logo


Αντικείμενο διαμάχης αποτέλεσε χθες, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, η κοινή δήλωση-δέσμευση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, για την πιστή τήρηση του Κανονισμού, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του, που πληγώθηκε σοβαρά στην περασμένη συνεδρίαση, στις 8 Φεβρουαρίου. Η δήλωση, προϊόν συνεργασίας των Θ. Κρητικού Προέδρου, Ι. Αμπαρτζίδη Αντιπροέδρου και Αγγ. Κατσιακίδη Γραμματέα, επικροτήθηκε από τις οικείες παρατάξεις, μαζί και από την “Πόλη μας, Το σπίτι μας”, αλλά συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τη Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», που τη θεώρησαν προσβλητική για τους δημοτικούς συμβούλους- μια που δεν συνοδευόταν από έμπρακτη τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων για κάποια από τα μέλη του Σώματος- ως και απειλή, εφόσον υπογραμμίζει τις κυρώσεις σε περίπτωση καταστρατήγησης του Κανονισμού.

Από την πλευρά του Προεδρείου, ο κ. Αμπαρτζίδης, αφού θεώρησε δεδομένη τη συμφωνία όλων με την εν λόγω δήλωση, υπογράμμισε πως τη συνυπέγραψε για να μπει τέλος στην κατρακύλα: “Το στίγμα του Δημοτικού Συμβουλίου το δίνει κατ’ αρχάς ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος, και εν συνεχεία όλοι μας», συνέχισε ο κ. Αμπαρτζίδης, απαριθμώντας τις συμπεριφορές ένθεν και ένθεν που οδήγησαν πριν από 15 ημέρες στην καταρράκωση του θεσμού. “Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε καφενείο ούτε κερκίδα ούτε ομαδική συνεδρία διαχείρισης άγχους. Θα πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε και το Δήμο”, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος, παροτρύνοντας όσους υιοθετούν απαξιωτικές συμπεριφορές, να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να βρίσκουν άλλους τρόπους εκτόνωσης.

Καλοπροαίρετη, χαρακτήρισε την κοινή δήλωση ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, προσθέτοντας όμως πως η τήρηση του Κανονισμού εν προκειμένω γίνεται μεροληπτικά, με δυο μέτρα και σταθμά: Ο Δήμαρχος προανήγγειλε πειθαρχικές διώξεις (σ.σ. κατά του δημοτικού συμβούλου της μείζονος για τον αισχρό χαρακτηρισμό του κατά γυναίκας) αλλά δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες διώξεις κατά μελών της δημοτικής του ομάδας, που συμμετείχαν κανονικά σε συζήτηση θέματος, αν και οικείοι τους είχαν οικονομικό όφελος. «Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται», κατέληξε ο τέως Δήμαρχος.

Για προβοκατόρικη τακτική Διοίκησης, που μέσω του Προεδρείου εμποδίζει την ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι και διαλύοντας τη διαδικασία, μίλησε εν συνεχεία ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου. Και πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και στον Πρόεδρο, η οποία περιελάμβανε αναφορές σε κόμματα, προσωπική ιστορία του καθενός και απειλή για αφαίρεση λόγου, αυτοστιγμής ακύρωσε την όποια πρόθεση να κυλήσει ομαλά η χθεσινή συνεδρίαση και οδήγησε στην αποχώρηση διαμαρτυρίας της παράταξης της μειοψηφίας.

Ούτε νουθεσία ούτε εκπαίδευση χρειαζόμαστε από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε αμέσως μετά ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης. Ο κ. Κλήμης αναφερόμενος σε επιστολή του Προέδρου όπου υπενθυμίζονται επιλεκτικά τρεις υποχρεώσεις των μελών του Σώματος, διαφώνησε τόσο με την κοινή δήλωση του Προεδρείου όσο και το ύφος και το περιεχόμενο της τοποθέτησης του Αντιπροέδρου λίγο νωρίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή της και η Λ. Φέρμελη από την ίδια παράταξη, υπενθυμίζοντας πως αν και ο Κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση της Διοίκησης να απαντά στα ερωτήματα των συμβούλων μέσα σε τακτή προθεσμία, τούτο ουδέποτε έχει τηρηθεί, όπως και ποτέ δεν έχει υιοθετηθεί οποιαδήποτε πρόταση των παρατάξεων. Να ακούμε ο ένας τον άλλο, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να συνθέτουμε όπου είναι δυνατόν τις απόψεις, ζήτησε τέλος η κ. Φέρμελη.