logo


Με την τροπολογία που- «κρυμμένη» σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ- ρυθμίζει τα όρια των οικισμών, να κατατίθεται αύριο Τρίτη 22 Μαρτίου, και με αφορμή χθεσινό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης θέτει ερωτήματα, τονίζοντας τη διαρκή επαγρύπνηση και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που απαιτείται, «για  να επιλυθεί ένα κρίσιμο και χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες με εμφανή και την πολύχρονη ευθύνη της πολιτείας».

Από τα δυο πρόσφατα καταγεγραμμένα unfair στην “Οδός Διονύσου”,  επιχειρώ για το ένα από αυτά μια θεωρητική και εν πολλοίς πρακτική προσέγγιση με σκέψεις και ερωτήματα ώστε ο δημόσιος διάλογος να εμπλουτιστεί και να ισορροπήσει προς όφελος της ουσίας για το περίπλοκο αυτό ζήτημα  που ούτε ο Αϊνστάιν δεν θα μπορούσε να επιλύσει,.

Το μείζον στην υπόθεση  είναι να κατανοήσουν οι πολίτες τις φανερές και κρυφές πτυχές του προβλήματος και να βρουν στήριγμα από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων χωρίς περιττές τριβές και αλληλοαμφισβητήσεις παλαιότερες ή νεότερες.

Θα χρειασθεί διαρκής επαγρύπνηση και αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας  για  να επιλυθεί ένα κρίσιμο και χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες με εμφανή και την πολύχρονη ευθύνη της πολιτείας.

Μετά  την δημοσιοποίηση της πρότασης τροποποίησης την οποία συνέταξε ομάδα τεχνικών και νομικών του Δήμου έχω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις, δηλώνοντας ευθέως ότι δεν γνωρίζω σε βάθος το θέμα ούτε έχω νομικές γνώσεις.

1.Η τροπολογία όπως κατατέθηκε και περιελήφθη σε άσχετο νομοσχέδιο προφανώς δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ως εκ τούτου ο Δήμος ως “συλλογικά ενδιαφερόμενος” για μεγάλο αριθμό δημοτών δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ολιγωρία να καταθέσει εγκαίρως απόψεις.

Με την ευκαιρία αυτή τίθεται ένα πολιτικό θέμα ως προς την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για σοβαρά ζητήματα.

Αρκεί άραγες η δημοσιογραφική και μόνο προβολή;

Υπάρχουν άλλα κανάλια και ιδέες τώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/ενημέρωσης είναι στη δόξα τους;

Να σημειώσω ότι τροπολογίες κατατίθενται μέχρι και την τελευταία στιγμή της συζήτησης στη Βουλή αρκεί ο Υπουργός να έχει τη βούληση να την κάνει αποδεκτή. Επομένως υπάρχει χρονικό περιθώριο.

2.Η κυβέρνηση με την, ας πούμε, εν κρυπτώ ή εν τάχει, διαδικασία ήθελε να κρύψει κάτι εν πάση περιπτώσει να αποφύγει τη δημοσιότητα και την πολύ μεγάλη συζήτηση αντιπαράθεση;

3.Η διάταξη όπως ήταν διατυπωμένη/κατατεθειμένη σε ποιο βαθμό έλυνε το πρόβλημα;

Σε μικρό βαθμό, σε ικανοποιητικό βαθμό, σε επιλεκτικές και μόνο περιοχές; Για τον Δήμο Διονύσου  και τις πολύπαθες περιοχές αυτού ποια ήταν η επίπτωση από την προτεινόμενη ρύθμιση; Απολύτως οριακή; Αδιάφορη για τους  πολλούς, με κίνδυνο να παραμείνουν “εκτός νυμφώνος” και παγιδευμένοι εφ’ όρου ζωής;

4.Για ποιο λόγο η Πολιτεία (διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις) αδυνατούν/αποτυγχάνουν να δώσουν ριζική λύση; Τους εμποδίζει το Σύνταγμα που δεν αλλάζει; Τους απασχολεί μήπως να νομιμοποιήσουν την “αυθαιρεσία» στην οποία έχουν σημαντικό μερίδιο ανοχής με παραλείψεις ή και διοικητικές αποφάσεις που συχνά αντιφάσκουν μεταξύ τους; Τους προβληματίζει η αντίδραση μερίδας της κοινής γνώμης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και δασικών υπηρεσιών;

Τα ερωτήματα μπορούν να εκληφθούν ως ρητορικά, αλλά φρονώ είναι υπαρκτά και βασανιστικά.

5.Τώρα που με πρόσφατες σχετικές αποφάσεις περί δάσους, το ΣτΕ “άναψε πράσινο φως”, έστω αμυδρό, πώς θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως δημοσιογραφικά προβάλλεται  ή/και αποτυπώνεται με αρθρογραφία των τεχνικών και των νομομαθών, με κάποιες καλά οργανωμένες δημόσιες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με απλές και κατανοητές ομιλίες/συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους δημότες; Τι σκοπεύει να πράξει η Δημοτική Αρχή για να ενημερώσει και να υποστηρίξει τον δίκαιο και πολύχρονο αγώνα δεκάδων δημοτών; Τι σκοπεύουν να πράξουν οι δημοτικές παρατάξεις με εποικοδομητικές προτάσεις χωρίς να επιδιώκουν την φθορά της Δημοτικής Αρχής;

6.Η επιμελημένη και αναλυτική πρόταση τροποποίησης στα σχετικά άρθρα του Σχεδίου Νόμου “Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Διαφθοράς” στα οποία αναφέρεται η τροποποίηση των ειδικών του Δήμου είναι μια ολική και ριζική λύση που έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, κάτι που πολιτικά θα συνέφερε την εκάστοτε Κυβέρνηση;

Υπάρχει εκτίμηση μήπως εγείρονται κάποια άλλα νομικά προβλήματα και εν τέλει πώς σκέφτεται η Δημοτική Αρχή να προωθήσει και να υποστηρίζει τις τροποποιήσεις αυτές;

Καταθέτω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου κατά κανόνα με γραπτά σημειώματα ώστε σε επόμενη ευκαιρία να δοθεί κάποια συνέχεια σε όποια σημεία κριθεί ότι υπάρχει έδαφος διευκρινίσεων και  ώριμων πρωτοβουλιών.

Κατανοώ ότι στους αποδέκτες του σημειώματος αυτού περιλαμβάνονται και νομικοί και ως εκ τούτου παρακαλώ για την δημόσια τοποθέτησή τους και την  επιείκειά τους στις δικές μου πιθανές λογικές ή/και νομικές αστοχίες.

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