logo


Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έρχεται σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου, με καθυστέρηση τριών μηνών, προς συζήτηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον πρώτο από τους 5 συνολικά χώρους πάνω από τη Ραπεντώσα στο Διόνυσο, στους οποίους η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει, όπως είναι γνωστό, να αναπτύξει εκ νέου λατομική δραστηριότητα. Στη συνεδρίαση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ο Δήμος Διονύσου θα παρέμβει με υπόμνημα, το οποίο επεξεργάστηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των Λατομείων το προηγούμενο διάστημα.

Στο υπόμνημα αυτό παρατίθενται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης δραστηριότητας (απόσταση από οικιστικό ιστό, καθεστώς γης στους υπό συζήτηση λατομικούς χώρους, γειτνίαση με πολιτιστικά τοπόσημα), ενώ επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους το ΚΑΣ πρέπει να απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: Έχει σημειωθεί – μη επιτρεπόμενη- κατάτμηση της όλης δραστηριότητας με ζητήματα και πληρότητας και νομιμότητας της ΜΠΕ, αγνοούνται ή υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις (θόρυβος, σκόνη, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, περιβαλλοντική καταστροφή, βλάβες στους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους) από τη λατομική δραστηριότητα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αποκρύπτεται ο πραγματικός σκοπός της δραστηριότητας που είναι η εξόρυξη όχι μαρμάρου αλλά αδρανών υλικών, ενώ καταστρατηγούνται οι βασικές κατευθύνσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Αθήνας για την περιοχή.

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι δεσμευτική για την εξέλιξη της υπόθεσης, μια που εφόσον είναι αρνητική, υιοθετείται πάραυτα από το Υπουργείο Πολιτισμού, που ήδη δια της υπουργού Λ. Μενδώνη στη Βουλή έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην ενδεχόμενη επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στο Πεντελικό. Η απόρριψη της ΜΠΕ από το Συμβούλιο, σημειώνεται στο υπόμνημα, δρομολογεί εν συνεχεία την απόρριψη της αίτησης της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για άδεια εκμετάλλευσης και ανοίγει το δρόμο για “να καταστεί υλοποιήσιμη η υποχρέωση της Πολιτείας για ανάδειξη και προστασία των σπουδαίων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής”.

Η νέα πληροφορία που έκανε γνωστή στο Σώμα ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης στη χθεσινή (8/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν πως- κατά πληροφορίες του- τουλάχιστον μια από τις εισηγήσεις των μελών του ΚΑΣ θα είναι αρνητική, μένει πάντως να δούμε την τελική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παράλληλα ανακοίνωσε πως το ομόφωνο πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου κατά των Λατομείων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.   

Σχετική με τα παραπάνω ήταν και η ερώτηση του Π. Πανάγου, δημοτικού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, προς τη Διοίκηση αν μπορούν μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής να παρίστανται σήμερα στο Δημαρχείο ώστε να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Τη διαπαραταξιακή θα εκπροσωπήσει ο συντονιστής της Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης, ενώ την εισήγηση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα την κάνει ο ίδιος ο Δήμαρχος, απάντησε ο κ. Καλαφατέλης, αποκλείοντας έτσι την παρουσία και άλλων μελών, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της συνεδρίασης. Άγνωστο, τέλος, παραμένει, αν στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με το ΚΑΣ παραστεί- και ποιος-  έγκριτος περιβαλλοντολόγος για να υποστηρίξει τις θέσεις του Δήμου, όπως καταγράφει η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψηφίστηκε ομόφωνα πριν από ακριβώς τέσσερις ημέρες.