logo


Ομόφωνη απόφαση για την προστασία του Πεντελικού απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απειλούν να το καταστρέψουν, ξεκινώντας εξορύξεις για μάρμαρο σε επιφάνεια 1000 στρεμμάτων, πήρε χθες Παρασκευή 4 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου.

Ιστορική χαρακτήρισε την ευθύνη του Δήμου ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής, πάμε σαν μια γροθιά, παρότρυνε τους συναδέλφους του, αλλά και την πόλη ολόκληρη, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Καρυστινός, είμαστε μαζί σας, τόνισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στ. Κοροβέσης και Γ. Σμέρος που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση (σ.σ. της οποίας η ζωντανή μετάδοση ξεκίνησε με 40λεπτη καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος), μήνυμα ενότητας έστειλαν όλα τα μέλη του Σώματος. Κι αυτά ενόψει της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού  Συμβουλίου, που- όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης– την προσεχή Τετάρτη 9 Μαρτίου θα συζητήσει με καθυστέρηση τριών μηνών τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα πρώτα 247 στρέμματα πάνω από τη Ραπεντώσα, όπου η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα.

Η προσπάθεια της διαπαραταξιακής επιτροπής τους προηγούμενους μήνες, όχι πάντα ομαλή αλλά συνεχώς εργώδης, με το μυαλό στον κοινό στόχο, έφερε αποτέλεσμα, μια που το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε και ψήφισμα διαμαρτυρίας και την κοινή εισήγηση κατά της εγκατάστασης λατομείων λίγες εκατοντάδες μέτρων από τα πρώτα σπίτια της πόλης, μετά από τον αναλυτικό απολογισμό ενεργειών και κινήσεων του Δήμου, τις οποίες κατέγραψε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

«Οι ίδιοι πρέπει να αντιδράσουμε δραστικά κατά της εγκατάστασης των λατομείων πάνω από τη Ραπεντώσα, γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις, όχι μόνο για την Κοινότητα Διονύσου, αλλά για όλη την πόλη θα είναι ανυπολόγιστες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, ζητώντας πιέσεις στα κυβερνητικά στελέχη, και ειδικά στους τοπικούς βουλευτές που- αν και ενήμεροι από την πρώτη στιγμή- δεν έχουν συμπαραταχθεί ρητά με τον αγώνα της πόλης.

Την προσπάθεια της διαπαραταξιακής επιτροπής εξήρε αμέσως μετά ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ζητώντας από την πλευρά του εντατικοποίηση των ενεργειών, ευαισθητοποίηση των κατοίκων και συσπείρωση όλων των δυνάμεων, ώστε “να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης”.

Με “προφανείς αριθμούς, ενδεικτικούς για το περιβαλλοντικό έγκλημα που πρόκειται να συντελεσθεί στην Πεντέλη”, μίλησε αμέσως μετά ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ζήτησε εγρήγορση από τους δημοτικούς συμβούλους, εγκατάλειψη της τακτικής των ήπιων τόνων, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και σκλήρυνση της στάσης του Δήμου αλλά και του κόσμου έναντι των κυβερνητικών επιλογών που γίνονται ερήμην μας. Γενικεύοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πανάγος ανέδειξε την κοινή συνισταμένη “όλων των εμβληματικών επενδύσεων- Τατόι, ανεμογεννήτριες, λατομεία κ.λπ.- που δεν είναι άλλη από το κέρδος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τις προωθούν”.

Για «επίθεση κατά του Δήμου Διονύσου συντονισμένη, καλά οργανωμένη και εμφανώς πολιτικά υποστηριζόμενη, με ονοματεπώνυμο αυτό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που πιθανότατα φτάνουν μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού”, έκανε λόγο στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” Ν. Κλήμης. Ο ίδιος ζήτησε τη συνεχή ενημέρωση και διάχυση των πληροφοριών για το θέμα των Λατομείων στην τοπική κοινωνία, ώστε όταν έρθει η ώρα για κινητοποιήσεις, να είμαστε έτοιμοι.

Το καλό νέο της ημέρας ήταν η ανακοίνωση, όπως προαναφέρθηκε, εκ μέρους του Δημάρχου, πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμπεριέλαβε με καθυστέρηση τριών μηνών- κατόπιν πιέσεων, όπως λένε οι πληροφορίες της Οδού Διονύσου- το θέμα για τα Λατομεία στην επόμενη συνεδρίασή του την Τετάρτη 9 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Εκεί η διαπαραταξιακή επιτροπή και ο Δήμος Διονύσου θα παρέμβουν με υπόμνημα, που επεξεργάστηκε η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα. Σημειώνεται εδώ πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, για την «έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δραστηριότητας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ., από την Μεγαλιθική Α.Β.Ε., στη θέση «Βαθειά Χούνη»» Άνω Ραπεντώσας” είναι δεσμευτική για την εξέλιξη της υπόθεσης, όσον αφορά στους εμπλεκόμενους φορείς. Και επειδή αφορά σε έναν από τους 5 Λατομικούς Χώρους, όπου η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ προτίθεται να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα, πιστεύεται πως αυτή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ θα αποτελέσει πρόκριμα.