logo


Με την ειδική τιμητική διάκριση Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε δημόσιο λειτουργό τιμήθηκε ο Διονυσιώτης καθηγητής πληροφορικής Π. Γεωργιάδης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών – ΜΙΤΟΣ”, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 8 Ιουλίου από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”.

Τα βραβεία, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, που βασίζονται σε όραμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν πράξη αναγνώρισης για τους συνεργάτες που- σπάζοντας το στερεότυπο του δημοσίου υπαλλήλου- έβαλαν ταλέντο και ψυχή και υλοποίησαν τις εφαρμογές της ψηφιακής διακυβέρνησης εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Πιερακάκης, επιπλέον, ξεχώρισε δυο προσωπικότητες στον χώρο της πληροφορικής: τον Αν. Δρυμιώτη, που ταύτισε το όνομά του με τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στην Ελλάδα και ως τεχνοκράτης αλλά και ως αρθρογράφος, και τον Π. Γεωργιάδη, το δημόσιο λειτουργό, τον καθηγητή πληροφορικής με θητεία Προέδρου στο Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Γενικό Γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον υπεύθυνο του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, που ταύτισε το όνομά του με τις τεράστιες αλλαγές στην ψηφιακή διακυβέρνηση τη δεκαετία του 2000, με κυριότερη αυτή του TAXIS, με σημαντικά αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν την τελευταία τριετία:  “Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να  είχε συμβεί, χωρίς τις πολύ σημαντικές υποδομές και επιλογές των προηγούμενων χρόνων, στις οποίες ο Παναγιώτης Γεωργιάδης υπήρξε πρωταγωνιστής. Και σήμερα η χώρα έρχεται να του το αναγνωρίσει”, τόνισε ο κ. Πιερακάκης.

Τις ευχαριστίες του προς τον κ. Γεωργιάδη, “από τους πρωτοπόρους της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα”, εξέφρασε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος, που τον είχε καθηγητή πληροφορικής στο ΕΚΠΑ.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Γεωργιάδης είπε τα παρακάτω:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ για τα ευγενικά σας λόγια και την πρότασή σας να τιμηθώ στην σημερινή εκδήλωση που εύχομαι να γίνει ετήσιος θεσμός. Θεωρώ ότι η βράβευση αυτή προεκτείνεται εμμέσως πλην σαφώς σε πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, πολύτιμους συνεργάτες, μιας δημιουργικής εποχής για  τον σχεδιασμό και την παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων, όπως το  εθνικής σημασίας  έργο TAXIS που συνέβαλε καθοριστικά στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και στην  αλλαγή παραδείγματος ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς υποκειμενισμούς και ουρές αναμονής.

Ανέλαβα την ευθύνη να συντονίσω τις ομάδες έργου, να διαμορφώσω κλίμα συνεργασίας και εν πολλοίς συνυπευθυνότητας με τους αναδόχους του ιδιωτικού τομέα, να υπερβούμε εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να απλοποιήσουμε διαδικασίες έκδοσης και αποστολής εγγράφων όπως π.χ.  αυτή της φορολογικής ενημερότητας. Με δυο λέξεις να μετουσιώσουμε ένα όραμα σε συλλογική δράση και απτά αποτελέσματα με υψηλή κοινωνική ωφελιμότητα.

Καθιερώσαμε νομοθετικά την βασική αρχή ότι δεν μετακινούνται οι άνθρωποι αλλά τα έγγραφα και η πληροφορία. Τα εύσημα ανήκουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπινους συντελεστές και μάλιστα σε μια παρελθούσα εποχή διαφορετική σε αντιλήψεις, με πολλές αντιξοότητες και θεσμικές ατέλειες.

Εν τέλει υπερίσχυσε η επιμονή, ο ενθουσιασμός, η αποδοχή από την κοινωνία των αναγκαίων αλλαγών μεταξύ των οποίων η  υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Εκτιμώ κύριε Υπουργέ, πως δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από τον Πρωθυπουργό στο πρόσωπό σας, για να σας αναθέσει την ευθύνη συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιακών δομών και των  αρμοδιοτήτων τους για να συντονίσετε αποτελεσματικά και με έμπνευση δεκάδες επί μέρους δράσεις ώστε η σύγχρονη τεχνολογία να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών. Κρατάτε στα χέρια σας την σκυτάλη ενός μαραθωνίου και πέραν αυτών που έχετε συνεισφέρει διατηρώ τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε με επιτυχία ένα έργο ριζικού εκσυγχρονισμού με λιγότερες ποσοτικές και περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες με απλοποιήσεις και καταργήσεις τυπολατρικών και ανούσιων διοικητικών πράξεων που συντηρούν την γραφειοκρατία και την υψηλή εντροπία των πληροφοριακών συστημάτων.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας  και διατηρώ την βεβαιότητα ότι  η κοινωνία  το αναγνωρίζει και θα το επιβραβεύσει.

Σ.σ. Η Οδός Διονύσου εκφράζει τα θερμότατα συγχαρητήρια στον καθηγητή Π. Γεωργιάδη για την τιμητική διάκριση που απέσπασε ως αναγνώριση του έργου του στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Πολύ περισσότερο που ο καθηγητής μάς τιμά με τη συνεργασία του, εμπιστευόμενος τη δημοσίευση παρεμβάσεων και κειμένων του για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την πόλη μας.