logo


Με τηλεδιάσκεψη και με 21 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 9 το πρωί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου- και προβλέπεται ταραχώδης με το “καλημέρα”, μια που πρώτο πρώτο θέμα φιγουράρει ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, το θέμα δηλαδή που οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν ζητήσει να συζητηθεί πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε μια κίνηση που οι μειοψηφίες χαρακτηρίζουν unfair εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο διαγωνισμός, που απασχολεί το Δήμο με παλινωδίες από το 2019, θα συζητηθεί μεν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 6 το βράδυ, σε μονοθεματική συνεδρίαση, και αφού θα έχει ληφθεί η απόφαση στην- αρμόδια- Οικονομική Επιτροπή.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του ανοιχτού διαγωνισμού, η ενεργειακή αναβάθμιση βασίζεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Προμηθειών, και όχι ως έργο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες όπως έχει ήδη επισημανθεί από τον επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη, το προϋπολογιζόμενο κόστος, που θα καταβληθεί από Ίδιους Πόρους, ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια, και μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης 50% σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, με διάρκεια 12 χρόνων και με τη δαπάνη να επιμερίζεται αναλόγως ανά έτος μέχρι το 2034. Οι λόγοι που οδηγούν στο σχετικό έργο, και που αναλύονται στη μελέτη, είναι συνοπτικά το πεπαλαιωμένο και ενεργοβόρο σύστημα οδοφωτισμού, που εγκυμονεί και κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και η εναρμόνιση του Δήμου Διονύσου με τον εθνικό στόχο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την αναβάθμιση του συστήματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η προκήρυξη προβλέπει την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων υπαίθριων χώρων (σ.σ. ενδεικτικά, η μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση πάνω από 9000 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων), εξοπλισμού τηλεμετρίας και ελέγχου, υπηρεσιών εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και συντήρησης εγκαταστάσεων δημόσιου φωτισμού. Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειωθεί και το εξής: Το 2019 συζητείτο και πάλι, όπως προαναφέρθηκε, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού. Τότε η διαπαραταξιακή επιτροπή- για τα μεγάλα, και πάλι, ζητήματα της πόλης….- είχε καταλήξει σε υλοποίηση του έργου με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Την απόφαση αυτή είχε ανατρέψει αιφνιδιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση Ζαμάνη, που αποφάσισε την αυτοχρηματοδότηση του έργου με ανάθεσή του σε ιδιώτη κατόπιν διαγωνισμού, με αποτέλεσμα θύελλα αντιδράσεων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Ανάμεσα στις αιτιάσεις τους, εκτός από τα στραβά στη διαδικασία, ήταν και πως στην πορεία για το διαγωνισμό δεν είχε πραγματοποιηθεί καμιά συγκριτική μελέτη που να δείχνει ποια χρηματοδότηση είναι η πλέον συμφέρουσα για το Δήμο. Τέτοια συγκριτικά στοιχεία απουσιάζουν και πάλι, δυόμιση χρόνια αργότερα.

*Σε 300.000 ευρώ ανεβάζει τον προϋπολογισμό για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού με στόχο την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών σε 9 Νηπιαγωγεία της πόλης (σ.σ. τα οποία πάντως δεν καταγράφονται στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στ. Κριεμάδη) η σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Το έργο προτείνεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που μπορεί να ενισχύσει το Δήμο μέχρι του ποσού των 192.000 ευρώ, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται από Ίδιους Πόρους.

*Προκηρύσσεται ο ανοιχτός διαγωνισμός για την αναβάθμιση  του δικτύου ύδρευσης στην  Αναγέννηση και σε άλλες περιοχές του Δήμου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 1,7 εκατομμύρια ευρώ, μετά και από την αύξηση κατά 125.000 ευρώ που προέκυψε από την προσθήκη επιπρόσθετων δαπανών που δεν είχαν προβλεφθεί εξαρχής.

*Μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Erasmus+, θα υποδεχθεί ο Δήμος Διονύσου την Τρίτη 29 Μαρτίου. Οι επισκέπτες έρχονται από σχολεία της Πολωνίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας που συμπράττουν με τον τίτλο “Meet on the European Route” (Να συναντηθούμε στο ευρωπαϊκό μονοπάτι). Η συνάντηση στην Ελλάδα θα γίνει στο 2ο Δημοτικό Διονύσου με θέμα “Οι 9 Μούσες της Αρχαιότητας”, ενώ οι αναμνηστικές πλακέτες που προτείνεται να δοθούν στα ευρωπαϊκά σχολεία θα καλυφθούν από τις ετήσιες συμβάσεις του Δήμου.

*Λεύκωμα της τοπικής και αυτοδιοικητικής ιστορίας του Δήμου Διονύσου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προτείνεται να εκπονηθεί με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, ενδεικτικής δαπάνης 74.500 ευρώ περίπου, που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022. Το Λεύκωμα, μέχρι 320 σελίδων, που θα εκδοθεί εν συνεχεία σε 2000 αντίτυπα, σε δυο γλώσσες- ελληνικά και αγγλικά- με τετραχρωμία, θα καλύπτει ανάγκες στο πλαίσιο εθνικών και διεθνών ανταλλαγών, προκειµένου να προσφέρεται ως αναμνηστικό σε φορείς και προσκεκληµένους του Δήμου Διονύσου. Στο Λεύκωμα, αναφέρει στην εισήγησή του ο Δήμαρχος  Γ. Καλαφατέλης, θα συµπεριληφθεί αρχειακό υλικό, ενώ θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα βιβλιογραφία, καθώς και τεκµήρια από τοπικές συλλογές, µαρτυρίες κ.λπ. Επίσης, θα ενσωµατωθούν σύγχρονες φωτογραφικές λήψεις µνηµείων, ιστορικών τόπων και άλλων σηµείων ειδικού ενδιαφέροντος. Η έρευνα και συγγραφή θα ανατεθεί σε επιστηµονική οµάδα µε πλούσια και αποδεδειγμένη εµπειρία στο εν λόγω γνωστικό πεδίο, η οποία θα συγκροτηθεί από τον Ανάδοχο και θα αναλάβει την συγγραφή. Την πορεία του έργου και το υλικό που θα συγκεντρώνεται, θα παρακολουθεί αρμόδια Επιτροπή αποτελούμενη από δηµότες που έχουν σχέση, εµπειρία και γνωρίζουν την ιστορική κουλτούρα της περιοχής.

*Τέλος, μια άλλη μέρα φαίνεται να ξημερώνει για την άκρως υποστελεχωμένη- και προβληματική στη λειτουργία της- υπηρεσία της Πολεοδομίας του Δήμου Διονύσου, μια που στην Οικονομική Επιτροπή έρχεται η πρόταση να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας “ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΕ- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, ώστε η ΥΔΟΜ του Δήμου να ενισχυθεί διοικητικά και για διάστημα 27 μηνών με τουλάχιστον πέντε μηχανικούς και δυο διοικητικούς υπαλλήλους: δύο στελέχη με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, ένα στέλεχος με ειδικότητα αρχιτέκτονα μηχανικού, ένα στέλεχος με ειδικότητα αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού, ένα στέλεχος με την ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού, ένα συντονιστή έργου για την επίλυση κάθε διαδικαστικού ή λειτουργικού ζητήματος και ένα στέλεχος για την διαχείριση θεμάτων οικονομικής φύσεως. Στην παρούσα φάση, τονίζει στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος (σ.σ. που στο παρελθόν είχε διατελέσει και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών), η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου λειτουργεί μόνο με τον Προϊστάμενό της (μηχανικό Δομικών Έργων ΤΕ), δύο πολιτικούς μηχανικούς ΤΕ και τη γραμματειακή υποστήριξη δυο ατόμων και άρα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη και άρτια εκπλήρωση των καθηκόντων της, καθώς και στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών της υπηρεσίας, που καλείται να ασκήσει από φέτος ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες. Τα προβλήματα στη συγκεκριμένη Υπηρεσία του Δήμου έχουν πολλές φορές γίνει αντικείμενο ερωτήσεων τόσο από τον επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη, όσο και από τη συνάδελφό του με τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Λ. Φέρμελη. Μηχανικοί και οι δύο, αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα από την υπολειτουργία της Πολεοδομίας, αλλά και από τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξης του ογκωδέστατου αρχείου της, στο υπόγειο του κτηρίου της πρώην Εφορίας στον Άγ. Στέφανο. Η προγραμματική σύμβαση με τη Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ έχει προϋπολογιζόμενη δαπάνη 242.000 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από Ίδιους Πόρους. Για την εκτέλεσή της, που θα παρακολουθείται από Κοινή Επιτροπή, και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων, επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλόμενου στον άλλον, καθώς και η μεταξύ τους παραχώρηση χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Μελέτης και Όρων Διακήρυξης για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων & Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Διονύσου».

