logo


Η ενεργοποίηση του κοινωνικού παράγοντα, μέσω προγραμματισμένων συναντήσεων με τους συλλογικούς φορείς της πόλης αλλά και μέσω της αξιοποίησης των εκδηλώσεων που θα πυκνώνουν λόγω Χριστουγέννων, η έκδοση και ευρεία διανομή του επικαιροποιημένου ενημερωτικού φυλλαδίου, και μέσω των λογαριασμών του νερού, η  εκ νέου ανάρτηση των πανώ σε κεντρικά σημεία της πόλης, η επιτάχυνση της συνάντησης με τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Σκρέκα– είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Διονύσου, συνεχίζοντας τον αγώνα του κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη, θεωρώντας τήν υπόθεση casus belli για την πόλη, όπως και πάλι τόνισε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.

Αυτά αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και στην οποία δεν συμμετείχε η δημοτική σύμβουλος Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που θεώρησε άστοχη την ημερομηνία, λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου, και δεν προσήλθε. Στην ίδια συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής της Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Π. Πανάγος, ο επικεφαλής της παράταξης “Νέος Διόνυσος”, ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, οι τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου Δ. Ιατρού, Κ. Μπομπής και Θ. Κατσανεβάκης, ενώ μέρος της συνεδρίασης παρακολούθησε και ο Δήμαρχος, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του, δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου.

Μαζί με τις παραπάνω ενέργειες, αποφασίστηκε και η σύνταξη και αποστολή εγγράφου προς το Δασαρχείο, όπου θα αποκρούεται και θα αποδομείται η “κατάπτυστη και απαράδεκτη”, όπως χαρακτηρίστηκε, γνωμοδότησή του περί βελτίωσης της εικόνας του τοπίου, λόγω της λειτουργίας των λατομείων!

Σημαντικά νέα στοιχεία και πληροφορίες που προσκομίστηκαν στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ήταν αφενός ο καθορισμός της δικάσιμης για τη συνεκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης, που έχει υποβάλει ο Δήμος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά των πέντε αδειών που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει χορηγήσει στη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για λατομική έρευνα, τον Ιούνιο του 2023. Και αφετέρου το πλούσιο υλικό που καταγράφεται στους φακέλους των δυο παλιών λατομείων της περιοχή- ΠΑΡΘΕΝΩΝ και ΔΙΟΜΗΔΗΣ-, αποκαλυπτικό για την πορεία της λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή τις δεκαετίες ΄80 και ΄90, αλλά και για τους λόγους που αυτή σταμάτησε όταν οι άδειες των δυο επιχειρήσεων δεν ανανεώθηκαν από την πολιτεία παρά τις σχετικές αιτήσεις τους.

Τους φακέλους εξασφάλισε ο Αντιδήμαρχος και κατά τα λεγόμενά του τα στοιχεία που περιλαμβάνουν μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον όπλα στη φαρέτρα του Δήμου κατά των λατομείων, μια που δείχνουν τη διαχρονική αρνητική θέση της πολιτείας απέναντι σε τυχόν εμπορική εκμετάλλευση του βουνού. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Κατσανεβάκης από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου πρότεινε τη συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων και την αποστολή τους στους εμπλεκόμενους φορείς, “για να εκθέσουμε το Δασάρχη που τόσο εύκολα προβαίνει σε γνωμοδοτήσεις τέτοιου είδους”.

