logo


Από τη μια ημέρα στην άλλη- κυριολεκτικά- κλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή Διονύσου οι παρατάξεις της μειοψηφίας να καταθέσουν σχόλια ή/και παρατηρήσεις πάνω στην πρότασή της για τροποποίηση της τροπολογίας που- αιφνιδιάζοντας τους πάντες- κρύφτηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποπειράται να ρυθμίσει τα όρια των οικισμών και κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Τρίτη. Το χρονικό περιθώριο των 24 ωρών ήταν ελάχιστο για να εξεταστεί ουσιαστικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, υπογραμμίζουν Λαϊκή Συσπείρωση, ΜΑΖΙ για το Διόνυσο και Εύπολις, που προβαίνουν εντούτοις σε κάποια πρώτα σχόλια και παρατηρήσεις:

Διόνυσος 18.03.2022

Θέμα: Απάντηση επί της πρότασης τροποποιήσεων στο άρθρο 72 του Σ/Ν «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Διαφθοράς»

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να μας ζητάτε σε 24 ώρες να σας δώσουμε τις απόψεις μας επί της προτεινόμενης πρότασης σας, ως δημοτικής αρχής, για την αντίστοιχη τροπολογία στο ανωτέρω Σ/Ν, την οποία ενώ γνωρίζατε από την 3η-3-2022 και μέχρι σήμερα δεν συγκαλέσατε ούτε τη διαπαραταξιακή και το ΔΣ σε ειδική συνεδρίαση, ούτε και μας ζητήσατε να σας στείλουμε, νωρίτερα, τις προτάσεις μας, παρά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις στο τελευταίο ΔΣ, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο και να υποβληθεί αρμοδίως, ακόμα κι αν έχει κλείσει η διαδικασία διαβούλευσης και πιθανά να μην ληφθεί καν υπόψη.

Είναι επίσης απορίας άξιο ότι δεν μαθαίνετε από τις αστοχίες σας και συνεχίζετε να τρέχετε, με εμφανή αβεβαιότητα, πίσω από τα γεγονότα καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επαναπαυθήκατε στις δεσμεύσεις του ΓΓ κου. Μπακογιάννη για επίλυση μόνο μέσω των ΤΠΣ. Και να που τώρα έρχεται μια νομοθετική ρύθμιση, που αποκλειόταν προηγουμένως, όπως εμφατικά λέγατε, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της απραξίας σας, παρά τις υπάρχουσες προτάσεις, να συγκροτηθεί μια ολιγομελής ομάδα εργασίας, που θα μελετούσε το πρόβλημα θα προσδιόριζε την εφικτή λύση και θα την συζητούσε με τους υπηρεσιακούς του ΥΠΕΝ ώστε να είμαστε σίγουροι για μια θετική έκβαση.

Παρόλα αυτά και επειδή πάνω από όλα προέχει η επίλυση του εν λόγω προβλήματος, προς όφελος των δημοτών, οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται σε μια ιδιόμορφη «ομηρία» με διαχρονική ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, και φυσικά σε μια πολύ γρήγορη, δυστυχώς, αξιολόγηση της πρότασης που μας στείλατε σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  1. Οι τροποποιήσεις γίνονται στο άρθρο 40 του Σ/Ν και όχι στο 72 (θεωρούμε το 72
    έχει γραφτεί εκ παραδρομής γιατί το άρθρο 40 αντικαθιστά το άρθρο 12 του
    ν.4759/2020)
  2. Στην παράγραφο 1 (Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 40,παρ.5) η αναφορά
    «…και ισχύουν ως έχουν» πρέπει να στηριχθεί και νομικά την στιγμή που το
    ΣΤΕ απαιτεί οι οριοθετήσεις ή επαναοριοθετήσεις οικισμών να γίνεται με
    Π.Δ.
  3. Στην παράγραφο 2 (Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 40, παρ.3) να
    συμπληρωθεί και εδάφιο γ), που θα καλύψει τις ήδη εκκρεμείς διαδικασίες,
    οφειλόμενες στις μακρόχρονες κωλυσιεργίες της Δημόσιας Διοίκησης, ως εξής:

    1. γ) Εκκρεμείς διαδικασίες οριοθέτησης  των ως άνω οικισμών συνεχίζονται
      και ολοκληρώνονται με βάση τις διατάξεις των παραπάνω αντίστοιχων εδαφίων
      α) και β).

Επίσης επειδή επίκειται  η ανάθεση της μελέτης σύνταξης του ΤΠΣ Διονύσου, εκτιμούμε  ότι είναι απαραίτητο ο Δήμος να αποφασίσει για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το παραπάνω σχέδιο, όσον αφορά στις χρήσεις γης, στις τυχόν επεκτάσεις των σχεδίων πόλης κλπ. Είναι επιβεβλημένο δηλαδή να έχει καταλήξει στο πώς πρέπει να είναι χωροταξικά και πολεοδομικά  σχεδιασμένος ο χώρος στα διοικητικά όρια του.

