logo


Σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής Διονύσου και της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των Λατομείων με εκπροσώπους των τοπικών κομματικών οργανώσεων, όπως αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, δίπλα στην πόλη, και τις επιπτώσεις που μια τέτοια εξέλιξη θα έχει στο περιβάλλον- φυσικό, πολιτιστικό και ανθρωπογενές- αλλά και η διαμήνυση στους βουλευτές της περιοχής- υποψήφιους και εν ενεργεία- πως αν δεν συνταχθούν με τη θέση του Δήμου κατά των Λατομείων, δεν θα δουν την ψήφο των Διονυσιωτών στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Οι συναντήσεις, που υπολογίζεται να είναι ωριαίες και θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, εν συνεχεία θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά η Νέα Δημοκρατία και τέλος το ΚΚΕ, ενώ οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν την άλλη εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης. Υπενθυμίζεται εδώ πως τη Βουλή έχουν απασχολήσει με ερωτήσεις σχετικές με το θέμα των Λατομείων, βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από πλευράς κυβέρνησης μόνον η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Γ. Αμυράς έχουν προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις- δεσμεύσεις κατά της ίδρυσης νέων Λατομείων στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, ανησυχία έχει προκληθεί στις τάξεις του Δήμου και της διαπαραταξιακής επιτροπής με αφορμή απόσπασμα του εξώδικου που η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ απέστειλε προ ημερών στο Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη. Πιο συγκεκριμένα, και όπως έχει αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, στο εν λόγω εξώδικο της εταιρείας περιλαμβάνεται απόσπασμα από έγγραφο του Δασαρχείου, όπου φαίνεται πως το τελευταίο, όχι μόνο υπερθεματίζει, στηρίζοντας την εταιρεία, αλλά προχωρεί και στην εκτίμηση πως με τη λατομική δραστηριότητα η εικόνα της περιοχής θα βελτιωθεί και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμιστεί!

Σχετικό είναι εδώ το σχόλιο του τοπικού συμβούλου Διονύσου και μέλους στη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των Λατομείων Κ. Μπομπή:

Στην υπόθεση της δημιουργίας νέων Λατομείων στο Πεντελικό Όρος είναι περίεργη και συνάμα εξοργιστική η θέση του Δασαρχείου Πεντέλης, το οποίο στην υπ’ αριθμόν πρωτ. 43797/01.04.2022 γνωμοδότηση του επί του θέματος αναφέρει επί λέξει τα εξής : «..εν τέλει, η τελική εικόνα τής περιοχής, θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την υφισταμένη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμιστεί..»

Είναι ντροπή και αίσχος κύριοι του Δασαρχείου Πεντέλης να δηλώνετε και μάλιστα εγγράφως ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής από την δημιουργία νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος, που θα υποβαθμίσει βάναυσα το περιβάλλον σε ένα από τους ελαχίστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και ζωής όχι μόνο για τον Διόνυσο, αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Υποτίθεται ότι το Δασαρχείο είναι ο θεματοφύλακας της προστασίας του δασικού πλούτου της Πεντέλης από κάθε είδους αυθαιρεσίες και όχι για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όμως εσείς δυστυχώς επιβεβαιώνετε με την ανωτέρω δήλωσή σας το λαϊκό ρητό «ΒΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ”.

Επειδή στο ανοσιούργημα που επιχειρείται στο Πεντελικό Όρος τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο που υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και παρ’ όλες τις κατά καιρούς παρεμβάσεις των φορέων της περιοχής και του Δήμου Διονύσου, ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες και βεβαίως τα συναρμόδια Υπουργεία ( Περιβάλλοντος, Εσωτερικών κ.τ.λ.), με εξαίρεση το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και βουλευτές της περιοχήςΕΠΙΜΕΛΩΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ, στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, ΜΟΝΟΝ ο κ. Πρωθυπουργός μπορεί να παρέμβει και να δώσει πλέον ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΛΥΣΗ.

Α Ν Α Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε».