logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διόνυσος, 10 Απριλίου 2022

Σε μια σπάνια στιγμή… αυτογνωσίας, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Καλαφατέλης άνοιξε την πόρτα της εξόδου και εγκατέλειψε το Δημοτικό Συμβούλιο, 18 μήνες πριν του δείξουν την έξοδο οι ίδιοι οι δημότες!

Με μία πρωτοφανή πράξη απαξίωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της ίδιας της θέσης του Δημάρχου που κατέχει, ο κ. Καλαφατέλης απεχώρησε από την συνεδρίαση του σώματος, αμέσως μετά την εκφώνηση του 8ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της 10ης συνεδρίασης της 8ης Απριλίου 2022. Μαζί του απεχώρησαν και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επικαλούμενος λόγους υγείας!

Τι οδήγησε άραγε τον Δήμαρχο και την παράταξή του να αποχωρήσουν στο συγκεκριμένο αυτό θέμα, όταν λίγες μέρες πριν, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. με ανάλογο θέμα, κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι εμπόδιζε την ενημέρωση των δημοτών και κυρίως, όταν ήταν παρόντες και συμμετείχαν κανονικά στη συνεδρίαση η οποία είχε ολοκληρωθεί με ήρεμο και σχεδόν συναινετικό τρόπο η διαδικασία λήψης απόφασης επί των επτά προηγούμενων θεμάτων;

Η απάντηση είναι τόσο απλή που πραγματικά… τρομάζει! Δεν ήθελε ο κ. Δήμαρχος να τεθεί υπό την κρίση του σώματος η επαναξιολόγηση και η αναθεώρηση μιας παλαιότερης απόφασης του Δ.Σ., της απόφασης 545 του 2018, την οποία και ο ίδιος, ως επικεφαλής της αντιπολίτευση τότε, είχε αμφισβητήσει ψηφίζοντας λευκό!

Και προσοχή, σύμφωνα με την εισήγηση που εγκαίρως είχαν καταθέσει οι 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν υπερασπιζόντουσαν εκείνη την απόφαση του 2018, αλλά αντιθέτως, πρότειναν να ληφθεί απόφαση για κατάθεση νέας, επικαιροποιημένης και σαφώς τεκμηριωμένης μελέτης, με εναλλακτικές λύσεις για την επένδυση της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου καθώς και του τρόπου χρηματοδότησης τους, ώστε να προχωρήσει το έργο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και με την βέλτιστη για τον Δήμο επιλογή.

Με διαπιστωμένη την απαρτία και με τον πλέον νόμιμο τρόπο, διεξήχθη μια άψογη διαδικασία συνεδρίασης του Δ.Σ. και οι εναπομείναντες 23 Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπό την προεδρεία του Αντιπροέδρου του σώματος, απέδειξαν εμπράκτως αφενός το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης και αφετέρου ότι είχαν την βούληση:

  • να ενημερώσουν υπεύθυνα και με ακρίβεια τους δημότες για το σημαντικό θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, σε όλες του τις διαστάσεις (τεχνικές, οικονομικές κ.τ.λ.)
  • να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις και συναινέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών και όχι να κρυφτούν πίσω από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και
  • να διασώσουν την τιμή και την υπόληψη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανωτάτου οργάνου διοίκησης του Δήμου, κόντρα στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που το θέλουν διακοσμητικό.

Η τεράστιας σημασίας ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ., που τροποποίησε την παλιότερη 545/2018, όχι μόνο βάζει τέλος σε κάθε σκόπιμη μεθόδευση της σημερινής διοίκησης που ελαχιστοποιεί  απροκάλυπτα το όφελος του Δήμου και κυρίως των δημοτών υπέρ του ιδιώτη επενδυτή, αλλά και ανοίγει το δρόμο για την άμεση υλοποίηση της επένδυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού:

  • με ίδιους πόρους, που υπάρχουν,
  • με πλήρη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία,
  • με σωστή και πλήρη μελέτη φωτισμού,
  • με ακριβή υπολογισμό του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους,
  • με αναβάθμιση του προσωπικού του Δήμου, μέσω συγκεκριμένου προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης για την συντήρηση, χρήση και επέκταση της επένδυσης στην κατεύθυνση των “έξυπνων πόλεων”.

Μια απόφαση που, εκτός των ανωτέρω, ακόμα και με τους «μη ασφαλείς» υπολογισμούς της μελέτης της διοίκησης, θα εξοικονομούσε στο σύνολό της 650 χιλ. ευρώ περίπου υπέρ των δημοτών, από τον πρώτο χρόνο και για κάθε χρόνο μεσοσταθμικά, σε αντίθεση με την αναμονή του όποιου περισσεύματος από την διαχείριση του ιδιώτη στην δωδεκαετία!

Ο Δήμαρχος, η Παράταξή του και οι συνοδοιπόροι τους προσπάθησαν, πριν αποχωρήσουν από την συνεδρίαση, να προκαταλάβουν με κάθε τρόπο τους Συμβούλους ώστε να μην λάβει το Δ.Σ. μια τέτοια απόφαση, σε σημείο μάλιστα να απειλήσουν εκ των προτέρων 22 δημοτικούς συμβούλους (19 των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και 3 εκ των 4 ανεξάρτητων) ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι παράνομη και ότι θα την προσβάλουν!

Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο δηλαδή, απαγορεύεται στο Δ.Σ. να λάβει νέα απόφαση που τροποποιεί ή και καταργεί παλαιότερη που αφορά το ίδιο θέμα, δηλαδή την σκοπιμότητα, την βιωσιμότητα και την επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης μιας επένδυσης! Σε αυτή την “δημοκρατική λειτουργία” πιστεύει, αυτήν ακολουθεί. Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως, δεν μπορεί και να την επιβάλει!

Η συνεδρίαση-σταθμός της 8ης Απριλίου 2022 αποκάλυψε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το αληθινό πρόσωπο της σημερινής διοίκησης του Δήμου και όσων την στηρίζουν.

Ένας Δήμαρχος που φυγομαχεί. Ένας Δήμαρχος που φοβάται τον διάλογο. Ένας Δήμαρχος που στηρίζει την εικόνα του σε ψεύτικες και παραπλανητικές ανακοινώσεις.  Ένας Δήμαρχος που ως συναίνεση εννοεί το να συμφωνούν όλοι οι άλλοι μαζί του. Ένας Δήμαρχος που κρύβεται πίσω από τις δοτές  εξουσίες της κυβέρνησης προς την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που παραβιάζουν απροκάλυπτα τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως τη λαϊκή εντολή. Ένας Δήμαρχος που αγνοεί τις εκκλήσεις και τις αιτήσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων για μείζονα θέματα του Δήμου. Ένας Δήμαρχος που απειλεί το Δ.Σ. αν λάβει κάποια μη αρεστή σε αυτόν απόφαση.

Την πόρτα της εξόδου του την άνοιξε ήδη ο ίδιος. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν ακόμη 18 μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του… Είναι βέβαιο ότι ο Δήμαρχος θα προχωρήσει άμεσα σε «επίθεση» εντυπωσιασμού, δήθεν ενημέρωσης και δήθεν έργων, για να σώσει ό,τι… δεν σώζεται!

Εμείς, Παρατάξεις και Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και ενεργοί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών τους οποίους και καλούμε να είναι σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε το μέλλον αυτού του Δήμου απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως οικιστικό–δασικό, λατομεία, ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, έργα υποδομής κ.ά.

Για τις Παρατάξεις

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ / ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ / ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / ΤΕΥΚΤΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ / ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ / ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΩΤΟΣ