logo


Θεωρώντας τις προτεινόμενες αυξήσεις τιμωρητικές, ή και χαράτσι, προς όσους γονείς για διάφορους λόγους δεν επιλέγουν να διεκδικήσουν τη φοίτηση των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, οι παρατάξεις της μειοψηφίας έδωσαν ηχηρό όχι, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη διατήρηση των τροφείων της ΕΣΤΙΑΣ στα περυσινά επίπεδα. Κι αυτό παρά την τροποποίηση στην εισήγηση, στην οποία προχώρησε μετά από τος αντιδράσεις των συναδέλφων του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, να ισχύσουν δηλαδή τα περυσινά τροφεία, με μοναδική διαφοροποίηση την επιβολή τροφείου 100 ευρώ σε όσους γονείς αμελούν ή επιλέγουν να μην υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑ, “επιβαρύνοντας έτσι όλους τους δημότες”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Διευκρινίζεται εδώ πως το ΕΣΠΑ αποδίδει το ποσόν των 2500 ευρώ ετησίως ανά παιδί στους Παιδικούς Σταθμούς σε όσα παιδιά πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις κοινωνικοικονομικών κριτηρίων, μετά από την υποβολή των σχετικών – πλήρων-δικαιολογητικών. Σε αντίθετη περίπτωση- μη υποβολής ή υποβολής ελλιπούς φακέλου- τα ποσά αυτά χάνονται για την ΕΣΤΙΑ, που αναγκάζεται να χρηματοδοτεί η ίδια τη φοίτηση αυτών των παιδιών, μεγαλώνοντας συνακόλουθα το κόστος λειτουργίας της και της ανάγκης συνεχούς χρηματοδότησής της από το Δήμο, που την επιχορηγεί με πάνω από ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως δυο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου) συμφώνησαν μεν με τη νέα πρόταση Δημάρχου, διαφώνησαν όμως με τη διαδικασία: Όπως υποστήριξαν, πρώτα θα έπρεπε να επιστρέψει το θέμα στην ΕΣΤΙΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας είχε εγκρίνει πριν από λίγο καιρό τις αυξήσεις, να παρουσιαστούν δεδομένα τέτοια που δικαιολογούν επιστροφή στα περυσινά τροφεία, και εν συνεχεία να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθούν κλίμακες και ποσά.

Εξαίρεση στην παραπάνω στάση των μειοψηφιών αποτέλεσε αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς και των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με κεντρικό εισηγητή τον Π. Πανάγο εξαρχής επεσήμανε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει προσκομισθεί μελέτη που να δείχνει το μείγμα εσόδων- δαπανών της ΕΣΤΙΑΣ, καθώς και των παιδιών, ώστε τα μέλη του Σώματος να αντιληφθούν πού ανήκει η μεγάλη ομάδα παιδιών, ποια είναι τα έσοδα από το ΕΣΠΑ και πως ενημερώνονται οι γονείς αν είναι δικαιούχοι του προγράμματος ή όχι. Ο κ. Πανάγος (σ.σ. όπως και όλοι οι συνάδελφοί του των μειοψηφιών) καυτηρίασε την απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ να αλλάξει τις περυσινές κλίμακες εισοδηματικών κριτηρίων επιβάλλοντας υπέρογκες αυξήσεις, ειδικά στους γονείς που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και πλήττονται ιδιαιτέρως από την κρίση της εποχής: Οι αυξήσεις εκεί κυμαίνονται από 33 έως 140%(!), υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, σε αντίθεση με τις αυξήσεις στα υψηλότερα εισοδήματα, που μετά βίας είναι διψήφιες. Τα παραπάνω ήταν η αφορμή ώστε η παράταξη να εκθέσει τη δική της οπτική για μια “πολιτική πραγματικής κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης: Διαρκής πίεση για σταδιακή αύξηση στην απόδοση κρατικών πόρων, ρεαλιστικό, εφικτό και δίκαια κατανεμημένο πλαίσιο κοινωνικής φροντίδας και όχι ελεημοσύνη, προστασία της υγείας και της μητρότητας, προώθηση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και βέβαια διασφάλιση για όλους μισθού και σύνταξης αξιοπρέπειας”.

Από την πλευρά του ο Ν. Κλήμης των ΜΑΖΙ υπενθύμισε πως πάγια άποψη της παράταξής του αποτελεί η αντίθεση με την επιβολή τροφείων και η κατάργησή τους, ενώ επέκρινε κι αυτός «την εκλογίκευση των τροφείων προς όφελος των υψηλών εισοδημάτων σε βάρος των ασθενέστερων», διερωτώμενος αν αυτή είναι η πολιτική της νέας Διοίκησης της ΕΣΤΙΑΣ.

“Αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα, όντως οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα σήμερα, δεν μπορεί όμως να επιβαρύνεται η ΕΣΤΙΑ και ο Δήμος από την αμέλεια κάποιων, γι’ αυτό και προτείνω τη διατήρηση των τροφείων στα περυσινά επίπεδα, αλλά να επιβληθεί όχι πρόστιμο αλλά penalty σε όσους ανεξαρτήτως κατηγορίας δεν υποβάλλουν τις αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, αν και το δικαιούνται” επαναλάμβανε στις παρεμβάσεις του ο Δήμαρχος, μιλώντας μάλιστα για πειθαναγκασμό των αμελών γονιών. Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθείτο, αυτή περιελάμβανε ψήφιση της τροποποιημένης εισήγησής του από το Δημοτικό Συμβούλιο “για να ακολουθήσουν τα διαδικαστικά”

Η πρότασή του αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, απορρίφθηκε όμως με 18 αρνητικές έναντι 14 θετικών ψήφων, μια που οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, παρόλο που παραδέχθηκαν πως κινείτο στη σωστή κατεύθυνση διαφώνησαν με την προτεινόμενη διαδικασία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί και τούτο: Ό, τι δεν “κατάφερε” ο Θ. Στάικος, στέλεχος της μείζονος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, με τις παρεμβολές και τους χαρακτηρισμούς, το “κατάφερε” στη συζήτηση του θέματος για τα τροφεία, μια που συνέχισε την ίδια τακτική, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Σώματος Θ. Κρητικός να τον αποβάλει από τη συζήτηση- και αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η πρώτη φορά που μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου αποβάλλεται για απαράδεκτη συμπεριφορά.

Μετά και από τα παραπάνω, και σύμφωνα και με απάντηση του Δημάρχου σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή, για τα τροφεία ισχύει η περυσινή απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ για το 2021-2022- καμιά αλλαγή στις κλίμακες των εισοδημάτων, καμιά αλλαγή στα ποσά ανά κλίμακα.