Η αντίδραση του Δήμου στη γνωμοδότηση του Δασάρχη ήταν το κεντρικό σημείο στην τοποθέτηση και του κ. Πανάγου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Όχι όμως μόνο με ένα απλό απαντητικό έγγραφο, αλλά με εξώδικο “για να καταλάβουν όλοι πως είμαστε σε εγρήγορση για το βουνό, πως δεν αστειευόμαστε και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν χαρτογιακά, και να μην διανοηθεί να υπογράψει ξανά τέτοια γνωμοδότηση”, υπογράμμισε ο κ. Πανάγος. Συνέδεσε μάλιστα την απόπειρα λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη και με τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, να μετατραπεί το βουνό σε χωματερή.  Ο ίδιος επέμεινε και σε δυναμικές κινητοποιήσεις του Δήμου έξω από το ΥΠΕΝ, με ευρεία τηλεοπτική κάλυψη, αν οι ήπιες ενέργειες δεν φέρουν αποτέλεσμα. Όσον αφορά, τέλος, στη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότεινε- και το αίτημά του έγινε δεκτό- να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για ανασκόπηση των ενεργειών, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και δρομολόγηση επόμενων δράσεων.

Στη γνωμοδότηση του Δασάρχη επέμεινε και ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός, προτείνοντας δημοσιότητα στο εν λόγω έγγραφο και ανάδειξη των ανακολουθιών του,ενώ συμφώνησε με το συνάδελφό του στις άμεσες και πιο δυναμικές ενέργειες.

Στη θωράκιση του βουνού σημαντικό ρόλο παίζει, όπως συνομολογείται, η προώθηση της τροπολογίας του λατομικού νόμου, που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Διονύσου από το καλοκαίρι σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών ζωνών, που φιλοξενούσαν ανενεργά εδώ και πάνω από 15 χρόνια λατομείων. Η υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας από την κυβέρνηση και η συνπερίληψή της σε νόμο, θα αποτελούσε και την οριστική λύση στο πρόβλημα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ή αμφισβήτηση το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού.

Η προώθηση της εν λόγω τροπολογίας μέσω των κομμάτων ήταν και μια από τις τέσσερις προτάσεις- οι άλλες τρεις περιελάμβαναν συνάντηση με τον κ. Σκρέκα, αλλά και με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου για 24 ώρες με ταυτόχρονη καταγγελία όλων των συναρμόδιων Αρχών- που πριν από ένα μήνα είχε καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Μπομπής, από το Τοπικό του Διονύσου, και είχαν γίνει ομόφωνα δεκτές από τη διαπαραταξιακή. Ο ίδιος ζήτησε επιτάχυνση των ενεργειών του Δήμου, τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, και να μην περιμένουμε τη δικαστική έκβαση, χωρίς παράλληλα να γνωρίζουμε τις μεθοδεύσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Εύπολι συνεχίζει, όπως είπε, την έρευνα που είχε αναλάβει για τη δυνατότητα ένταξης του Πεντελικού σε ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο, εγχείρημα βέβαια δύσκολο, το οποίο- όπως επεσήμανε- ίσως απαιτεί τη σύμπραξη περισσότερων Δήμων. Πάντως ο κ. Κουριδάκης εκτίμησε πως μια πρώτη προσέγγιση θα είναι έτοιμη αυτή την εβδομάδα και θα την αποστείλει στα μέλη της διαπαραταξιακής.

Όσον αφορά στο μέτωπο της ενημέρωσης και δέσμευσης των κομμάτων, αναφορικά με τη λειτουργία νέων λατομείων στην Πεντέλη, όλα πλην της Νέας Δημοκρατίας, έχουν αποδείξει έμπρακτα τη σχετική τους βούληση. Η Τοπική Οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος, ανέφερε ο κ. Φωτάκης, με επιστολή της μετέφερε μεν τη δέσμευση των κομματικών οργάνων του πως λατομεία δεν πρόκειται να μπουν στην Πεντέλη, εντούτοις εμφανίστηκε απρόθυμη να επιβεβαιώσει τη θέση αυτή καλώντας τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές να αναλάβουν ρητώς τη σχετική δέσμευση.

Η επόμενη συνεδρίαση για τη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των λατομείων έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, δια ζώσης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου, στις 6 το βράδυ, με αποκλειστικό θέμα τους τρόπους ενεργοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης του κοινωνικού παράγοντα- συλλογικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως πρότεινε η κ. Ιατρού από το Τοπικό του Διονύσου, και σχολική κοινότητα .