logo


Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μ. Κόκκαλης είχε… την τιμητική του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μια που οι 4 ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη και η τοποθέτηση της πρώην Αντιδημάρχου στο ίδιο πόστο, της καθαριότητας, Αγγ. Πέππα, αυτόν είχαν ως αποκλειστικό αποδέκτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατάσταση της καθαριότητας στην πόλη, ειδικά κατά τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρθηκε ο τέως Δήμαρχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά 2 και 3 φορές, όπως και η συνάδελφός του, πως η Διοίκηση στον τομέα αυτόν έχει χάσει τη μπάλα: Ο εργολάβος για την αποκομιδή των κλαδιών έχει φτάσει να μαζεύει και τα οικιακά απορρίμματα, τα κηπαία απομακρύνονται με αρπάγη ιδιώτη γιατί οι δημοτικές είναι παροπλισμένες εδώ και δυο χρόνια, κι αυτά χωρίς να δίνονται στοιχεία για συμβάσεις, έλεγχο κ.λπ. Ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε και σε φήμες που θέλουν το προσωπικό να μην απασχολείται τις αργίες, ούτε τα Σαββατοκύριακα, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί κάποια σχετική ανακοίνωση. “Χωρίς απ’ ευθείας αναθέσεις δεν μπορείτε να μαζέψετε ούτε σκουπίδια ούτε κλαδιά ούτε ανακύκλωση, με ταυτόχρονη επιβάρυνση του Δήμου με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως από τη συμφωνία leasing για νέα οχήματα που όμως δεν τα εκμεταλλευόμαστε”, κατέληξε ο τέως Δήμαρχος, που αμφισβήτησε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιδημάρχου στην Οδό Διονύσου, ότι ακόμη αποκομίζονται υπολείμματα από την καταστροφική Μήδεια, και τον προκάλεσε να υποδείξει τα σημεία, ώστε να καθαριστούν και να ολοκληρωθεί επιτέλους η σύμβαση με τον εργολάβο.

Ανάλογη, αν και πιο λεπτομερής και περιγραφική, ήταν η τοποθέτηση και της κ. Πέππα λίγο αργότερα: Παρά το σπάσιμο της παλαιότερης υπεραντιδημαρχίας Περιβάλλοντος σε τρεις επιμέρους- Καθαριότητας, Καθημερινότητας, Πρασίνου- που είναι και έμμισθες, και παρά τις υποσχέσεις της Διοίκησης, οι πολίτες εισπράττουν σκουπίδια και μπάζα παντού, πλατείες εγκαταλελειμμένες, φώτα κατεστραμμένα, κι αυτά χωρίς καμιά δικαιολογία. Χωρίς σύμβαση για την αποκομιδή κλαδιών, χωρίς δημοτική αρπάγη σε λειτουργία, χωρίς οχήματα αν και έχουν δαπανηθεί 2,5 εκατομμύρια για τη συντήρησή τους, με αστειότητες περί υπολειμμάτων από τη Μήδεια και με 4,5 εκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις, με κάκιστη χρήση του χώρους στον κλαδοφάγο στην Αχλαδούλα, ο τόπος έχει καταντήσει παρακμιακός και οι πολίτες ποιότητα ζωής δεν απολαμβάνουν, χωρίς η Διοίκηση να ενδιαφέρεται καθόλου, τόνισε η τέως Αντιδήμαρχος.

Στο ίδιο θέμα, της καθαριότητας, αναφέρθηκε συνοπτικά και ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης, χαρακτηρίζοντας την εικόνα της πόλης τριτοκοσμική, ενώ το θέμα των μπάζων που στοιβάζει ο ανάδοχος της αποχέτευσης στην Κοινότητα Διονύσου επανέφερε στο προσκήνιο ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Δ. Αλεξανδρής.

Το πρόβλημα της ελλιπούς καθαριότητας από το Πάσχα και μετά, παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, υπενθυμίζοντας αυτό που και ο κ. Κόκκαλης είχε επισημάνει στις δηλώσεις του προς την Ο.Δ.. Ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ΥΠΕΣ να πληρωθούν εγκαίρως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην όσων εργάζονται στους ΟΤΑ, προχώρησαν σε πολυήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους μέσα στις γιορτές. Παραδέχθηκε επιπλέον πως από λάθος της Υπηρεσίας υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Διοίκησης να πληρωθούν κάποιες οφειλόμενες νυχτερινές υπερωρίες. Τα παραπάνω συνέβαλαν ώστε να συσσωρευθούν τα οικιακά απορρίμματα και η ανακύκλωση στους δρόμους της πόλης. Επέμεινε πάντως πως υπολείμματα από τη Μήδεια ακόμη μαζεύονται, μαζί με κηπαία, από τους εργολάβους που κλήθηκαν στο πλαίσιο κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, “που μακάρι να παραταθεί κι άλλο, και θα το  προσπαθήσουμε, γιατί υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και από τη Μήδεια και από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Είναι προς όφελος των υπηρεσιών και της λειτουργίας του Δήμου”.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί και τούτο: Από τους 302 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα την παραπάνω συζήτηση, και η συνεδρίαση είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, θα έχουν ήδη αντιληφθεί πως η απόδοσή της βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις τοποθετήσεις του καθενός για το θέμα της καθαριότητας. Έτσι δεν αναφέρονται οι απαράδεκτες εκφράσεις του στελέχους της μείζονος μειοψηφίας Θ. Στάικου, που παρολίγον να οδηγήσουν σε αποπομπή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, και τις οποίες ο επικεφαλής της παράταξης παρακολουθούσε τουλάχιστον απαθής. Ούτε οι επανειλημμένες διακοπές της κ. Πέππα στο διάδοχό της Αντιδήμαρχο, όταν ο τελευταίος ξεκίνησε να απαντά (και) στις δικές της αιτιάσεις.

Αφήνουμε για το τέλος την επισήμανση της Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων: Οι αυξήσεις που έρχονται από το τέλος ταφής απορριμμάτων για το 2022, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ, θα ανεβάσουν το ποσόν για το Δήμο Διονύσου από 1,1 εκατομμύριο ευρώ το 2020 σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για φέτος. Αυτή η απόφαση, τόνισε η κ. Φέρμελη, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να αναβληθεί η επιβολή της αύξησης μέχρι τέλους του 2023. Τέλος, πρόταση προς συζήτηση κατέθεσε η ίδια δημοτική σύμβουλος, που αφορά στην πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε λύσεις καύσης των απορριμμάτων, που θα τις εντάξει στο σχετικό περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης. Αυτή η πρακτική έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα για εντατικοποίησης της ανακύκλωσης με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ώστε μέχρι το τέλος του 2030 να καταλήγει για ταφή μόνο το 10% των σύμμεικτων (οικιακών+ανακυκλώσιμων) απορριμμάτων.