logo


Δυο τα πιο σημαντικά θέματα στην πρόσφατη (20/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, και η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να υπερψηφιστούν, αν και με οριακές πλειοψηφίες και σφοδρές αντιδράσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Το πρώτο αφορούσε στην αξιοποίηση του ακινήτου, δωρεάς Δ. Κυριακίδου, στη Δροσιά για την ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αντί για Γηροκομείο όπως ήταν η βούληση της διαθέτιδος, και το δεύτερο στις παραχωρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης στα σωματεία ως έδρες και χώροι προπονήσεων.

Στην πρώτη περίπτωση η διφορούμενη, ασαφής και υπό προϋποθέσεις ψήφος της τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη, που μέτρησε ως θετική, καθώς και ο αποκλεισμός ψήφου στην Σ. Αγγελάκη- Διακείμη, που απουσίαζε εν μέρει κατά τη συζήτηση, έσωσε την παρτίδα για τη Διοίκηση, μια που το θέμα υπερψηφίστηκε με 18 θετικές έναντι 17 αρνητικών ψήφων. Στις θετικές περιλαμβάνονται και αυτές της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, του δημοτικού συμβούλου του Εύπολι Μπ. Λαζαρίδη, καθώς και του Προέδρου της Κοινότητας Δροσιάς, όπου βρίσκεται το ακίνητο, Χ. Ποτίδη, ενώ Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, καθώς και δυο από τους ανεξάρτητους,  ψήφισαν αρνητικά.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν πως η έγκριση του θέματος θα αποτελούσε την αφετηρία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ώστε το κτήριο επί των οδών Παπάγου και Λ. Σταμάτας, που παραμένει κενό εδώ και 17 χρόνια, από το 2005, να αξιοποιηθεί επιτέλους προς όφελος των δημοτών, και μάλιστα αδαπάνως για το Δήμο. Αλλά δεν έπεισε τις μειοψηφίες.

Η οριακή υπερψήφιση του θέματος μόνο τυχαία δεν ήταν: Η ολιγόλογη εισήγηση, που δεν έδινε καμιά από τις πληροφορίες, που αίφνης ακούστηκαν εν συνεχεία κατά τη συνεδρίαση, η απουσία μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας που να δικαιολογεί πέρα από κάθε αμφιβολία γιατί η λειτουργία του Γηροκομείου είναι ασύμφορη και εγκαταλείπεται προς χάριν του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το νεφελώδες τοπίο γύρω από τη διαχείριση του Κέντρου αυτού, που θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο Υγείας κι αυτό με τη σειρά του θα το δώσει σε ανάδοχο με άγνωστο τρόπο λειτουργίας, ακόμη και οι φόβοι πως το Κέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τοξικοεξαρτημένα άτομα- ήταν ανάμεσα στους λόγους, τους οποίους επικαλέστηκαν οι παρατάξεις για να καταψηφίσουν το θέμα. Σημαντικότερος όλων, ωστόσο, η πρόθεση αλλαγής της βούλησης της διαθέτιδος- άλλο πράγμα το Γηροκομείο και άλλο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας- ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο με δικαστική απόφαση ερμηνείας της, δεν διευκρινιζόταν με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου και αναδείχθηκε από τον ανεξάρτητο Ν. Καρυστινό.

Δυο ώρες αργότερα- τόσο διήρκεσε η συζήτηση για το Γηροκομείο- ξεκίνησε η κουβέντα για τις παραχωρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σωματεία: Ποιο σωματείο θα χρησιμοποεί ποια εγκατάσταση ως έδρα και ως χώρο προπονήσεων.

Το θέμα βέβαια ήταν πρόσφορο για μια ευρύτερη, όπως αποδείχθηκε, συζήτηση γύρω από όσα έχουν μεσολαβήσει στο θέμα των παραχωρητηρίων από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα.

Ή από το 2011, θα πρόσθετε κάποιος. Τρεις καλλικρατικές θητείες στο Δήμο Διονύσου, και 11 χρόνια τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ισάριθμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα παραχωρητήρια αλλά και τις επιχορηγήσεις προς τα σωματεία. Όλες χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερες εντάσεις και αντεγκλήσεις, εντός και εκτός Συμβουλίου, με το ίδιο αντικείμενο πάντα: Πώς τα αθλητικά σωματεία- σ.σ. που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται- πρέπει να μοιράζονται την πίτα- είτε αυτή αφορά στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα της πόλης είτε στα χρήματα, με τα οποία ο Δήμος τα επιχορηγεί κάθε χρόνο.

