logo


Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την πρόσφατη (την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όταν συζητήθηκε ο απολογισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”. Εξαγριωμένοι και αγανακτισμένοι οι τοπικοί σύμβουλοι Δ. Ιατρού και Κ. Μπομπής έβαλαν κατά της Διοίκησης, της οποίας- σημειώνεται- είναι μέλη, για τον τρόπο που χειρίστηκε και αυτό το καιρικό φαινόμενο, και- μιλώντας για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα- επιτέθηκαν στη συνάδελφό τους από την ίδια παράταξη Π. Οικονομάκου, που προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Και ήταν ο Θ. Κατσανεβάκης από τη μείζονα μειοψηφία αυτός που ανέλαβε να κατευνάσει τα πνεύματα, υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του πως παρά τις αστοχίες- ειδικά στον αποχιονισμό των δρόμων σε κάποιες περιοχές της Κοινότητας- ήταν η πίεση του εν λόγω Τοπικού Συμβουλίου μετά τη “Μήδεια”, που οδήγησε τη Διοίκηση να είναι λίγο καλύτερα προετοιμασμένη αυτή τη φορά.

Εντούτοις, δεν αποφεύχθηκαν τα προβλήματα- τέτοια που, όπως επανειλημμένα τόνισε ο Πρόεδρος Τ. Μπάσης, ήταν η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που αναλαμβάνει τον αποχιονισμό της Κοινότητας που σκέφτηκε να τα παρατήσει. Κι αυτό, επειδή με το ξεκίνημα κιόλας της κακοκαιρίας, και παρά τον προληπτικό έλεγχο σε όλα τα οχήματα και μηχανήματα,  παρουσιάστηκαν σημαντικές βλάβες που ακινητοποίησαν πολλά από αυτά, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πρόβλημα στα καύσιμα. Και όταν ζήτησαν ενίσχυση σε εξοπλισμό, τα μηχανήματα που έστειλαν από το Δήμο δεν είχαν αλυσίδες! (σ.σ. Αξίζει εδώ να προστεθεί πως τα μηχανήματα, τόσες ημέρες, παραμένουν παροπλισμένα, παρά την επιστολή που έχει σταλεί από την Κοινότητα και στην οποία καταγράφονται οι βλάβες).

Αυτό όσον αφορά στην πλευρά, για την οποία ήταν υπεύθυνη η Κοινότητα με μηχανήματα του Δήμου- γιατί στην άλλη πλευρά, όπου υπεύθυνος ήταν ανάδοχος, τα δικά του μηχανήματα αποδείχθηκαν λίγα, ανεπαρκή και ακατάλληλα να αποχιονίσουν τους δρόμους, όπως επεσήμαινε σε όλους τους τόνους η κ. Ιατρού, κάτοικος της εν λόγω περιοχής: “Εγώ που μένω στην πλευρά αυτή ήμουν εγκλωβισμένη, τη στιγμή που δίπλα η Ροδόπολη ήταν καθαρή. Ποιος λοιπόν ελέγχει αν ο εργολάβος είναι συνεπής, με τα κατάλληλα μηχανήματα και με ξεκάθαρες αρμοδιότητες;”, τόνιζε χαρακτηριστικά, με το συνάδελφό της, Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Διονύσου, να συμπληρώνει “δεν μάθαμε από τα λάθη μας”.

Επιπλέον, ο Λ. Γεωργοκίτσος, τοπικός σύμβουλος με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, κατήγγειλε πως ερπυστριοφόρο που είχε έρθει από την Περιφέρεια, αντί να απεγκλωβίσει όπως ήταν ο ρόλος του, ήταν εδώ μόνο για φωτογραφίες. Και τελικά ήταν ο ίδιος με τον Πρόεδρο του Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδη που με μηχάνημα των Λατομείων, απεγκλώβισαν τελικά έγκυο γυναίκα στην περιοχή του Αγ. Πέτρου.

Παρόλο που σχεδιασμός υπήρξε, και η Κοινότητα χωρίστηκε σε δυο περιοχές επιχείρησης και ευθύνης των εκχιονιστικών, εντούτοις φάνηκε πως ο εξοπλισμός δεν ήταν αρκετός για να ανταποκριθεί στην ένταση της χιονόπτωσης, η οποία ενδέχεται να είναι κανόνας για κάθε χειμώνα στο εξής, υπογράμμισε ο κ. Κατσανεβάκης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως πολλές από τις προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όπως π.χ. η προμήθεια και εγκατάσταση γεννητριών σε αντλιοστάσια και κοινοτικά καταστήματα, έχουν σιγά σιγά υιοθετηθεί από το Δήμο, παρόλο που ποτέ δεν έχει αναγνωρισθεί η συμβολή του Συμβουλίου, σημείωσε όμως πως εν προκειμένω φάνηκε ότι “από την εξίσωση έλειπε η σωστή εκτίμηση”, ενώ πρότεινε την ενίσχυση του εξοπλισμού του Δήμου με τα κατάλληλα μηχανήματα.

Από τη συζήτηση, που από ένα σημείο και μετά ήταν μόνο αντεγκλήσεις, δεν έλειψαν οι νοσταλγικές αναφορές στην προκαλλικρατική Κοινότητα Διονύσου, όταν προσωπικό και μηχανήματα αρκούσαν για την αντιμετώπιση των κακοκαιριών, αλλά και στις διχαστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη διάρκεια της “Ελπίδας”, που αντιπαρέβαλαν την αποτελεσματικότητα των Προέδρων του Κρυονερίου και του Διονύσου αντιστοίχως.

Λόγος έγινε, τέλος, και για την ατομική ευθύνη που επέδειξαν- ή όχι- οι κάτοικοι εκείνες τις ημέρες: Παρά τις επί ημέρες προειδοποιήσεις και τις συνεχείς ανακοινώσεις, αυτοκίνητα βρίσκονταν παρκαρισμένα και στις δυο πλευρές των δρόμων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους στενούς δρόμους της Κοινότητας Διονύσου. Παράλληλα, φάνηκε πως πέρασε απαρατήρητη μια αναφορά του Προέδρου του Τοπικού: Μέσα στις χιλιάδες κλήσεις που δέχθηκε, καμιά δεν προερχόταν από τους παλιούς κατοίκους- (σ.σ. μαθημένα τα βουνά στα χιόνια, γαρ)- ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και εκκλήσεις ακόμα και για τρόφιμα και για φάρμακα. “Κι αυτό, τη στιγμή που 20 ημέρες νωρίτερα ξέραμε για την κακοκαιρία που πλησίαζε και θα έπρεπε να είχαμε πάρει όλοι τα μέτρα μας”, είπε ο κ. Μπάσης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε, με το μυαλό στην επόμενη συνεδρίαση, όταν και θα εξεταστεί ο προγραμματισμός της Κοινότητας για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι: Μετά τις φωτιές του περυσινού Αυγούστου, που έκαψαν την Πάρνηθα, ο Διόνυσος και η Πεντέλη είναι πια το μοναδικό πράσινο που απέμεινε όρθιο στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάγκη προστασίας του με κάθε τρόπο-αλλά όχι μόνο πια με μια φούχτα ανθρώπων, των ίδιων πάντα- είναι ζωτικής σημασίας.