logo


Το πρωί έγραφε η Οδός Διονύσου για ένταση στις σχέσεις μεταξύ παρατάξεων της μειοψηφίας και  Δημοτικής Αρχής, με αφορμή το unfair της τελευταίας στην υπόθεση με τη συζήτηση για τα LED, το απόγευμα ήρθε η παρακάτω ανακοίνωση, που συνυπογράφουν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, ο Εύπολις, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, από κοινού με τρεις εκ των τεσσάρων ανεξάρτητων, που επισημοποιεί την πλήρη ρήξη στις σχέσεις των δυο πλευρών. Μοναδική χαραμάδα ελπίδας την οποία αφήνει η ίδια ανακοίνωση, η έστω και την τελευταία στιγμή απόσυρση του θέματος από την Οικονομική Επιτροπή, την Τρίτη, και η συζήτησή του πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο, μια ημέρα αργότερα, όπως 23 μέλη του Σώματος ζήτησαν προχτές με κοινή τους επιστολή:    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διόνυσος, 20 Μαρτίου 2022

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση Καλαφατέλη έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες το τελευταίο διάστημα για να χαθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς αυτήν ή για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά της κίνητρα, όταν πρότεινε συναινέσεις και συνεργασίες. Παρά ταύτα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανταποκρίνονταν σε κάθε της πρόσκληση και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου, εκτιμώντας κάθε φορά ότι κάτι πάει να αλλάξει. Και στην συνέχεια βέβαια, η Διοίκηση Καλαφατέλη όχι μόνο το ανέτρεπε, αλλά, αντιθέτως,  εμφάνιζε κάθε φορά τον ακόμη χειρότερο εαυτό της, θριαμβολογώντας μάλιστα για την εξαπάτηση και πάλι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης! 

Είναι σαφές πλέον ότι κάθε μελλοντική αναφορά της σε συναινέσεις και διαπαραταξιακή αντιμετώπιση προβλημάτων του Δήμου θα είναι ένα τεράστιο συνειδητό ψέμα που θα διατυπώνεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και για την παραπλάνηση των ίδιων των δημοτών. Ακόμα και η κακής μορφής πολιτική έχει όρια για όποιους επιθυμούν να πολιτεύονται έστω και με ελάχιστα ψήγματα εντιμότητας και αξιοπρέπειας.

Τα όσα συνέβησαν σχετικά με την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων & Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Διονύσου» αποτελούν και το ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ  κάθε συναινετικής σχέσης με την αναξιόπιστη και επικίνδυνη διοίκηση Καλαφατέλη. Ούτε «καλημέρα» πλέον!

Το Αίτημα

Κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 15ης Μαρτίου 2022 και με αφορμή την προδημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού  του Δήμου για τα LED, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Διονύσης Ζαμάνης ζήτησε την μελέτη-διακήρυξη, που υπογράφεται από τον Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο και τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Τσιλιγκίρη ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος μελέτης της εν όψει της συζήτησής της.

Η μελέτη-διακήρυξη παρελήφθη την επόμενη μέρα 16/3/2022 και αμέσως έγινε αντιληπτό ότι, αφορούσε σε ένα μεγάλο έργο ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ (5 εκατ. πλέον 50% προαίρεση, σύμφωνα με την ίδια την μελέτη-διακήρυξη) το οποίο θα δέσμευε τον Δήμο για τα επόμενα 12 χρόνια.

Μετά από επικοινωνία μεταξύ των παρατάξεων μας και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η σύγκληση του Σώματος με το θέμα αυτό, ώστε αφενός να ενημερωθεί το Σώμα και οι Δημότες και αφετέρου να ανταλλαγούν απόψεις και να επιλεγεί (ει δυνατόν συναινετικά) η καλύτερη δυνατή λύση για τον Δήμο.

Συγκεκριμένα η αίτηση (κοινοποιήθηκε και στον κ. Δήμαρχο) και η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 8339/17-3-2022, συνοδευόταν από τα ονόματα είκοσι τριών (23) Δημοτικών Συμβούλων (δηλαδή το 56%) και ανέφερε, εκτός των άλλων, επί λέξει τα εξής:

“Αιτούμαστε την συζήτηση του εν λόγω θέματος οπωσδήποτε πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου και ταυτόχρονα επιθυμούμε κατά την συζήτηση του θέματος να παρευρίσκεται ο αρμόδιος συντάκτης της εν λόγω μελέτης καθώς και ο Διευθυντής της διεύθυνσης Περιβάλλοντος που την έχει θεωρήσει.”

