logo


Με στόχο τη διαμόρφωση κοινής εισήγησης για την υπόθεση των Λατομείων, που θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα η διαπαραταξιακή επιτροπή, με πλήρη πλέον σύνθεση, μια που- υπενθυμίζεται- επέστρεψε στις τάξεις της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Το προσχέδιο της εισήγησης έχει επιμεληθεί ο Π. Πανάγος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει ενεργότατο ρόλο στη σύνταξη των κειμένων αλλά και στη λειτουργία της διαπαραταξιακής.

Κεντρικά σημεία του προσχέδιου της εισήγησης για την αποτροπή της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη αποτελούν: Η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων τεκμηρίωσης των δικαστικών κινήσεων του Δήμου, η πρόταση στοχευμένης τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, που προβλέπει λατομικές ζώνες, η εξώδικη διαμαρτυρία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για εκ προθέσεως καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας, η εκπόνηση μελέτης που να αποδεικνύει πως κερδοφόρα κοιτάσματα μαρμάρου δεν υπάρχουν στην επίμαχη περιοχή, μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων του Δήμου- προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του οποίου η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από ενδεχόμενη λατομική δραστηριότητα είναι δεσμευτική, προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για το διακύβευμα και τις επιπτώσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο, ακόμη και προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο-, και τέλος πολύπλευρες και συστηματικές κινήσεις για τη συνεχή προβολή και δημοσιότητα του θέματος, που αφορά μεν το Δήμο Διονύσου αλλά επηρεάζει όλη την Αττική. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από σαφές χρονοδιάγραμμα, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Όπως, τέλος, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Θ. Κρητικό στη χθεσινή (22/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα των Λατομείων, όπως και αυτό για την αποτίμηση της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, θα συζητηθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σύντομα θα έρθει προς συζήτηση και το δασικό- οικιστικό πρόβλημα της πόλης.