logo


Στις 18 Ιουνίου αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος, που έχει αναλάβει τη συντήρηση και τις επισκευές στα δημοτικά και σχολικά κτήρια του Δήμου Διονύσου. Αυτό τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στη χθεσινή (24/5) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως πρώτη προτεραιότητα στην εργολαβία αυτή, ύψους συνολικά 3 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων στα σχολικά κτήρια, που θα τρέχει μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων Δροσιάς και Άνοιξης, μόλις ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως κατέγραψε πρόσφατα η Οδός Διονύσου, στη συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Ένωση Γονέων, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων που συμμετείχαν, είχαν στην κορυφή των προβλημάτων των σχολείων τους το κτηριακό- είτε αυτό αφορά σε επικίνδυνο προαύλιο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο 4ο Δημοτικό ή στο Λύκειο Δροσιάς που φιλοξενείται στο Ζάννειο, είτε τοιχοποιία, παλαιότητα κατασκευής, βαψίματα κ.λπ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η εργολαβία, που έχει εξασφαλισθεί από Ίδιους Πόρους, “σπάει” σε εκτελεστικές συμβάσεις, με αυτήν που θα υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι να ανέρχεται στο ποσόν των 300.000 ευρώ.

Αυτή είναι μία από τις εργολαβίες που θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η δεύτερη αφορά στα υδρόμετρα, για τα οποία η χαρτογράφηση ξεκινά μέσα στην εβδομάδα ενώ η τοποθέτησή τους σε 15 περίπου ημέρες, καθώς και η κατασκευή του Κέντρου Ελέγχου του Δήμου. Στη διάρκεια των εργασιών, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, ενδέχεται να σημειωθούν μικρές διακοπές στην υδροδότηση, για τις οποίες θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία, συνολικού ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα σταματήσει και το πρόβλημα με τις εσφαλμένες μετρήσεις στην κατανάλωση νερού, που οδηγεί σε λανθασμένους λογαριασμούς και υπερκοστολογήσεις, ενώ θα εντοπίζονται εγκαίρως όλες οι βλάβες στο δίκτυο. Μένοντας στο κομμάτι της ύδρευσης, ετοιμάζεται η δημοπράτηση  για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων της πόλης, ενώ πρόβλημα έχει παρουσιαστεί με την εργολαβία για την αντικατάσταση του δικτύου στην Αναγέννηση και τη σύνδεση της Σταμάτας με την ΕΥΔΑΠ. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος στην Οδό Διονύσου, η δημοπράτηση της εργολαβίας ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε τον Απρίλιο και παρουσιάστηκαν 4 ενδιαφερόμενοι. Ένας αποκλείστηκε εξ αρχής λόγω μη επαρκών δικαιολογητικών, ενώ οι προσφορές που κατέθεσαν οι άλλοι τρεις (42%, 24% και 11% αντιστοίχως) παρουσιάζουν απόκλιση μεγαλύτερη του 10% στο μέσο όρο τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο νόμος απαιτεί αιτιολόγηση των προσφορών, κάτι που θα έρθει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Επιπλέον, η υψηλή προσφορά του πρώτου μειοδότη, στις σημερινές συνθήκες αύξησης τιμών και υλικών και με παραδείγματα εργολάβων που υπαναχώρησαν,   δημιουργεί ανησυχίες για την ομαλή εξέλιξη της εργολαβίας, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Αναγέννηση, όπου η αντικατάσταση του δικτύου σημαίνει κοστοβόρο σκάψιμο σε άκρως βραχώδες έδαφος.

Εντωμεταξύ, στις 3 Ιουνίου θα δημοπρατηθεί η ανακατασκευή των στίβων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Δροσιάς και του Διονύσου, ενώ μέσα στον Ιούλιο δημοπρατείται η ανάπλαση της Δροσιάς, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίων, νησίδων πρασίνου, καθώς και την ανακατασκευή 4 πλατειών της Κοινότητας.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία με τις ασφαλτοστρώσεις σε όλο το εύρος της πόλης, σε δρόμους όπου έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις με όλα τα δίκτυα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου στην Οδό Διονύσου, από τα 550 χιλιόμετρα που είναι συνολικά το οδικό δίκτυο της πόλης, στην παρούσα φάση θα ασφαλτοστρωθούν περί τα ογδόντα.