logo


Πάνω από 40 κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται εγκατεστημένες μέσα στα όρια του Δήμου Διονύσου, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr). Και εδώ και λίγο καιρό η VODAFONE θέλει να τις… αυγατίσει, επιδιώκοντας να εγκαταστήσει ακόμη μια κεραία σε έκταση κυριότητας του ΟΣΕ, στον Άγ. Στέφανο.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση σήμερα, 19 Απριλίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με το ερώτημα του ορισμού δικηγόρου, εξωτερικού συνεργάτη, για την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας και την αποτροπή τοποθέτησης ή την καθαίρεση της κεραίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, η VODAFONE προτίθεται να εγκαταστήσει κεραία σε χώρο που ανήκει στον ΟΣΕ, προς την πλευρά της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Η ίδια πρόθεση κατά πληροφορίες, σημείωσε ο ίδιος, έχει εκδηλωθεί και για το σταθμό του ΟΣΕ στο Μενίδι αλλά και στον Ωρωπό. Η ανάθεση της υπόθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη ήρθε μετά από την αδυναμία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου να την αναλάβει, λόγω φόρτου εργασίας, όπως εξηγεί αναλυτικά σε έγγραφό του ο νομικός σύμβουλος Γ. Βασιλείου. Στο ίδιο έγγραφο, πάντως, αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και παλαιότερες, του 2013, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι κανονιστικού χαρακτήρα και απαγορεύουν την τοποθέτηση κεραιών στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της VODAFONE επιβάλλονται για να ελεγχθεί η τήρηση όλων των προϋποθέσεων από ειδικό τεχνικό, με στόχο τη διαπίστωση τυχόν αποκλίσεων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για την αποτροπή της τοποθέτησης, υπογραμμίζει ο κ. Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται πως στα χρόνια του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, δεν ήταν λίγες οι φορές που η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε άμεσα για την αποτροπή εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, και μάλιστα απέναντι από εξαιρετικά ευαίσθητες εγκαταστάσεις, ξεκινώντας το 2013 όταν κεραία τοποθετήθηκε σε σπίτι στη Σταμάτα, αλλά οι κάτοικοι και η τότε Δημοτική Αρχή με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσαν να την απομακρύνουν. Λίγους μήνες αργότερα, το 2014, μπήκε η πρώτη κεραία απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο Κρυονερίου, ενώ στην εκπνοή της θητείας της Διοίκησης Καλαφατέλη επιχειρήθηκε να μπει- και τελικά εγκαταστάθηκε- κεραία και στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα με τις μαζικές αντιδράσεις και τις δικαστικές ενέργειες, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του είχε τότε διακηρύξει τη βούληση να μην μπαίνουν κεραίες μέσα στο αστικό ιστό, ενώ είχε θεσπίσει υψηλό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν την παραπάνω απόφαση. Το 2018 δεύτερη κεραία μπήκε στο ίδιο σπίτι, απέναντι από το σχολικό συγκρότημα Κρυονερίου, οδηγώντας σε νέες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, οπότε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για όλες τις συναφείς περιπτώσεις, καθώς και την ενεργοποίηση του προστίμου.

Το τελευταίο, πάντως, ουδέποτε και για καμιά περίπτωση δεν έχει καταλογισθεί ή εισπραχθεί.