logo


Δυο ώρες πάνω κάτω διήρκεσε χθες Δευτέρα 11 Ιουλίου η διαπαραταξιακή συνάντηση, που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας και ανεξάρτητων, για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο, στο οποίο είχαν εντωμεταξύ ενσωματωθεί  οι απόψεις των υπηρεσιών αλλά και των δυο Σωματείων εργαζόμενων του Δήμου, είχε τεθεί σε διαβούλευση από τις αρχές Μαΐου, οπότε και ζητήθηκαν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις των παρατάξεων, με τη μοναδική ανταπόκριση να έρχεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Και μπορεί ο ΟΕΥ να ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από μια εβδομάδα (5/7), δεν προσήλθαν όμως οι παρατάξεις που με κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν να προηγηθεί δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη ενημέρωσή τους. Έτσι φτάσαμε στη χθεσινή διαπαραταξιακή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, οι Α. Κατσιακίδης και Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας», ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η Λ. Φέρμελη από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» και οι ανεξάρτητοι Β. Φώτος και Ν. Καρυστινός. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, οι Αντιδήμαρχοι Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ο εντεταλμένος για τα οικονομικά Γ. Τσουδερός και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χ. Μπακούρος. Παρών επιπλέον και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Γ. Πάζιος, ενώ η Γ. Ροκίδη, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης ανέλαβαν να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την ανάγκη εκπόνησης και τους στόχους του νέου ΟΕΥ, αλλά και να απαντήσουν στα ερωτήματα των συναδέλφων τους γύρω από τον αριθμό του προσωπικού, το κόστος μισθοδοσίας του, τη νέα διάρθρωση Διευθύνσεων, Τμημάτων, Γραφείων κ.λπ. αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει τώρα, 12 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές, στην τροποποίηση του Οργανισμού, η οποία θα δεσμεύει την επόμενη Διοίκηση, αντί να προτιμήσει σημειακές βελτιώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι εντοπισμένες δυσκολίες.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, τόνισαν  τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι Αντιδήμαρχοι, μετά από 11 χρόνια εφαρμογής του παρόντος ΟΕΥ, που εκπονήθηκε εσπευσμένα το 2011 με την καλλικρατική ένωση, χωρίς γνώση των πραγματικών αναγκών του Δήμου, ήταν αφενός να διορθώσει αστοχίες, αλληλοεπικαλύψεις και δυσλειτουργίες και αφετέρου και να εκπονήσει έναν ΟΕΥ ελκυστικό στους εργαζόμενους, ώστε με την κινητικότητα να έρθει νέο προσωπικό που θα βρει σαφείς προοπτικές εξέλιξης.

Εξήγησαν, επιπλέον, τους λόγους που οδήγησαν είτε στην κατάργηση είτε στη συγχώνευση είτε στη διάσπαση είτε ακόμη στη δημιουργία νέων Διευθύνσεων, και τη στελέχωσή τους, μακροπρόθεσμα, με το προβλεπόμενο προσωπικό. Παρθενογένεση δεν κάναμε, υπογράμμισαν οι κύριοι Καλαφατέλης και Ράικος, αναφερόμενοι και στις- τουλάχιστον 4- ατελέσφορες προσπάθειες του παρελθόντος, αλλά μετά από εξαντλητική δουλειά 6 μηνών, και με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων, ενσωματώσαμε τα πρέπει και τα θέλω, με το μυαλό σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευέλικτο και αξιόπιστο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, με προοπτική άλλης μια δεκαετίας, που θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων και των πολιτών του Δήμου, εργαλείο στα χέρια της επόμενης πια Διοίκησης.

Στα ποσοτικά μεγέθη- αριθμός υπαρχουσών και νέων θέσεων, στελέχωση των διοικητικών βαθμίδων με το προβλεπόμενο προσωπικό, εξασφάλιση μισθοδοσίας- στάθηκαν κυρίως οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, με πρωτοστατούντα τον κ. Αλεξανδρή που -πριν από την εκλογή του με τον Εύπολι- υπηρέτησε στο Δήμο Διονύσου, τόσο στην ομώνυμη Κοινότητα προκαλλικρατικά όσο και μετά από την καλλικρατική ένωση, επί σειρά ετών.

Τα μεγέθη αυτά, μαζί με την αιτιολογική έκθεση για τη σκοπιμότητα τροποποίησης του ΟΕΥ, τις παρατηρήσεις που είχαν υποβάλει οι Διευθυντές των υπηρεσιών, καθώς και την καταγραφή των διαπιστωμένων δυσλειτουργιών ζήτησαν, τέλος από τη Διοίκηση, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη των μειοψηφιών. Μπροστά στο αίτημα αυτό ήταν αναμενόμενη η πρόταση από πολλές πλευρές για αναβολή της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος μιας εβδομάδας στις παρατάξεις να ενημερωθούν πληρέστερα. Η απόφαση περί αναβολής, ας σημειωθεί, επιβεβαιώθηκε πριν από λίγη ώρα στη σημερινή (12/7) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου.

Τρία σημεία ξεχωρίζουν στη χθεσινή συνάντηση για τον ΟΕΥ:

*Το πρώτο αφορά στις παρατηρήσεις που είχε στείλει επί του σχεδίου η Λαϊκή Συσπείρωση και είχαν προωθηθεί σε όλες τις παρατάξεις. Η πρότασή της προσεγγίζει την εκπόνηση του Οργανισμού με μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, την οποία πάντως δεν ανέπτυξε χτες ο επικεφαλής της, επιφυλασσόμενος ίσως για την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

*Δεν έγινε αντιληπτός ο λόγος που οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, αν και είχαν στα χέρια τους το σχέδιο του ΟΕΥ από τις 4 Μαΐου, δηλαδή πάνω από δυο μήνες, περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν αίτημα περισσότερων στοιχείων και πληρέστερης ενημέρωσης- άλλωστε ουδείς απάντησε στη σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

*Έκκληση, τέλος, προς τις παρατάξεις απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων καλώντας τις να προσέλθουν στο προσεχές Συμβούλιο “και πάμε να ψηφίσουμε τον ΟΕΥ, τουλάχιστον επί της αρχής, για να προχωρήσουμε επιτέλους ένα βήμα”.