Τέλος, είναι στάση ευθύνης,  η Δημοτική Αρχή να σταματήσει να πιστεύει ότι τα σημερινά εργαλεία του θεσμικού πλαισίου αντιμετωπίζουν οριστικά το δασικό και οικιστικό πρόβλημα του Δήμου και να προβεί σε ενέργειες και δράσεις  όπως  είχαμε με δημόσια ανακοίνωσή μας «Όμηροι στον 21 αιώνα…» από 27-04-2021 προτείνει:

  • να καταρτιστεί, από ομάδα εργασίας όπως προαναφέρθηκε, και να δοθεί επιτέλους αρμοδίως αιτιολογημένο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης σε συνδυασμό με την άσκηση και ένδικων βοηθημάτων κατά παντός υπευθύνου για την από πρόθεση οικονομική ζημία των δημοτών μας,
  • να αναδειχτεί και να δημοσιοποιηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες και με άλλους φορείς της τοπικής διοίκησης με ανάλογα ή αντίστοιχα προβλήματα και
  • να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις άσκησης πίεσης προς τη Κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως υπεύθυνη για όλα αυτά τα προβλήματα, αποδεχόμενη να διαιωνίζονται αλλά και να δαπανάται κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα για τις βασικές υποδομές.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος

Κύριε Δήμαρχε,

Κάθε κείμενο πρότασης τροποποίησης άρθρων νόμου αποτελεί εξειδικευμένη εργασία που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και απαιτεί πλήρη στοιχεία αναφοράς. Συνεπώς, θα αποτελούσε επιπολαιότητα εκ μέρους μας η εντός 25 ωρών αναλυτική και απολύτως τεκμηριωμένη τοποθέτησή μας. Η δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων με την παρουσία και ειδικών επιστημόνων, στο πλαίσιο μιας διαπαραταξιακής συνάντησης το προηγούμενο διάστημα θα συνεισέφερε πολλαπλώς στην διατύπωση και τη συμφωνία των κειμένων αυτών.

Ήδη, έχουμε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή μας ότι η σχετική αναφορά στον υπό διαβούλευση νόμο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και εφόσον (όπως πιστεύουμε) τα προτεινόμενα από εσάς κείμενα αποτελούν την τεκμηριωμένη εισήγηση ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων και εφόσον, κατά τις εισηγήσεις τους, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επιλύονται τα χρονίζοντα προβλήματα σχετικά με τους οικισμούς του δήμου μας, δεν έχουμε (υπό τις συνθήκες αυτές) να προσθέσουμε κάτι άλλο.

Με εκτίμηση

Για την παράταξη «Μαζί για τον Διόνυσο»

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Κλήμης

Λυδία Φέρμελη

Απάντηση της  δημοτικής παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου στην ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 72 ΤΟΥ Σχεδίου Νόμου  «ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» της δημοτικής αρχής

Για ένα τόσο σοβαρό και προβληματικό  θέμα που ταλανίζει τον Δήμο μας , ζητάτε  τις απόψεις μέσα σε 24 ώρες , χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση με τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων επί του θέματος, παρόλο που το θέμα είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες σε όλους πλην της δημοτικής αρχής που έχει την ευθύνη του χειρισμού του. Θα έπρεπε εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον να είχε συνεδριάσει η διαπαραταξιακή μαζί με τους ειδικούς προκειμένου να είμαστε απολύτως έτοιμοι και αρραγείς στην αντιμετώπιση του. Αυτό τουλάχιστον θα έδειχνε τον σεβασμό στις υπόλοιπες παρατάξεις και την υπευθυνότητα της διοίκησης.

Θέλουμε να επισημάνουμε  ότι:

  • οι τροποποιήσεις γίνονται στο άρθρο 40 του Σ/Ν και όχι στο 72 (θεωρούμε το 72 έχει γραφτεί εκ παραδρομής γιατί το άρθρο 40 αντικαθιστά το άρθρο 12 του ν.4759/2020)
  • Στην παράγραφο 1 (Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 40,παρ.5) η αναφορά «και ισχύουν ως έχουν» πρέπει να στηριχθεί και νομικά την στιγμή που το ΣΤΕ απαιτεί οι οριοθετήσεις ή επαναοριοθετήσεις οικισμών να γίνεται με Π.Δ.  Θα είναι χρήσιμο αυτή η διάταξη να μπει στις προδιαγραφές σύνταξης των αυτοτελών μελετών οριοθέτησης οικισμών που θα έχουν μορφή Π.Δ.
  • Στην παράγραφο 2 (Πρόταση τροποποίησης του άρθρου 40,παρ.3) να συμπληρωθεί και εδάφιο γ), που θα καλύψει τις ήδη εκκρεμείς διαδικασίες, οφειλόμενες στις μακρόχρονες κωλυσιεργίες της Δημόσιας Διοίκησης
  • Εκκρεμείς διαδικασίες οριοθέτησης  των ως άνω οικισμών συνεχίζονται και ολοκληρώνονται με βάση τις διατάξεις των παραπάνω αντίστοιχων εδαφίων α) και β).

Τέλος επειδή επίκειται  η ανάθεση της μελέτης σύνταξης του ΤΠΣ Διονύσου, θεωρούμε  ότι είναι απαραίτητο ο Δήμος να αποφασίσει για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το παραπάνω σχέδιο , όσον αφορά στις χρήσεις γης, στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης κλπ. Θα πρέπει δηλαδή να έχει καταλήξει στο πώς πρέπει να είναι χωροταξικά και πολεοδομικά  σχεδιασμένος ο χώρος στα διοικητικά όρια του.

Για την παράταξη

ΕΥΠΟΛΙΣ- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου

Κωστής Κουριδάκης

Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