logo


Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες Τρίτη 1 Μαρτίου η διαπαραταξιακή επιτροπή για τα Λατομεία, ώστε τα μέλη της να συζητήσουν την εξέλιξη με την πέμπτη άδεια που δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ για την πραγματοποίηση έρευνας χωρίς εκσκαφές για τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος στην Πεντέλη.

Ακόμη μια έκτακτη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα, ενώ με το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως, μετά από αίτημα των τοπικών συμβούλων Κ. Μπομπή και Δ. Ιατρού, και το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου αύριο Πέμπτη 3 Μαρτίου στη μία το μεσημέρι.

Τέλος, όπως όλα δείχνουν, την Παρασκευή  θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα η επεξεργασία κοινής εισήγησης της διαπαραταξιακής με τις προγραμματιζόμενες κινήσεις και ενέργειες, ώστε μετά από τη συζήτηση και τον εμπλουτισμό της με τυχόν επιπλέον προτάσεις από τις παρατάξεις, το Σώμα να οδηγηθεί σε ομόφωνη απόφαση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ειδοποιός διαφορά στη χθεσινή σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν η απότομη κλιμάκωση των κινήσεων του Δήμου, ακόμη και με καθόλα ακτιβιστικές ενέργειες, μια που πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η πίσω από τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ υπάρχουν ισχυρότατα επιχειρηματικά συμφέροντα, στηριζόμενα- όπως σχεδόν όλοι συνομολόγησαν- από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και την κυβέρνηση.

Έτσι, στο τραπέζι πέφτουν πλέον όλα τα όπλα, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος και συντονιστής της διαπαραταξιακής επιτροπής Γ. Φωτάκης. Απαριθμώντας τα, και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις, ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε, μεταξύ άλλων, την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, την καταγγελία κατά του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη που υποσχέθηκε πως θα καταργήσει ως ανενεργές τις λατομικές ζώνες αλλά μήνες μετά δεν έχει κάνει τίποτα, την πρόσκληση σε όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή να στηρίξουν τον αγώνα του Δήμου κατά των Λατομείων- “και αν δεν το κάνουν, να τους καλέσουμε, μαζί και τις κομματικές οργανώσεις, και να τους ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα δουν την ψήφο μας”, συμπλήρωσε ο Ν. Κλήμης από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, ή να τους κηρύξουμε ανεπιθύμητα πρόσωπα, υπερθεμάτισε ο τοπικός σύμβουλος Θ. Κατσανεβάκης-, την ενίσχυση και επέκταση της δημοσιότητας του θέματος προς φορείς και κατοίκους με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, οργανωμένη συνέντευξη Τύπου με όλα τα ΜΜΕ, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δυο συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, το συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας του Αγ. Στεφάνου αλλά και των δρόμων που οδηγούν από και προς την Κοινότητα Διονύσου, ακόμη και το κλείσιμο του Δήμου και την παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι παραπάνω προτάσεις, που θα πρέπει να ιεραρχηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα περιλαμβάνονται στην κοινή εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Νέο στοιχείο, που προσκόμισε χθες στη συνεδρίαση η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο”, και που γεννά υποψίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας, η χωροθέτηση του σημείου, του Λατομικού Χώρου 5, για το οποίο η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ζήτησε την 5η άδεια για έρευνες: Τοποθετώντας στο   δασικό χάρτη της περιοχής τις συντεταγμένες που αναφέρονται στο κείμενο αυτής της άδειας, η κ. Φέρμελη, πολιτικός μηχανικός η ίδια, διαπίστωσε ότι η εταιρεία έχει βγει έξω από τη χαρακτηρισμένη ως λατομική ζώνη και μπαίνει σε αναδασωτέα περιοχή! “Ή η άδεια είναι παλιόχαρτο ή πρόκειται για προειλημμένη απόφαση και μας εμπαίζουν με το χειρότερο τρόπο”, υπογράμμισε η δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας.

 Στο χάρτη εμφανίζεται με κίτρινο περίγραμμα η έκταση του χώρου όπου η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να εγκαταστήσει λατομική δραστηριότητα, πολύ έξω από τη λατομική ζώνη (με πράσινο περίγραμμα), όπου βρίσκονταν τα ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια Λατομεία ΠΑΡΘΕΝΩΝ

Δεν χρειάζεται πάντως πανικός ή μεμψιμοιρίες μια που τίποτα δεν τελείωσε, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, που μαζί με τη συνάδελφό του Αγγ. Χαροκόπου παρακολουθούν την υπόθεση. «Το περιμέναμε πως η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ θα έσπευδε να καλύψει και τον 5ο Λατομικό Χώρο με άδεια έρευνας, που εμείς θα προσβάλουμε άμεσα με διοικητικά και δικαστικά μέσα», προσέθεσε ο ίδιος.