logo


Κοντά τρεις μήνες περιμένει η Λαϊκή Συσπείρωση στοιχεία σε ερώτημα, που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Φεβρουαρίου και αφορούσε στους οφειλέτες του Δήμου, ενόψει τότε της συζήτησης του ισολογισμού για το 2018. Η προφορική τότε απάντηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη ήταν πως τα στοιχεία ήταν πολλά και η απάντηση θα καθυστερούσε. Το θέμα επανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, τη Δευτέρα 9 Μαϊου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μειοψηφίας Π. Πανάγος, με την επισήμανση πως από τις 20/2 είχαν περάσει άπρακτες 78 ημέρες και απάντηση δεν είχαν δει, παρόλο που οι οφειλέτες είναι καταχωρημένοι στο πληροφοριακό σύστημα, συνεπώς τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως εύκολο να εξαχθούν.

Στη νέα απάντησή του ο κ. Καλαφατέλης έθεσε θέμα προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία αναγράφονται μεν αλλά μόνο με τα αρχικά των ονομάτων.

Δυο ημέρες αργότερα η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε εκ νέου το ίδιο αίτημα. Αλλά αυτή τη φορά συνοδευόταν από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων του Πολίτη, στην οποία αποτάθηκε η παράταξη και η οποία απάντησε, και μάλιστα αυθημερόν!!!

Στην απόφαση αυτή, του 2009!, με λίγα λόγια η Αρχή ορίζει πως “το δημοτικό συμβούλιο έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας για όλα τα θέματα που αφορούν τον δήμο και ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά και με επιμέλεια τα εκ του νόμου καθήκοντά του, πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και που βρίσκονται στη διάθεση του δήμου”, μια που οι δημοτικοί σύμβουλοι “ως μέλη της διοίκησης  και εκφραστές της βούλησης του νομικού προσώπου του πρωτοβάθμιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, επέχουν θέση  υπεύθυνου επεξεργασίας”. Και λίγο παρακάτω υπογραμμίζεται πως “η χορήγηση στοιχείων σε δημοτικούς συμβούλους δεν αποτελεί διαβίβαση σε τρίτους, κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχ. θ’  Ν. 2472/1997, αλλά χρήση των προσωπικών δεδομένων από τον ίδιο τον υπεύθυνο επεξεργασίας, δηλαδή τον δήμο, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ενεργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και όχι για ιδιωτικό σκοπό ή/και χρήση”.

Ούτε η καθυστέρηση στις απαντήσεις ούτε η επίκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι κάτι καινούργιο και για τη νυν Δημοτική Αρχή, όπως άλλωστε ήταν και για την προκάτοχό της, προκειμένου να δικαιολογήσει την ολιγωρία της- ειδικά το δεύτερο το χρησιμοποιεί σαν καραμέλα, τονίζει στην Οδό Διονύσου ο κ. Πανάγος. Όλες οι παρατάξεις, σημειώνεται, διαχρονικά διαμαρτύρονται για την πολύμηνη αναμονή σε ερωτήματα που έχουν υποβάλει και που πολλές φορές μένουν αναπάντητα. Κι αυτό παρά τη ρητή υποχρέωση της Διοίκησης, όπως εξάλλου αναφέρεται και στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 10), να απαντά εγγράφως σε διάστημα ενός μήνα στους δημοτικούς συμβούλους- και, για να μην ξεχνιόμαστε, σε διάστημα 50 ημερών στους πολίτες, διαφορετικά διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα, με τον πολίτη να δικαιούται αποζημίωσης σε περίπτωση εκπρόθεσμης απάντησης.