logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παράταξή μας, ΕΥΠΟΛΙΣ-Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, συμμετέχει στην διαπαραταξιακή επιτροπή με στόχο να μην λειτουργήσουν νέα λατομεία στο Πεντελικό Όρος, έχοντας συμβάλει στο διάλογο και τη συλλογική προσπάθεια με την κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων.

Η Πεντέλη είναι ένα σπουδαίο τοπόσημο του Δήμου μας, αλλά και όλων των όμορων Δήμων που την περιβάλλουν και «φιλοξενούνται» στις παρυφές της. Η ιστορικότητα και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα την καθιστούν εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο σύμβολο.

Η επανόρθωσή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς και η τοποθέτησή της στο επίπεδο που της αξίζει και δικαιούται, είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση για το Τοπίο. Για να πετύχουμε τα  οράματα και τους στόχους μας επιζητούμε λύσεις χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς υλοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο είναι ένας τέτοιος θεσμικός ευρωπαϊκός μηχανισμός που δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί νόμοι και πόροι που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αναπτύσσουν το ιστορικό αυτό βουνό.

Κατά την σύμβαση, «Τοπίο σημαίνει μία περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο, του οποίου ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλοεπίδρασης των φυσικών ή/και ανθρωπίνων παραγόντων». Δηλαδή, η συλλογική αντίληψη που προσφέρει ένα τοπίο στους χρήστες του δημιουργείται από την αντίληψη και τη συνέργεια του ανθρώπου και της φύσης». Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση αναφέρεται τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και στο ανθρωπογενές και επιδιώκει την προστασία και των δύο.

Οι στόχοι αυτής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης είναι η προώθηση της προστασίας των τοπίων, η διαχείριση, ο σχεδιασμός της και η οργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας σε ζητήματα τοπίων.

Η επανόρθωση και ανάπτυξη του Πεντελικού όρους απαιτεί πόρους. Έτσι, λοιπόν, είναι απαραίτητο η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συμβάλλουν παίρνοντας πρωτοβουλίες και δημιουργώντας σχήματα που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από άλλα προγράμματα που αφορούν τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.

Με συνεννόηση, συναντίληψη, συμμετοχικότητα μπορούν να ξεπεραστούν η αδιαφορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι αγκυλώσεις και οι επιχειρηματικές βλέψεις εκμετάλλευσης που οδηγούν την Πεντέλη στην καταστροφή. Έχουμε χρέος και ευθύνη να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και την περιβαλλοντική σπουδαιότητα της Πεντέλης με κάθε δυνατό τρόπο.

Είμαστε παρόντες, προκειμένου να συμπράξουμε με τον τρόπο του ο καθένας προς την διάσωση και επανόρθωση της Πεντέλης. Προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύοντας ότι η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι επαρκής, μέσα στις άλλες προτάσεις που έχουν εκφραστεί, η παράταξή μας πρότεινε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου να σχεδιαστεί, στα πλαίσια των ημερήσιων εκδρομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η επίσκεψη στα σπουδαία αξιοθέατα της Πεντέλης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των συλλόγων γονέων και όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Άμεσα, να αναδειχτούν τα περιπατητικά μονοπάτια που, ήδη, υπάρχουν και να αναδειχθούν νέα, και, με πρωτοβουλία του Δήμου, να οργανώνονται επισκέψεις με περιβαλλοντικούς/περιπατητικούς/ορειβατικούς συλλόγους της Αττικής με συνοδεία ξεναγού, που να εκθέτει στους επισκέπτες μας κάθε πτυχή της σημασίας του τοπίου τόσο στην ιστορική όσο και στην περιβαλλοντική του διάσταση. Με τον τρόπο αυτό, θα διαχυθεί η αντίδραση στη δημιουργία νέων λατομείων όχι μόνο στην κοινωνία του Δήμου Διονύσου, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Από τον αρχαίο βωμό του Διονύσου, το Ικάριο Θέατρο, τα αρχαία λατομεία, τα νεότερα ανενεργά λατομεία, τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς (πανίδα και χλωρίδα), μέχρι τις εξαιρετικές θεάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του λεκανοπεδίου, η περιήγηση της Πεντέλης καθίσταται μία εξαιρετική δραστηριότητα. Η προστασία της Πεντέλης γίνεται αντικείμενο κοινωνικής ευθύνης και η επαφή με το σύνολο του Πεντελικού απαραίτητη, ουσιωδώς εκπαιδευτική και ευχάριστη!

Κωστής Κουριδάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Επικεφαλής παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ Συνεργασία Δημοτών Διονύσου