logo


Με κατά πλειοψηφία απόφασή του (4 θετικές και 2 αρνητικές ψήφοι) το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, και μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Γ. Κόκκαλη, παραχώρησε δωρεάν στην ΕΣΤΙΑ του Δήμου Διονύσου οικόπεδο ιδιοκτησίας της, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου με στόχο την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού και γραφείων.

Στην παραπάνω ανακοίνωση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Τ. Καρασαρλής στην πρόσφατη (12/4) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την πορεία και τους στόχους της ΕΣΤΙΑΣ.

Το εν λόγω οικόπεδο, υπογράμμισε ο κ. Καρασαρλής, είναι ιδανικό για την ανέγερση Σταθμού, μια που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις Κοινότητες- Σταμάτα, Άνοιξη και Άγ. Στέφανος. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, από τους δυο Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν, και “οι οποίοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες μια που στερούνται σύγχρονων προδιαγραφών”,  ο ένας επί της οδού Τραπεζούντος στεγάζεται σε ενοικιασμένο κτήριο, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί μέσα στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, επί χρόνια παραχωρημένος δωρεάν, για τον οποίο όμως πλέον ζητείται από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας η εκμίσθωση για να συνεχίσει να λειτουργεί. Επιτακτική είναι εξάλλου η ανάγκη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε Παιδικούς Σταθμούς, μια που κατά δήλωση του κ. Καρασαρλή, η ΕΣΤΙΑ έχει εξαντλήσει τη χωρητικότητα στους Σταθμούς αρμοδιότητάς της και 5 βρέφη κινδυνεύουν να μείνουν εκτός. Στη διαδικασία έρευνας για αγορά οικοπέδου με στόχο την ανέγερση ιδιόκτητου Παιδικού Σταθμού, προέκυψε η δωρεά από την Κοινότητα Σταμάτας, για την οποία ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Για το ιστορικό του οικοπέδου αναφέρεται ότι, όπως συμβαίνει με κάθε ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως, όταν η περιοχή που ανήκε στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ μπήκε στο Σχέδιο, δημιουργήθηκε η υποχρέωση κατάτμησης οικοπεδικών εκτάσεων σε οικόπεδα προοριζόμενα για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων καθώς και για την ανέγερση κτηρίων κοινής ωφέλειας. Στο σχετικό Τοπογραφικό Σχεδιάγραμμα, όμως, το εν λόγω οικόπεδο εμφανίζεται χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου, και γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη και τον πρώην συνάδελφό του στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη Ν. Παππά, κι οι δυο κάτοικοι Σταμάτας, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο για διευκρινίσεις αναφορικά με την ακριβή χρήση του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων, από τα οποία 500 τ.μ. είναι χαρακτηρισμένα ως Παιδική Χαρά, ενώ η δυνατότητα δόμησης στην υπόλοιπη ανέρχεται στα 1000 τ.μ. Πράγματι, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος σχολείο, οπότε -και σύμφωνα με τον κ. Παππά- θα χρειαστεί τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου. Ό, τι δηλαδή ακριβώς συνέβη, αλλά από την ανάποδη, στην Κοινότητα Διονύσου με το 1ο Νηπιαγωγείο που πηγαίνει, μετά από τροποποίηση Ρυμοτομικού, σε θέση χαρακτηρισμένη ως Παιδικού Σταθμού.

Με τη διευκρίνιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να έρθει το θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ήδη πάντως έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την Περιφέρεια, ώστε να αναλάβει την ανέγερση του Παιδικού Σταθμού, με την προϋπόθεση ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη, για την οποία ο κ. Καρασαρλής ήδη αναζητεί χορηγό, όπως δήλωσε.