logo


Μεγάλη αύξηση στα έσοδα της ΕΣΤΙΑΣ του Δήμου Διονύσου καταγράφεται για το 2023, λόγω της ένταξης περισσότερων δικαιούχων στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ τη φετινή χρονιά. Χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο απολογισμός, εντούτοις αναμένεται να εισπραχθούν πάνω από τις 258.000 ευρώ της περυσινής χρονιάς, όπως δήλωσε στη σημερινή (24/11) συνεδρίαση της ΕΣΤΙΑΣ ο Πρόεδρος Τ. Καρασαρλής. Ο ίδιος απέδωσε όλα τα εύσημα στο προσωπικό του Νομικού Προσώπου, που από τις αρχές του καλοκαιριού κατέβαλε «τρομερό αγώνα», ώστε να ενημερώσει όλους τους δικαιούχους γονείς να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και έτσι και να μη χαθούν για το Δήμο χρήματα αλλά και να μην επιβαρυνθεί με περαιτέρω δαπάνες η ΕΣΤΙΑ. Υπενθυμίζεται εδώ πως η φοίτηση των παιδιών που δικαιούνται την ένταξή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, είναι δωρεάν και επιδοτείται με 3200 ευρώ για κάθε βρέφος και 2500 ευρώ για κάθε νήπιο ετησίως.

Προχωρώντας στην ενημέρωσή του ο κ. Καρασαρλής έδωσε και στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις εγγραφές στους οκτώ Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα:

Από τις 318 εγγραφές που ξεκίνησαν την άνοιξη, τελικά συνεχίζουν 273 παιδιά. Η απόσυρση των 45 εγγραφών οφείλεται σε προσωπικούς- οικογενειακούς λόγους, αλλά και στο ωράριο, μια που αρκετοί γονείς επιθυμούσαν την παραμονή των παιδιών τους στους Σταθμούς μέχρι αργά το απόγευμα (σ.σ. το ωράριο των δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών εκτείνεται μέχρι τις 4 μμ, εκτός από τον Παιδικό Σταθμό του Αγ. Στεφάνου στην ΑΒΥΠ, που ακολουθώντας το ωράριο του στρατοπέδου, κλείνει στις 3 το μεσημέρι).

Άλλα 10 παιδιά αναμένονται στο άμεσο μέλλον- τα 6 από αυτά γίνονται όπου να’ναι ενάμιση έτους, ενώ τα άλλα τέσσερα είναι νέες εγγραφές.

Από τα 273 παιδιά, τα 79 είναι βρέφη, με 42 από αυτά ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ τα άλλα 194 είναι νήπια, με τα 166 να κάνουν χρήση του προγράμματος, όταν την περυσινή χρονιά είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 60 περιπτώσεις, που αν και δικαιούνταν την ένταξή τους, εντούτοις δεν επωφελήθηκαν.

Τη δέσμευση, πάντως, της ΕΣΤΙΑΣ, και προσωπικά του Προέδρου να εξεταστεί η μείωση ή και κατάργηση των τροφείων για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, υπενθύμισε στο Σώμα η Ρ. Πανουργιά, εκπρόσωπος της παράταξης “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”. Οι νέες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ανατιμήσεις παντού και το ενεργειακό κόστος, μας έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής να προβούμε σε τέτοια κίνηση, απάντησε ο Πρόεδρος, μη αποκλείοντας επανεξέταση της δυνατότητας μείωσης/ κατάργησης των τροφείων “αν αλλάξουν οι συνθήκες και βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον”.