logo


Το καλοκαίρι (φαίνεται, αλλά) δεν είναι μακριά, και ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης, με αφορμή την πρόσφατη πυροσβεστική διάταξη για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας σε αδόμητους χώρους, θέτει πρακτικά ερωτήματα, που αφορούν στις αντίστοιχες περυσινές δράσεις του Δήμου Διονύσου:

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με κάθε επισημότητα και με πανομοιότυπο τρόπο.

Η απόφαση υπεγράφη (πιθανολογώ απουσία φωτογράφων), δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ταχυδρομήθηκε πιθανολογώ ηλεκτρονικά στους εκατοντάδες αποδέκτες.

Πόσοι και σε τι ακριβώς θα συμμορφωθούν ουδέποτε θα γίνει γνωστό.

Οι αποφάσεις εκδίδονται για να αποφεύγονται οι τυπικές ευθύνες αλλά οι ουσιαστικές ευθύνες, αν γίνονται γνωστές, αυτό κατά σύμπτωση συμβαίνει μετά την όποια καταστροφική επίπτωση.

Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγκρίνεται η υπ’ αρ. 20/2022 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για το καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών”. ΦΕΚ 1301/18-ΜΑΡΤΙΟΥ 2022/Τεύχος Β.

Αν τα παραπάνω έχουν θεωρητική αξία τα παρακάτω πρακτικά ερωτήματα αφορούν το Δήμο μας που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει κρίσιμα  φαινόμενα κλιματικής αλλαγής μεταξύ των οποίων και επικίνδυνες δασικές πυρκαγιές.

Καλές οι πυροσβεστικές διατάξεις και τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Ο Δήμος την χρονιά που πέρασε έκανε μια συστηματική προσπάθεια να εντοπίσει τουςάγνωστους” ιδιοκτήτες, να επικοινωνήσει μαζί τους με επιστολές και να καταλογίσει πρόστιμα.

Αυτά διαβάσαμε σε σχετικές ανακοινώσεις. Μήπως είναι καλό να ενημερωθούμε τώρα για την στατιστική της προσπάθειας αυτής;

Πόσες επιστολές στάλθηκαν; Πόσοι ανταποκρίθηκαν; Πόσοι αδιαφόρησαν και τι θα γίνει στο μέλλον;
Πόσα πρόστιμα καταλογίστηκαν και πόσα εισπράχτηκαν; Άλλο καταλογισμός (στην Εφορία ή στο Δήμο;) και άλλο πράγμα η είσπραξη.

Αναπτύχθηκε μια εφαρμογή για να παρακολουθούμε μεθοδικά το φαινόμενο και να “ενοχλούμε” τους ασυνεπείς;

Συμπληρωματικά ερωτήματα: Αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και καταλογίζει τα έξοδα στον ιδιοκτήτη.

Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις και αν ναι, τι ποσά καταλογίσθηκαν -εισπράχθηκαν;

Αν κάποια οικόπεδα ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα π.χ. Τράπεζες ή Εταιρείες, πώς εξειδικεύονται οι διαδικασίες καταλογισμού και απαιτήσεων;

Υπάρχουν καλά παραδείγματα Νομικών ή και φυσικών προσώπων που θα άξιζε να προβληθούν;

Γενικώς το θέμα του καθαρισμού οικοπέδων είναι σημαντικό και αρκούντως σύνθετο για να μην μείνει μόνο στα χαρτιά και στις ανακοινώσεις, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι το καλοκαίρι δεν είναι και πολύ μακριά.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!!

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