logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ρέμα εντός του αστικού ιστού στο Κρυονέρι, επιχώνονται (μπαζώνονται) τα πρανή του ρέματος με ασύνδετα και χαλαρά υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων (μπάζα) με πιθανό σκοπό την αύξηση του πλάτους του τοπικού πεζόδρομου. Η επίχωση των πρανών ενός ρέματος δεν είναι απλή υπόθεση, προϋποθέτει εμπεριστατωμένη μελέτη από εξειδικευμένους μηχανικούς, η οποία να εγκριθεί από την Περιφέρεια και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εφόσον ταυτόχρονα οριοθετείται το ρέμα, βάσει των οριζόμενων στο Ν. 4258/2014.

Το πρανές το οποίο επιχώνεται έχει μεγάλο ύψος και η διαμορφωμένη κλίση με τα ασύνδετα υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων είναι πλέον μεγαλύτερη από την αρχική. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του πρανούς είναι σημαντικός είτε λόγω πλημμυρών στο ρέμα, είτε λόγω επιφανειακών διαβρώσεων από την απορροή στο ίδιο το πρανές, είτε λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα που η κίνηση του υπόγειου νερού θα διαβρώνει το χαλαρό πρανές. Αν μάλιστα, με συνδυασμό των παραπάνω, προστεθεί και φόρτιση από ενδεχόμενη σεισμική δόνηση ο κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης είναι σημαντικός.

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ με τον επικεφαλής και Υποψ. Δήμαρχο Κωστή Κουριδάκη διενήργησε αυτοψία στην περιοχή και κατέγραψε περιπτώσεις που υποδεικνύουν απίστευτες προχειρότητες στην κατασκευή (μιας ούτως ή άλλως επικίνδυνης κατασκευής), για την οποία δεν έχουμε λάβει ΚΑΜΙΑ απολύτως ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, που αφορούν στη νομιμότητα, τη σκοπιμότητα και την ασφάλεια του έργου:

• Ποιος είναι ο λόγος που η Δημοτική Αρχή εκτελεί το συγκεκριμένο έργο;

• Είναι σύννομο βάσει του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Δ.Κ Κρυονερίου;

• Βάσει ποιας μελέτης (υδραυλικής και γεωτεχνικής) γίνεται η κατασκευή του έργου;

• Έγινε ανάλυση ευστάθειας των επιχωμάτων σε συνδυασμό με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την επιβάρυνση σε σεισμική φόρτιση;

• Εγκρίθηκε η μελέτη από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και έχει γίνει η οριοθέτηση του ρέματος με την έκδοση ΦΕΚ από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής βάσει του Ν. 4258/2014;

• Ποιο είναι το κόστος των έως τώρα εργασιών, από ποιο κωδικό του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου έχουν εκταμιευτεί τα έως τώρα σχετικά κονδύλια και ποιoς εργολάβος και με ποιες διαδικασίες εκτελεί το έργο;

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ καλεί τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να διακόψει άμεσα την κατασκευή του έργου και να αποκαταστήσει την αρχική μορφή του ρέματος.

Εφόσον κρίνει σκόπιμη την κατασκευή του να εκπονήσει όλες τις σχετικές μελέτες, οι οποίες να εγκριθούν από την Περιφέρεια Αττικής και να οριοθετήσει το ρέμα και σε σχέση με το ρυμοτομικό σχέδιο με έκδοση ΦΕΚ του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Βεβαίως να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσει την έγκριση της σκοπιμότητας του έργου.

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ θα συνεχίσει και στο μέλλον να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας για το περιβάλλον του Δήμου Διονύσου όταν οι αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής στρέφονται ευθέως εναντίον της ζωής και της περιουσίας των δημοτών αλλά και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων με τα οποία απλόχερα μας προίκισε η φύση. Ειδικά μετά τα θλιβερά γεγονότα με τις πλημμύρες στην Κρήτη, ανεύθυνες ενέργειες με μπαζώματα ρεμάτων είναι επικίνδυνα και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.

Η θλιβερή πραγματικότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής που ψεύδεται και αποπροσανατολίζει τους πολίτες κατηγορώντας όλους τους άλλους, συστηματικά αντιμετωπίζει τα παραπάνω θέματα με προχειρότητα, ιδιοτέλεια και με καιροσκοπικά κριτήρια, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΠ ΕΥΠΟΛΙΣ

Κ. Κουριδάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου

Παρακολουθήστε το σχετικό υλικό από την αυτοψία στο link

https://www.facebook.com/efpolis.dionysos/videos/466049958924571/