logo


Σε μονομερή καταγγελία σύμβασης λόγω υπαιτιότητας του αναδόχου, την προσεχή Δευτέρα, και άμεση συνεργασία με νέο προμηθευτή, προχωρεί η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχολεία αρμοδιότητάς της- αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης- με τον νυν ανάδοχο στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης προς τις σχολικές μονάδες. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή (Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου) έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες ώστε από βδομάδα κανένα σχολείο της πόλης να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Σημαντική παράμετρος, ο πλήρης συντονισμός κινήσεων ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- δυο Σχολικές Επιτροπές και Δήμος- με τη νομική συνδρομή του Ν. Παπαϊωάννου, ειδικού συνεργάτη Δημάρχου. Αλλά και οι αναφορές για τραμπουκισμούς του αναδόχου σε Διευθυντές σχολείων, καθώς και για φραστική και σωματική επίθεση κατά της τέως Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Τ. Κώνστα, μέσα στα γραφεία των Επιτροπών στην Άνοιξη!

Το θέμα συνοδευόταν από σωρεία εγγράφων της επικοινωνίας ανάμεσα στη Σχολική Επιτροπή και τον προμηθευτή, που αποδείκνυαν πως ο τελευταίος έπαιρνε παραγγελίες και δεν τις εκτελούσε ή τις εκτελούσε με μεγάλη καθυστέρηση ενώ- κόντρα στις συμβατικές υποχρεώσεις- απαιτούσε να πληρωθεί σε διάστημα λίγων ημερών, παρά το γεγονός πως η σύμβαση, υπογεγραμμένη και από τον ίδιο βέβαια, προέβλεπε πληρωμή σε διάστημα ενός μήνα!

“Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έπεφταν στο κενό, υπογράμμισε χθες η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα, μέχρι που εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης”. Άλλωστε σ’ αυτές τις εκκλήσεις ο ανάδοχος δεν απαντούσε. Ούτε στα δεκάδες μηνύματα αλλά ούτε και στην ειδική πρόσκληση συμμόρφωσης, που του εστάλη στις 22 Φεβρουαρίου. Αντ’ αυτού, είχαν σημειωθεί και περιστατικά εισβολής του στα Γραφεία των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και στο Δήμο, με ιδιαιτέρως επιθετική συμπεριφορά. Αξίζει εδώ να τονισθεί πως αυτή τη στιγμή η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στα χέρια της δυο τιμολόγια του αναδόχου, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ για προμήθεια πετρελαίου. Το ένα, αξίας 6500 ευρώ, πρέπει να πληρωθεί στις 2 Μαρτίου ενώ το άλλο, με το υπόλοιπο ποσόν, στις 14 Μαρτίου. Είναι δηλαδή από την πλευρά της καθόλα εντάξει, όχι όμως και ο ανάδοχος που απαιτεί εδώ και τώρα εξόφληση των παραπάνω τιμολογίων, νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, χωρίς και να είναι σίγουρο αν η πληρωμή τους θα σημάνει τελικά και την αποστολή πετρελαίου. Η απάντησή του, εξάλλου, σε ένα από τα δεκάδες μηνύματα της Προέδρου (επί λέξει “Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση της εταιρείας μου δεν δύναται να σας εξυπηρετήσει. Μόλις μου κάνετε κατάθεση, άμεσα θα προχωρήσουν οι παραγγελίες”), ερμηνεύεται και ως παραδοχή συνεχούς αδυναμίας να καλύψει πίστωση ενός μήνα (σ,σ. την οποία- επαναλαμβάνεται- ο ίδιος υπέγραψε), άρα και παραδοχή αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Την παραπάνω επισήμανση, και ερμηνεία, έδωσε ο παρών στη χθεσινή συνεδρίαση δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, που έχει συνδράμει και τις δυο Σχολικές Επιτροπές, μια που το πρόβλημα είναι κοινό, με την αποστολή των ειδικών προσκλήσεων συμμόρφωσης και τη διαμόρφωση της καταγγελίας της σύμβασης. Ο ίδιος υπογράμμισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Σχολικές Επιτροπές λόγω της ασυνέπειας, της αντισυμβατικής και της καταχρηστικής συμπεριφοράς του αναδόχου και πρότεινε ενεργότερη εμπλοκή και του Δήμου (σ.σ. σημειώνεται εδώ πως οι συμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης υπογράφονται ξεχωριστά από κάθε Νομικό Πρόσωπο- Δήμος, Εστία και δυο Σχολικές Επιτροπές. Στην περίπτωση του Δήμου, με πολύ μικρότερη προμήθεια, πρόβλημα με τον εν λόγω προμηθευτή δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, άρα καταγγελία δεν μπορεί να γίνει αιτιολογημένα, μπορεί όμως να συνυπογραφεί η καταγγελία της Σχολικής Επιτροπής, ώστε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω). Αξίζει εδώ να τονισθεί και τούτο: Έγγραφη κοινή επιστολή είχαν στείλει οι Πρόεδροι των δυο Σχολικών Επιτροπών προς το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, ζητώντας τη συνδρομή του στις ενδεδειγμένες ενέργειες από δω και πέρα. Έγγραφη απάντησή του δεν είχαν πάρει μέχρι και χθες, παρά μόνο προφορική, κι αυτή σε τυχαία συνάντηση της Προέδρου με τον κ. Βασιλείου στο Δημαρχείο.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Προέδρου της Β΄Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Παπαδόπουλου, που παρευρισκόταν μαζί με τον Αντιπρόεδρο Π. Κανελλόπουλο, σε περιστατικά άκρως επιθετικής και εκβιαστικής, καθώς και αντισυμβατικής, συμπεριφοράς του αναδόχου, που οδήγησαν- όπως κατέγραψε πρόσφατα η Οδός Διονύσου- και την εν λόγω Επιτροπή να προχωρήσει σε ειδική πρόσκληση συμμόρφωσης, χωρίς όμως και στην περίπτωση αυτή κάποιο αποτέλεσμα.

Την ανασφάλεια, τέλος, που νιώθει φέτος για τη θέρμανση στο σχολείο του σε σχέση με το παρελθόν κατέθεσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Ροδόπολης Δ. Τζωρτζόπουλος. Ο ίδιος προσέθεσε πως 2-3 φορές, λόγω των καθυστερήσεων του αναδόχου, έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα πετρελαίου, μια μάλιστα ημέρα χρειάστηκε η συνδρομή του Προέδρου της Κοινότητας Β. Κλεφτάκη για να εξασφαλιστεί θέρμανση στο Δημοτικό!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί  ότι, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει και γραπτή καταγγελία από το Σύλλογο Γονέων ενός τουλάχιστον σχολείου για ελλιπή ποσότητα παράδοσης στα καύσιμα!

Η ερώτηση της Χ. Τσολάκου από την Ένωση Γονέων Διονύσου, μετά και από τις παραπάνω τοποθετήσεις, ήταν περισσότερο από εύλογη: Πώς φτάσαμε ως εδώ, 2022 και να έχουμε σχολεία χωρίς πετρέλαιο χωρίς να αντιδρούμε;

Αντιδράσεις υπήρξαν και μάλιστα συνεχείς, επανειλημμένες, και προς κάθε κατεύθυνση, υπογράμμισε η Πρόεδρος. Και προς το Δήμο, με τον οποίο υπήρχε διαρκής επικοινωνία και ενημέρωση, και προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και προς τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα καταβαλλόταν κάθε προσπάθεια να εξαντληθούν οι τρόποι συνεννόησης μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, με το μυαλό στα σχολεία και στη θέρμανσή τους εν μέσω χειμώνα. Άλλωστε η μονομερής καταγγελία σύμβασης πρέπει να στοιχειοθετείται πλήρως, χωρίς να βασίζεται σε ενδείξεις, συμπλήρωσε ο συνάδελφός της από τη Β΄Βάθμια Σχολική Επιτροπή, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.

Παρών στη συνεδρίαση και ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα οικονομικά του Δήμου Διονύσου Γ. Τσουδερός, ώστε από πλευράς Δήμου να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος. Αυτός ήταν που ανακοίνωσε και το καλό νέο της ημέρας: Μετά από επικοινωνία με τον ανάδοχο, που είχε έρθει δεύτερος στο σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ο τελευταίος δέχθηκε να την αναλάβει, ξεκινώντας άμεσα, και μάλιστα και αυτός με υψηλό ποσοστό έκπτωσης- πάνω από 9%- και δεσμευόμενος για πίστωση ενός μήνα. Ο εν λόγω ανάδοχος υπήρξε συνεργάτης του Δήμου και κατά το παρελθόν, η δε συνεργασία τους ήταν- σύμφωνα με όσα ακούστηκαν χθες- καθόλα άψογη. Ο νέος αυτός ανάδοχος θα δώσει πετρέλαιο στα σχολεία, σε πρώτη φάση μέχρι του ποσού που μπορεί να διαθέσει για απ’ ευθείας ανάθεση η Σχολική Επιτροπή (σ.σ. 5.800 ευρώ) και εν συνεχεία θα υπογράψει σχετική σύμβαση, αφαιρουμένου του παραπάνω ποσού.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και με τη βοήθεια του κ. Παπαϊωάννου, διαμορφώθηκε και η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής, που ήταν ομόφωνη:

Εξουσιοδοτείται η Πρόεδρος να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να καταγγελθεί η σύμβαση προμήθειας πετρελαίου του Νομικού Προσώπου, λόγω υπαιτιότητας του αναδόχου, με εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη παράθεση στοιχείων άμεσα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία με πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία αρμοδιότητάς του.

Μετά από την καταγγελία, εξουσιοδοτείται επιπλέον η Πρόεδρος να προσκαλέσει εγγράφως, τον κατά σειρά δεύτερο στο σχετικό διαγωνισμό ανάδοχο και να επιτύχει κατόπιν διαπραγμάτευσης, προπαραγγελία ικανών ποσοτήτων πετρελαίου που θα καλύψουν τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες των σχολείων, μέχρι του ποσού αρμοδιότητας της Σχολικής Επιτροπής. Οι ποσότητες αυτές και η τιμολόγησή τους θα ενταχθούν και θα πληρωθούν μόλις η σύμβαση υπογραφεί και ενεργοποιηθεί.

Σημειώνεται εδώ πως σε αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μια που στην πρόσφατη (23/2) συνεδρίασή της το θέμα συζητήθηκε μόνον ενημερωτικά.