logo


Συνεχείς είναι οι καθαρισμοί φρεατίων στο Δήμο Διονύσου, καθώς και ο έλεγχος των ρεμάτων της πόλης, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας με την ονομασία EVA, που αναμένεται να πλήξει τη χώρα με έντονα φαινόμενα από αύριο, Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Αυτά δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μ. Κόκκαλης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τη Λάρισα, όπου μαζί με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη παρακολούθησαν το διεθνές συνέδριο Major Cities of Europe, με θέμα την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών. Ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ακόμη πως, ανάλογα με τις ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την έντασή τους,  δεν αποκλείεται να κλείσει η Λεωφόρος Σταμάτας- Δροσιάς, εκεί όπου σημειώνονται και τα πιο σοβαρά και επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο, συνοδευόμενο από ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα,  προώθησε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας:

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «EVA» δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν: α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και, δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης), γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Εντωμεταξύ, επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας απέστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, καλώντας τους να θέσουν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να μεριμνήσουν αμέσως, ιδίως για τον καθαρισμό των φρεατίων των ομβρίων υδάτων από φερτά υλικά, καθώς και για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων στις γειτονιές.

Στην ίδια επιστολή παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων:

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2022

Α.Π.: 73028

ΠΡΟΣ: Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Αυξημένη ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας με την ονομασία «EVA»»

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία με την ονομασία «EVA», που αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής, με εκδήλωση κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, καθώς και τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, είναι αναγκαία η συμβολή σας στον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των παραπάνω φαινομένων.

Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τόσο την πρόληψη όσο και την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση της έντονης κακοκαιρίας που αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, παρακαλείσθε να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να μεριμνήσετε αμέσως, ιδίως για τον καθαρισμό των φρεατίων των ομβρίων υδάτων από φερτά υλικά, καθώς και για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων στις γειτονιές.

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Με γνώμονα πάντοτε να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα σε κάθε πολίτη και αξιοποιώντας τις συνέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ας κάνουμε έγκαιρα ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και αυτή την έκτακτη κακοκαιρία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Στέλιος Πέτσας