logo


Αύριο Παρασκευή 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου με 8 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Σημαντικότερο όλων το τελευταίο- αυτό που έρχεται με αίτημα 22 δημοτικών συμβούλων και αφορά στην απόφαση, που προ καιρού ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή, για ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με ανάθεσή της σε ιδιώτη και με προϋπολογιζόμενο κόστος 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο θέμα είχε έρθει στις 23 Μαρτίου και πάλι μετά από αίτημα των παρατάξεων, αλλά με διαφορετική εκφώνηση, άρα και περιεχόμενο, από αυτήν που είχαν ζητήσει τότε 23 σύμβουλοι καταθέτοντας και σχετική εισήγηση. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η κατάληξη εκείνης της συνεδρίασης ήταν τουλάχιστον τραγικά, άθλια, έπιασαν πάτο: Συσπειρωμένες οι παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι απέναντι στη Δημοτική Αρχή, διεκδικούσαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να ελέγξουν τις παραμέτρους και να τοποθετηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση, στην οποία ουδείς αντιτίθεται, και η οποία θα κοστίσει στην πόλη μερικά εκατομμύρια. “Απόφαση έχει ληφθεί από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να την αλλάξει, αν γίνει κάτι τέτοιο η απόφαση θα ακυρωθεί, παίζετε με τους θεσμούς”, απαντούσε συνοπτικά από τη δική της γωνία του ρινγκ η Δημοτική Αρχή. Λάθος κάνετε, απαντούσαν οι παρατάξεις, δεν ακουμπάμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το διαγωνισμό, αλλά την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέλουμε να ξανασυζητήσουμε, όταν το 2018 το Σώμα αποφάσιζε την ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Και έτσι κύλησαν τρεις και πλέον ώρες συνεδρίασης, χωρίς να ακουστεί το παραμικρό για την ουσία: Ενεργειακή αναβάθμιση ναι, αλλά με ποιους όρους και με ποιες παραμέτρους, προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του.

Ακούστηκαν όμως άλλα πολλά που για μια ακόμη φορά καταβαράθρωσαν το θεσμό και άφησαν τους όσους- λίγους, ελάχιστους- δημότες που παρακολουθούσαν, με το στόμα ανοιχτό:

Τον Πρόεδρο να μην μπορεί και πάλι να τηρήσει τη διαδικασία, αγνοώντας στοιχειώδεις κανόνες διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μονοπωλώντας μάλιστα κατά περίπτωση τη συζήτηση.

Τον επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχο να χρησιμοποιεί χυδαία υπονοούμενα αναφερόμενος στο διάδοχό του

Τον ίδιο επικεφαλής να  προειδοποιεί, εν είδει απειλής, υπηρεσιακούς παράγοντες με συνέπειες, σε περίπτωση που δεν δεχτούν τη διαδικασία που ο ίδιος πρότεινε

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκτοξεύουν χαρακτηρισμούς ο ένας στον άλλο, καταστρατηγώντας τη διαδικασία για την οποία σφάζονταν

Χωρίς, επαναλαμβάνουμε, να ακουστεί το παραμικρό για την ουσία της υπόθεσης.

Και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ακουστεί από κανέναν απολύτως ένα στοιχειώδες συγγνώμη, έστω και προσχηματικό, από τους δημότες, επειδή με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ανέχτηκαν, δειυκόλυναν, ενθάρρυναν, επέτρεψαν τη βάναυση προσβολή του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω δεν θα θέλαμε να τα ξανακούσουμε στην αυριανή συνεδρίαση. Αντιθέτως, θα θέλαμε να ακούσουμε: Εφόσον όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν πως η ενεργειακή αναβάθμιση στο Δήμο είναι συμφέρουσα για την πόλη, τους δημότες και το περιβάλλον, τότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την εξασφαλίσουμε; Και ποια είναι τα συγκριτικά εκείνα στοιχεία που οδηγούν στην επιλογή της βέλτιστης λύσης; Η οποία με οποιαδήποτε μέθοδο χρηματοδοτηθεί, κοστίζει εκατομμύρια;

Στα ερωτήματα αυτά στέκεται η νέα εισήγηση των παρατάξεων, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση- αυτή τη φορά με τη σωστή εκφώνηση του θέματος, όπως ακριβώς το ζητούν με κοινό τους αίτημα 22 σύμβουλοι:

  

Κατά τα άλλα η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη Απόφασης για την τροποποίηση σύμβασης καθαριστού που έχει προσληφθεί και απασχολείται στις σχολικές μονάδες της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου περιορισμένης απασχόλησης και οκτάμηνης διάρκειας, μόνο ως προς το ωράριο, από 3ωρης απασχόλησης που προσλήφθηκε σε πλήρες ωράριο, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως τη λήξη της σύμβασής του.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 2ο: Συμπληρωματική Κατανομή 2022 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης συνολικού ποσού 38.270,00 €

ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Αίτηση του Β.Μ. για αλλαγή παραχώρησης χρήσης οικογενειακού τάφου.

ΘΕΜΑ 4ο: Αίτηση της Κ.Π. για παραχώρηση χρήσης οικογενειακού τάφου».

ΘΕΜΑ 5ο: Ανάκληση των αποφάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης 17/2018 στις 05/10/2018 και 20/2018 στις 30/11/2018 για μετατροπή των απλών τάφων 197 & 390 σε διπλούς οικογενειακούς τάφους.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ 6ο: Ορισμός ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου ως Πρόεδρου με τον αναπληρωτή του, στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων, για το έτος 2022.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 7ο: Λήψη απόφασης περί καθορισμού δικηγορικής αμοιβής για τη νομική γνωμοδοτική μελέτη και υποστήριξη των πολεοδομικών θεμάτων των οικισμών του Δήμου.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΘΕΜΑ 8ο: Επαναξιολόγηση της 545/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου περί έγκρισης της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ενεργειακής αναβάθμισης αυτοματοποίησης του συστήματος κοινοχρήστων χώρων και εφαρμογές smart cities με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Διονύσου και Λήψη απόφασης για την επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο YouTube.