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί κυβερνησιμότητας(!!;;) των ΟΤΑ, η λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής και μόνο στην οποία, πάλι με βάση τον ίδιο νόμο, η διοικούσα παράταξη του Δημάρχου κατέχει εξ ορισμού τα 3/5 των μελών της, ενώ το ανώτερο πολιτικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι… αναρμόδιο!

Αυτό ακριβώς επισήμανε η αίτησή μας και ζητούσε, να συζητηθεί η μελέτη-διακήρυξη στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν δεσμευτεί ο Δήμος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και μόνο.

Η Απάντηση-Πρόκληση

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση του Δήμου απάντησε αμέσως και μάλιστα, όχι με λόγια, αλλά με έργα! Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18/3/2022:

  • Ο μεν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο για την Τετάρτη, 23/3/2022,
  • Ο δε Δήμαρχος, με την ιδιότητα του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, συγκάλεσε Οικονομική Επιτροπή για την Τρίτη, 22/3/2022,

με το ίδιο ακριβώς θέμα, την «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων & Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Διονύσου».

Ο απόλυτος εμπαιγμός! Η απόλυτη κατ’ αναλογία εφαρμογή της έκφρασης “L’État, c’est moiτου Λουδοβίκου του ΙΔ’. Ο αιρετός Δήμαρχος στην θέση του Απόλυτου Μονάρχη: “Πρώτα θα αποφασίσω και μετά… θα συζητήσουμε”! Και εις ανώτερα!

Η Επόμενη Μέρα

Υπάρχει επόμενη μέρα; Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Διοίκησης-Αντιπολίτευσης, ΟΧΙ.

  • Όταν «συναίνεση» για τον Δήμαρχο και την παρέα του σημαίνει να συμφωνούμε με τις δικές τους επιλογές, ακόμα και όταν τα βρίσκει δύσκολα,
  • Όταν αρνείται η Διοίκηση να απαντήσει και να τοποθετηθεί στην ξεκάθαρη δημοκρατική μας πρόταση για συγκρότηση διαπαραταξιακών επιτροπών σε θέματα που η ίδια η Διοίκηση έθεσε,
  • Όταν στις 17/2/2022 ζήτησε την συνεργασία μας και την επίτευξη ευρείας συναίνεσης, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα υποδομών του Δήμου, γεγονός που έλαβε ευρεία δημοσιότητα (π.χ. στον ιστότοπο in.gr της 18ης/2/2022, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε κατά λέξη ότι: «…την άμεση συναίνεση σε κρίσιμα θέματα για τον Δήμο Διονύσου ζήτησε από τις παρατάξεις ο Δήμαρχος, σε μια παραδοχή πως οι δυνάμεις της δημοτικής αρχής δεν επαρκούν για την επίλυσή τους. Αν μη τι άλλο ο Δήμαρχος αξίζει αναγνώρισης για την ειλικρίνειά του…». Και στην συνέχεια… ουδέν, επανήλθε η Διοίκηση στην προσφιλή της μέθοδο της επιβολής της δικής της άποψης,
  • Όταν προέχει για την διοίκηση “το κλείσιμο συμφωνιών με προμηθευτές και εργολάβους” και όχι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων με τους αιρετούς εκπροσώπους των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • Όταν…. Όταν…. Όταν…

Τότε ναι, δεν υπάρχει επόμενη μέρα! Και συνυπεύθυνοι δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι Σύμβουλοι Διοίκησης και όσοι κατέχουν “θέσεις ευθύνης” στην Διοίκηση. Συνυπεύθυνοι είναι και όλοι όσοι ανέχονται την κατάσταση αυτή, όσοι δεν παίρνουν θέση, όσοι δεν υψώνουν τη φωνή τους. Είναι συνυπεύθυνοι απέναντι στον ίδιο τον Δήμο και τους Δημότες, αλλά και απέναντι στο Νόμο.

Τότε ναι, δεν υπάρχει επόμενη μέρα! Μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που οι δημότες θα εκλέξουν και πάλι Αιρετό Δήμαρχο και όχι Απόλυτο Μονάρχη!

Για εμάς, η απόσυρση του συγκεκριμένου θέματος από την Οικονομική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 22/3/2022, ώστε να συζητηθεί πρώτα το θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου 2022, είναι η μοναδική διέξοδος ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.

Σε αντίθετη περίπτωση, καθένας αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες του.

Για τις Παρατάξεις

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ / ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ / ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ / ΤΕΥΚΤΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ / ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ / ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΩΤΟΣ