logo


Το θέμα της συνεδρίασης της διαπαραταξιακής για τα νέα λατομεία στην Πεντέλη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ήταν η προετοιμασία της κοινής εισήγησης, με την οποία η επιτροπή θα προσέλθει στη σχετική ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όποτε αυτή ορισθεί.

Το προσχέδιο της εισήγησης, υπενθυμίζεται, είχε επιμεληθεί ο δημοτικός σύμβουλος Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, και- όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- περιελάμβανε τον προγραμματισμό κινήσεων, που να θωρακίσουν κατά το δυνατόν την αδιαπραγμάτευτη θέση του Δήμου Διονύσου: ΟΧΙ στα νέα Λατομεία. Η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων τεκμηρίωσης των δικαστικών κινήσεων του Δήμου, η πρόταση στοχευμένης τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, που προβλέπει λατομικές ζώνες, η εξώδικη διαμαρτυρία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για εκ προθέσεως καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας, η εκπόνηση μελέτης που να αποδεικνύει πως κερδοφόρα κοιτάσματα μαρμάρου δεν υπάρχουν στην επίμαχη περιοχή, μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων του Δήμου- προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του οποίου η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από ενδεχόμενη λατομική δραστηριότητα είναι δεσμευτική, προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για το διακύβευμα και τις επιπτώσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο, ακόμη και προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο-, και τέλος πολύπλευρες και συστηματικές κινήσεις για τη συνεχή προβολή και δημοσιότητα του θέματος, που αφορά μεν το Δήμο Διονύσου αλλά επηρεάζει όλη την Αττική, ήταν μερικά από τα σημεία του προσχέδιου, που συνοδευόταν από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Το προσχέδιο είχε μάλιστα σταλεί εγκαίρως για παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις κ.λπ. προς όλα τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν συμφωνήσει με το περιεχόμενο του κειμένου, αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα στον κ. Πανάγο για τη δουλειά του.

Όλα έδειχναν πως θα πηγαίναμε σε μια καθόλα συναινετική διαδικασία- όμως την ίδια ημέρα, και λίγη ώρα πριν να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο συντονιστής της επιτροπής και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, απέστειλε νέο κείμενο, με 10 συνημμένα έγγραφα, που περιελάμβανε επιπλέον τον πλήρη απολογισμό των μέχρι σήμερα ενεργειών του Δήμου και της διαπαραταξιακής σε όλα τα επίπεδα και των αποτελεσμάτων τους, καθώς και τον κύριο όγκο του προσχέδιου Πανάγου. Τον κύριο- αλλά όχι αυτούσιο και με αλλαγές στη διατύπωση και στη διάταξη, τέτοιες που δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις σε πολλά από τα μέλη. Τα οποία επιπλέον διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή είχαν ενημερωθεί για τη δεύτερη εκδοχή εισήγησης λίγη ώρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να τη μελετήσουν, αλλά και για την “εκ του περισσού συμπερίληψη του απολογισμού” σε μια εισήγηση για κινήσεις και αντιδράσεις, που το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει.

Για τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και για δυνητικά επικίνδυνες προτάσεις, μίλησε η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, για πλήρη και τεκμηριωμένη εισήγηση Πανάγου, ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Κ. Μπομπής, αλλά και για “απολογισμό με ένα πλαίσιο δράσης που δεν εισηγείται τίποτα”, ο κ. Πανάγος, αντιπαραβάλλοντας το δικό του κείμενο όπου περιλαμβάνονται, και με χρονοδιάγραμμα, ομαδοποιημένες όλες οι προτάσεις της διαπαραταξιακής στους 10 μήνες λειτουργίας της.

Τίποτα δεν έχει παραλειφθεί από το προσχέδιο Πανάγου, μόνο αναδιατύπωση και ανακατανομή στην αλληλουχία των κινήσεων έχει γίνει, υποστήριξε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος. Ο ίδιος επιπλέον τόνισε πως ο φόρτος εργασίας του, που δεν περιλαμβάνει μόνο το θέμα των Λατομείων, είναι τεράστιος, βοήθεια από τις υποστελεχωμένες Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορεί να ζητήσει, και επέμεινε επανειλημμένα πως όλοι στην επιτροπή στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και για τον ίδιο στόχο παλεύουν. O κ. Φωτάκης προσέθεσε πως και στη δική του εκδοχή προβλέπεται χρονοδιάγραμμα, ευέλικτο, που θα επαναπροσδιορίζεται κάθε φορά κατά περίπτωση.

Πολύ γρήγορα ξεκαθαρίστηκε πως ο απολογισμός θα προηγηθεί ως ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ακολουθήσει η κοινή εισήγηση για τις ενέργειες στο εξής.

Ποια εισήγηση όμως- με το επιπλέον δεδομένο πως ρητά συμφωνούσαν όλοι με την εκδοχή Πανάγου; Σαφής διευκρίνιση για το σκεπτικό πίσω από τις διαφοροποιήσεις στο κείμενο του Αντιδημάρχου δεν δόθηκε, ενώ- μπροστά στο ενδεχόμενο να μην καταλήξει η διαπαραταξιακή επιτροπή σε κοινή εισήγηση- η κ. Φέρμελη δήλωσε πως θα αποχωρούσε από τον ενεργό ρόλο της ως μέλους, και θα παρακολουθούσε πλέον τις εργασίες ως παρατηρήτρια.   

Πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο και να σταματήσουν οι αντιδικίες, (σ.σ. για ένα θέμα στο οποίο όλοι συμφωνούν, επαναλαμβάνεται) ανέλαβε και πάλι ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, που επί τόπου επεξεργάστηκε κείμενο το οποίο συνέθετε ουσιαστικά τις δυο εκδοχές. Το κείμενο αυτό θα επεξεργαστούν από κοινού με τον Αντιδήμαρχο, ώστε ολοκληρωμένο πλέον, περιλαμβάνοντας και νομικές επισημάνσεις του Ν. Παπαϊωάννου, ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, να αποτελέσει την κοινή εισήγηση στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κρατάμε, τέλος, την επισήμανση της τοπικής συμβούλου Διονύσου Δ. Ιατρού: Πριν από την εισήγηση, πριν κι από τον απολογισμό, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κυρίως θέμα, αυτό της ενδεχόμενης εκ νέου εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, με τις επιπτώσεις, που πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν πως θα επηρεάσουν μόνο τη μικρή Κοινότητα Διονύσου: Όταν οι μπουλντόζες ξεκινήσουν, ο μη γένοιτο, να σκάβουν 1000 στρέμματα για μάρμαρο στο βουνό, τότε το διακύβευμα θα αφορά στην πόλη όλη, και στις γειτονικές πόλεις, και στην Αττική όλη. Και το βουνό όπως το ξέρουμε και το βλέπουμε, θα πάψει να υπάρχει.