logo


Με προαιρετική τη χρήση μάσκας, αλλά και με με μια σειρά καινοτομιών, όπως τις ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ξεκινά αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά 2022-2023. Για τα 37 σχολεία του Δήμου Διονύσου- Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια- η νέα χρονιά σηματοδοτείται από την εφαρμογή του Ολοήμερου, μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, σε 14 Δημοτικά της πόλης, αλλά και από μεγάλης έκτασης εργασίες επισκευών και συντηρήσεων, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, όπως επαναλάμβανε τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων, επισκευές στις τουαλέτες, παρεμβάσεις στους προαύλιους χώρους, αποκατάσταση τοίχων, ελαιοχρωματισμοί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μονώσεις, παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση πετρελαίου- είναι μερικές μόνο από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο πλαίσιο εκτελεστικής σύμβασης ύψους 300.000 ευρώ, όπως τις απαρίθμησε στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε ακόμη την ενεργειακή αναβάθμιση στα Γυμνάσιο της Δροσιάς, που ολοκληρώθηκε, και στο Γυμνάσιο της Άνοιξης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπενθύμισε την κατασκευή τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων- του Λυκείου στο Διόνυσο, του 1ου Δημοτικού στο Κρυονέρι και του ΕΠΑΛ Διονύσου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εκτελεστική σύμβαση που υλοποιείται, και που αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης σύμβασης 700.000 ευρώ, είναι μόνο η αρχή, μια που η Δημοτική Αρχή, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει και άλλα χρήματα για τα σχολεία μέσα στο 2022, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2023. Γνώμονας η προτεραιοποίηση των αναγκών και των προβλημάτων των σχολείων, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Διευθυντές, τους Συλλόγους Γονέων και τις Σχολικές Επιτροπές. Στην εξίσωση βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις ανατιμήσεις των υλικών και τις εξωφρενικές εκπτώσεις που έδιναν παλιότερα οι εργολάβοι, πολλοί από τους οποίους δεν διστάζουν είτε να υπαναχωρήσουν είτε να αποσυρθούν, αφήνοντας τα έργα στη μέση, τόνισαν και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος.

Τα παραπάνω ακούστηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου. Στην ίδια συνεδρίαση, όπου τρεις Σύλλογοι Γονέων, αφού συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές, έφεραν προς συζήτηση τα προβλήματα των σχολείων τους: Το προαύλιο στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, στον Άγ. Στέφανο, όπως εξέθεσε το ιστορικό η Πρόεδρος Ελ. Παπαϊωάννου, το προαύλιο, τις τουαλέτες, τον ηλεκτρολογικό πίνακα, καθώς και τα εκτεθειμένα καλώδια, στα 4 Νηπιαγωγεία της ίδιας Κοινότητας, που συστεγάζονται σε έκταση δίπλα στις γραμμές του τρένου, και τα παρουσίασε η Πρόεδρος του 3ου Νηπιαγωγείου Κ. Ρεμούνδου μιλώντας εξ ονόματος και των τεσσάρων σχολείων, και τις τουαλέτες καθώς και τους ηλεκτρολογικούς πίνακες στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου, όπως τα εξέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου Δ. Τσιράκης, με την ιδιότητά του ως γονιού στο σχολείο.

Κοινό χαρακτηριστικό στα παραπάνω η… τοποθεσία, μια που όλα τα εν λόγω σχολεία βρίσκονται στην ίδια Κοινότητα: Όπως υπογράμμισε συνοπτικά ο κ. Τσιράκης, πώς να δεχτούμε στον 21ο αιώνα, να στεγάζονται τα σχολεία της πρωτεύουσας του Δήμου σε κτήρια που είναι επικίνδυνα, απαρχαιωμένα, κατάλληλα για μουσεία; Και καμιά Δημοτική Αρχή να μην έχει ενδιαφερθεί για την ανεύρεση χώρου κατάλληλου για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου, για παράδειγμα, αντί τα 4 Νηπιαγωγεία να αποκεντρωθούν σε γειτονιές της πόλης, βρίσκονται μαζεμένα στο κέντρο, δημιουργώντας και κυκλοφοριακή ασφυξία πρωί και μεσημέρι; Και να έρχονται Σύλλογοι Γονέων να ζητούν τα αυτονόητα- υγιεινή και ασφάλεια- στου χώρους εκπαίδευσης των παιδιών τους;