ΘΕΜΑ 2ο: Έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής για την καταβολή δαπάνης (οικονομική συμμετοχή) για νέες παροχές ΔΕΔΔΗΕ.

ΘΕΜΑ 3ο: Αίτημα της κ. Π. ΠΟΙ. περί καταβολής αποζημίωσης για την ζημία που υπέστη το ΙΧ αυτοκίνητό της με αρ.κυκλ. ΙΟΗ από πτώση πεύκου.

ΘΕΜΑ 4ο: Αποδοχή Δωρεάς από την ΗΡΑΚΛΗΣ Ανώνυμος Γενική Εταιρία Τσιμέντων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 5ο: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 (Α.Π.2) «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ», ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021, ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 2: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, 2.8: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 5360/23.07.2020 Β’ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Τίτλος Πρότασης: «Προμήθεια- τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών των νηπιαγωγείων του Δήμου Διονύσου-Πράσινο Ταμείο».

ΘΕΜΑ 6ο: Λήψη απόφασης για την τροποποίηση της Πράξης με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» στην ΑΤ01 του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

ΘΕΜΑ 7ο: Καθορισμός ημερομηνίας διαγωνισμού, έγκριση των όρων της δημοπρασίας, έγκριση των τευχών δημοπράτησης και συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση Ορθής Επανάληψης Πρακτικού Νο1/16-3-2022 της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού για την Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου συνολικής αξίας 515.158,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% [Συγχρηματοδότηση Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ] και τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 69/2022 ΑΟΕ (ΑΔΑ: 936ΙΩ93-ΘΜΜ) ως προς το σημείο (1) του αποφασιστικού.

ΘΕΜΑ 9ο: Σύσταση παγίας προκαταβολής Οικονομικού έτους 2022.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση πρακτικών-κατακύρωση αποτελέσματος, ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΥ” με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά συνολικού προϋπολογισμού 74.400,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση του από 10/3/2022 Πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και Υπηρεσιών Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, σχετικά με την «Προμήθεια Γραφικής ύλης, μικροαντικειμένων γραφείου, φωτοαντιγραφικού χαρτιού & εντύπων του Δήμου Διονύσου» Ομάδα Α Γραφική ύλη.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 12ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 13ο: Εξειδίκευση Πίστωσης για την υποδοχή Εκπαιδευτικών και μαθητών από το Erasmus+.

ΘΕΜΑ 14ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου. (αρ.πρωτ. 7855/22/14-3-22)

ΘΕΜΑ 15ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου.(αρ.πρωτ. 7814/22/14-3-22)

ΘΕΜΑ 16ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου. (αρ.πρωτ. 8165/22/16-3-22)

ΘΕΜΑ 17ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την εταιρεία “ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ Α.Ε.” για ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 18ο: Αποδοχή δωρεάς: Παραφαρμακευτικά προϊόντα από την φαρμακευτική εταιρία SUPERFOODS, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 19ο: Αποδοχή δωρεάς: Φαρμακευτικά προϊόντα από την φαρμακευτική εταιρία VICAN A.E., για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 20ό: Έγκριση της Μελέτης, Καθορισμός των Όρων Διακήρυξης και Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης, για τη Δημιουργία Λευκώματος σε Έντυπη και Ηλεκτρονική Μορφή της Ιστορίας του Δήμου Διονύσου, με Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΘΕΜΑ 21ο: Λήψη απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΝΕΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και Δήμου Διονύσου για την παροχή υπηρεσιών για το έργο “Διοικητική υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Διονύσου”.