logo


Ανεβαίνει το θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις της μειοψηφίας και τη Δημοτική Αρχή, με τις κατηγορίες εναντίον της τελευταίας να εκτοξεύονται σε δυο μέτωπα.

Το πρώτο αφορά στην τροπολογία για τα όρια των οικισμών, που- κρυμμένη μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών- αιφνιδίασε τους πάντες. Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, η Διοίκηση του Δήμου ενημερώθηκε για την παραπάνω τροπολογία, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, λίγες ώρες πριν να λήξει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρέμβει σχετικά. Τα παραπάνω συνέβησαν την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε προσκλήθηκαν σε συνάντηση για την ίδια τροπολογία μηχανικοί της πόλης, που μαζί με αιρετούς εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, επεξεργάστηκαν πρόταση τροποποίησης της τροπολογίας, μια που εκτιμήθηκε πως αν και χαραμάδα ελπίδας, δεν αποτελούσε εντούτοις- τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται στο νομοσχέδιο- τη λύση στο πρόβλημα που εγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες στους οικισμούς της πόλης εδώ και δεκαετίες. Η πρόταση αυτή εν συνεχεία, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, εστάλη με επείγον μήνυμα του Δημάρχου στους επικεφαλής των παρατάξεων, με την παράκληση να αποστείλουν τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις τους μέχρι την επόμενη ημέρα στις 2 το μεσημέρι, γιατί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη! Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες: Λαϊκή Συσπείρωση, ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, Εύπολις- για να αναφέρουμε τις τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις- στις απαντήσεις τους επισημαίνουν πως το χρονικό περιθώριο των 24 ωρών για τη διατύπωση οποιασδήποτε ουσιαστικής παρατήρησης ή σχολίου πάνω στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι τουλάχιστον απαγορευτικό και την εγκαλούν για ολιγωρία, μια που το θέμα είναι γνωστό εδώ και 15 ημέρες τουλάχιστον αλλά ούτε η διαπαραταξιακή επιτροπή έχει συγκληθεί ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταθέτουν εντούτοις κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, ενώ κατά πληροφορίες η μείζων μειοψηφία  εμμένει στη θέση που είχε υιοθετήσει ως Διοίκηση από το 2016, δηλαδή- και επιγραμματικά- “δεν υπάρχουν δάση στους οικισμούς της πόλης μας- όλοι είναι πορτοκαλί, δηλαδή πολεοδομικά τακτοποιημένοι”.

Το δεύτερο unfair αφορά στα LED και την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου. Και πιο συγκεκριμένα: Πριν από λίγες ημέρες, 23 δημοτικοί σύμβουλοι- το σύνολο των μελών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και οι τρεις από τους 4 ανεξάρτητους- συνυπέγραψαν κοινό αίτημα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την – αρμόδια- Οικονομική Επιτροπή. Το ύψος εξάλλου του κόστους για την εν λόγω σύμβαση ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν που, κατά τις παρατάξεις, θα προσδιορίσει τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου σε βάθος 12ετίας. Το αίτημά τους σύμφωνα με το νόμο είναι δεσμευτικό για τη Δημοτική Αρχή, που εν προκειμένω ανακοίνωσε τη σύγκληση του 41μελούς Δημοτικού Συμβουλίου για την προσεχή Τετάρτη 23 Μαρτίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τα LED και την ενεργειακή αναβάθμιση. Όμως: Μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 22 Μαρτίου το ίδιο θέμα φιγουράρει πρώτο πρώτο στην Ημερήσια Διάταξη της 9μελούς Οικονομικής Επιτροπής, που καλείται να εγκρίνει τη μελέτη για τους όρους του σχετικού διαγωνισμού. Δηλαδή αυτό ακριβώς που οι παρατάξεις με το αίτημά τους ζητούσαν να μη γίνει, μια που η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την πλειοψηφία που διαθέτει η Δημοτική Αρχή-5 στα εννέα μέλη- είναι περίπου προδιαγεγραμμένη.

Και όλα τα παραπάνω, όταν το τελευταίο διάστημα η ίδια η Δημοτική Αρχή έχει καλέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τις παρατάξεις επιδιώκοντας συναινέσεις στα σημαντικά ζητήματα της πόλης, ανάμεσά τους και το διαγωνισμό για τα LED. Πώς σκοπεύει να επιτύχει τις συναινέσεις αυτές με μονομερείς ενέργειες- να μια καλή ερώτηση.