Η τοποθεσία, όμως, δεν ήταν το μόνο κοινό χαρακτηριστικό, στο οποίο αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων: Όλοι τους υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους πως τρία χρόνια τώρα πηγαινοέρχονται στο Δημαρχείο, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, ακούγοντας υποσχέσεις ή και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως δεν υλοποιούνται. Στο μεσοδιάστημα, “στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο το πρωί, παρακαλώντας να επιστρέψουν το μεσημέρι καλά στην υγεία τους”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαϊωάννου: Το παιδί της ήταν το δεύτερο περιστατικό σοβαρού τραυματισμού στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί μαθητών, μια που ο χώρος και μικρότερος από τον προβλεπόμενο για σχολεία είναι, και σκαλοπάτι με σχάρα ομβρίων στη μέση έχει, και κενά στην περίφραξη, και ολισθηρός ήταν, και μπασκέτες και στέγαστρα με 12 κολόνες είχαν τοποθετηθεί- και διαβεβαίωση του Δημάρχου πως θα ανακατασκευασθεί πλήρως υπήρξε επί δυο χρόνια. Η διαβεβαίωση αυτή εντούτοις οφείλετο σε λάθος εκτίμηση, όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο κ. Καλαφατέλης, έτσι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου το δάπεδο του προαύλιου χώρου έχει επιστρωθεί με πλήρως αντιολισθητικό υλικό, ενώ έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε δεν είναι πιστοποιημένο, ώστε ο χώρος να είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά. Παραμένει βέβαια το σκαλοπάτι και η σχάρα ομβρίων στη μέση, για τα οποία προοπτική οριστικής αντιμετώπισης δεν δόθηκε σε κανένα σημείο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση εκείνη, όπου τα θέματα των σχολείων συζητήθηκαν επί δίωρο, απόφαση δεν ελήφθη καμιά, παρά την πρόταση της Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πολιτική απόφαση, με δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων εργασιών στα τρία σχολεία, μέχρι τέλους του έτους.

Η πρόταση αυτή της κ. Φέρμελη, που στηρίχθηκε και από τη μείζονα μειοψηφία, αλλά και από τον τέως Αντιδήμαρχο Παιδείας, ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Ν. Καρυστινό, δεν εισακούστηκε από τη Διοίκηση του Δήμου, που δια στόματος Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικού υποστήριξε πως η συνεδρίαση δεν είχε στόχο τη λήψη κάποιας απόφασης αλλά τη συζήτηση γύρω από τα προβλήματα των τριών σχολείων.

Κλείνοντας, η καλή είδηση της ημέρας: Φαίνεται πως αποκαταστάθηκε επιτέλους το πρόβλημα με την επαναλαμβανόμενη καθίζηση στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Δροσιάς, το οποίο στεγάζεται στον ενοικιαζόμενο χώρο του Ζάννειου στην Εκάλη, και που είχε οδηγήσει στην απομόνωση και περίφραξη μέρους του γηπέδου μπάσκετ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Παπαδόπουλος, ο εργολάβος χρειάστηκε να κατέβει σε βάθος πολλών μέτρων για να εντοπίσει και να επιλύσει το πρόβλημα που οφειλόταν σε πολύ παλιότερη αστοχία κατά την κατασκευή έργου ανάσχεσης υπόγειων υδάτων. Στην ερώτησή μας αν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση των σχολείων αρμοδιότητάς του, ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχεται πως αν και για πρώτη φορά έχουν γίνει εργασίες τέτοιας έκτασης και κόστους στα σχολεία της πόλης, προσθέτει το αυτονόητο: “Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο”.