logo


Άμεσα κατατίθεται στο ΥΠΕΝ η πρόταση του Δήμου Διονύσου για την προμήθεια και εγκατάσταση ακόμη 8000 ψηφιακών υδρομέτρων, καθώς και συστήματος τηλεμετρίας και τηλελέγχου, συνολικού προϋπολογισμού 4.247.000 ευρώ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η παραπάνω προμήθεια, (στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας») έρχεται να συμπληρώσει τα 12.000 υδρόμετρα, μαζί με το σύστημα τηλεμετρίας και τηλελέγχου, τα οποία έχει ήδη προμηθευθεί ο Δήμος με παλαιότερη σύμβαση και τα οποία προορίζονται για τις 4 από τις επτά Κοινότητες (Άγ. Στέφανος, Άνοιξη, Σταμάτα και Κρυονέρι), ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί τα 4000 από αυτά. Τα νέα υδρόμετρα, όπως περιγράφεται στη σχετική εισήγηση την οποία υπογράφει ο εντεταλμένος για τα οικονομικά Γ. Τσουδερός, θα τοποθετηθούν στις άλλες τρεις Κοινότητες- Διόνυσος, Δροσιά και Ροδόπολη- καλύπτοντας έτσι και με το παραπάνω το σύνολο των 19.000 ρολογιών ύδρευσης της πόλης.

Τα οφέλη από την παραπάνω προμήθεια είναι τεράστια:

Με την τοποθέτηση των υδρομέτρων και του συστήματος τηλεμετρίας, εξασφαλίζεται η αξιόπιστη μέτρηση των οικιακών καταναλώσεων, η διαχείριση πίεσης σε βασικές ζώνες υδροδότησης, η μέτρηση ποιότητας νερού και πιέσεων του δικτύου σε κρίσιμα σημεία, αλλά και ο εντοπισμός και η πρόληψη θραύσεων και διαρροών- όλα στην κατεύθυνση της ορθολογικής και αειφόρου διαχείρισης του νερού.

Μιλώντας ειδικά για την οικιακή κατανάλωση, μετά από την περίοδο μετάβασης, στην οποία ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια μικρά κενά και προβλήματα προσαρμογής, οι μετρήσεις του νερού θα είναι απολύτως αξιόπιστες και οι λογαριασμοί πραγματικοί, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εκατοντάδες σχετικές ενστάσεις που έρχονται συνεχώς στο Δήμο. Στις 20.000 μετρήσεις, τόνισε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να υπάρξουν λάθη της υπηρεσίας, που πλέον με τον τηλεέλεγχο θα εκλείψουν.

Ευθύνη πάντως για τις ενστάσεις επέρριψε και στους συναδέλφους του ο δημοτικός σύμβουλος του Εύπολι Δ. Αλεξανδρής. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι σπάνιο σύμβουλοι να παραπέμπουν τους πολίτες στη λύση της ένστασης για μια ασυνήθιστη κατανάλωση, διαβεβαιώνοντάς τους πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε έκπτωση του ποσού του λογαριασμού. Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε επιπλέον πως τα πληθυσμιακά στοιχεία που αναφέρονται στην τεχνική μελέτη που συνόδευε τη χθεσινή εισήγηση αφορούν στα δεδομένα της απογραφής του 2011, όμως πλέον ο Δήμος Διονύσου παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή. Υπογράμμισε, τέλος, πως στην ίδια μελέτη η εκτίμηση για το μέσο όρο απώλειας του νερού (μεταξύ παρεχόμενου και τιμολογούμενου) ανέρχεται στο τεράστιο ποσοστό του 54%, οφειλόμενου κατά την άποψή του περισσότερο στις αφανείς διαρροές του δικτύου και στις υποεγγραφές κατά τη διαδικασία των μετρήσεων, και πολύ λιγότερο σε τυχόν λαθροληψίες, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη μελέτη.    

Για τον καταναλωτή έρχεται ακόμη ένα όφελος: Όταν μπουν και τα LED, και ο Δήμος αποκτήσει έξυπνο δίκτυο (smart network), ο κάθε καταναλωτής μπορεί μέσω σχετικής εφαρμογής να ενημερώνεται εγκαίρως, και όχι κατόπιν εορτής και… λογαριασμού, για τυχόν ασυνήθιστη κατανάλωση, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης. Θα μπορεί, ακόμη, να παρακολουθεί ηλεκτρονικά το υδρόμετρό του- κατάσταση, κατανάλωση κ.λπ.- ώστε να είναι πλήρως ενήμερος ανά πάσα στιγμή.

Αισιοδοξία, τέλος, εκφράστηκε για την έγκριση της χρηματοδότησης και αυτής της πρότασης, μια που- όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος- στο Δήμο Διονύσου εκτελείται ήδη παρόμοιο έργο, το οποίο χαρακτήρισε θετικό και εκσυγχρονιστικό, προς όφελος κυρίως των δημοτών.