Η νυν Δημοτική Αρχή, όπως και οι προηγούμενες, κατέβαλε προσπάθεια να εξορθολογίσει το σχετικό πλαίσιο, με την εκπόνηση Κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, θέτοντας κριτήρια για τις παραχωρήσεις και για το ύψος των επιχορηγήσεων- μαζικότητα, αριθμός παιδιών, παλαιότητα, διακρίσεις σε πρωταθλήματα, εγγραφή στο Μητρώο ΓΓΑ  κ.λπ. Επί Αντιδημαρχίας Ν. Καρυστινού τέτοιο πλαίσιο παραχωρήσεων εκπονήθηκε, μετά από διαβούλευση, το οποίο ίσχυσε για την περυσινή χρονιά. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο νυν Αντιδήμαρχος Π. Λουκάτος ξεκίνησε και πάλι τη διαδικασία εκπόνησης Κανονισμού με στόχο να θεραπευθούν οι όποιες δυσλειτουργίες είχαν παρουσιαστεί εντωμεταξύ. Η διαδικασία συνάντησε τις αντιδράσεις των σωματείων, που διαμαρτυρήθηκαν για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ο Αντιδήμαρχος τη σταμάτησε για να επανέλθει τον Αύγουστο, με μια μεθόδευση που καταδικάστηκε ως αυθαίρετη αλλά και ως παράνομη: Σε σχετική επιστολή τους τονίζουν πως αν και είχαν υποβάλει τα προγράμματά τους και είχαν λάβει προσωρινά παραχωρητήρια, ο κ. Λουκάτος ουσιαστικά τα ακύρωσε, αγνοώντας τα κριτήρια που τότε ίσχυαν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας ώρες κατά το δοκούν και ευνοώντας τα μικρότερα και ολιγοπληθή έναντι των μεγάλων και πολυπληθέστερων σωματείων: Σε Κλειστό γήπεδο, για παράδειγμα, προπονείται- άρα παίρνει πολύτιμο χρόνο- σωματείο με 3 αθλητές ενώ έξω περιμένουν δεκάδες αθλητές άλλου συλλόγου, είναι μια από τις αιτιάσεις που ακούστηκαν κατά κόρον.

Η κατηγορία αυτή έλαβε περαιτέρω διαστάσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια που ο Αντιδήμαρχος δέχθηκε σφοδρή κριτική για την εύνοια που, όπως κατηγορήθηκε, έδειξε σε σωματείο, του οποίου Πρόεδρος είναι στενός συγγενής του.

Στις παραπάνω αιτιάσεις ο κ. Λουκάτος δεν μπόρεσε να απαντήσει: Τόσο ο ίδιος, όσο και η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, αλλά και η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, αποκλείστηκαν, βάσει του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη συζήτηση, μια που οι ίδιοι ή συγγενείς τους πρώτου βαθμού συνδέονται άμεσα με τα σωματεία.

Στη συζήτηση αυτή ξεχάστηκαν αίφνης, και πάλι, όσα μεγαλόστομα ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια για την ενθάρρυνση ενοποίησης των σωματείων με παρεμφερές ή και ίδιο αντικείμενο, ώστε να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας, ή για την ομογενοποίηση κάποια στιγμή των 40.000 κατοίκων που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται από την Κοινότητα όπου διαμένουν, ή για τη συμμετοχή των σωματείων με αξιώσεις διακρίσεων στα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις, ώστε να ακούγεται το όνομα του Δήμου Διονύσου, ή ακόμη και για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού- για όλους τους υπόλοιπους, που δεν συμμετέχουν σε συλλόγους, αλλά διεκδικούν το δικαίωμα στην άθληση. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί εδώ πως ήδη δρομολογήθηκε από την Αντιδημαρχία Αθλητισμού νέα διαβούλευση γύρω από τον Κανονισμό Λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Στο θέμα των παραχωρητηρίων η Δημοτική Αρχή κατήγαγε ακόμη μια Πύρρεια νίκη- αν και λίγοι, μόλις πέντε, ήταν εκείνοι που έδωσαν αρνητική ψήφο, ενώ άλλοι επτά προτίμησαν τη λευκή, η διαδικασία των προηγούμενων μηνών “κατάφερε” να πολώσει για μια ακόμη φορά το κλίμα. Η πόλωση αυτή αναδείχθηκε ιδιαιτέρως μετά από την απόφαση να παραμείνει κλειστό για μια ημέρα το Κλειστό της Ροδόπολης (σ.σ. η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού, δηλαδή…), ώστε να αποφευχθούν εντάσεις ανάμεσα σε μέλη συστεγαζόμενων σωματείων! Ενώ ο απόηχος από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτυπώνεται στην κουβέντα που ακούσαμε (για πολλοστή φορά) από δημότη: “Εγώ με τα σωματεία είμαι- και θα είμαι, μέχρι να αλλάξει ο τρόπος που οι Δημοτικές Αρχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, χαϊδεύοντας αυτιά και αρνούμενες να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο”.

Όσον αφορά, τέλος, στη διεξαγωγή αυτή καθαυτή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πολλά λόγια είναι περιττά: Η καταστρατήγηση κάθε κανόνα διαλόγου με τη “συμβολή” 2-3 θερμόαιμων δημοτικών συμβούλων (που δεν συμβαίνει βέβαια για πρώτη φορά), η ανεξήγητη αδυναμία του Προέδρου Θ. Κρητικού να αντιληφθεί πως όταν ένας συνάδελφός του ζητεί το λόγο επί προσωπικού ή επί της διαδικασίας, είναι υποχρεωμένος από τον Κανονισμό να τον δίνει άνευ ετέρου, οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις για να γίνει δεκτή ή να αποκλειστεί ψήφος συμβούλου, η ανετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής να υποστηρίξει επαρκώς τις δικές της εισηγήσεις, η ανταλλαγή ανοίκειων χαρακτηρισμών- δημιούργησαν ακόμη μια φορά εκρηκτικό κλίμα, όπως το παρακολούθησαν από το YouTube οι 440 συμπολίτες και δια ζώσης όσοι παρευρέθηκαν στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου την περασμένη Τρίτη.