logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τον ορισμό του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, της πρώτης συνεδρίασης αλλά και τα όσα  συνέβησαν, τα οποία δεν τιμούν κανένα,  ο κ. Γιαννουλάτος Σπυρίδων Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, τέως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε την πρόταση για την τροποποίση του κανονισμού λειτουργίας του. Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο.

Άγιος Στέφανος 21/02/2022

Προς το

Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου

Κοινοποίηση:   1. Δήμαρχο Διονύσου κ.  Ιωάννη Καλαφατέλη

                          2. Δημοτικές Παρατάξεις Δ.Δ.

                          3. Ανεξάρτητους Δημοτικούς  Συμβούλους

ΘΕΜΑ: KANONIΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σχετ.: α. Ν3463/2006/ΚΔΚ

   β. Νόμος 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης)

   γ. Υπ’ αριθ. 134/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

              Δήμου Διονύσου

   δ. Ν4555/2018 Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι

   ε. Υπ. Αριθ. 86/59642/20.08.2019/Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

         στ. Αρ. Πρωτ. 4087/10-02-2022, δήλωση Προεδρείου Δήμου Διονύσου

Σύμφωνα με τις διατάξεις των (α) και (β) σχετικών συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (γ) σχετικό.

Από τότε (2011) μέχρι και σήμερα κυρίως λόγω της απόφασης του ΥΠΕΣ στα πλαίσια της Κυβερνησιμότητας των Δήμων της χώρας, συνέπεια της Απλής Αναλογικής, έχουν εκδοθεί τα (δ) και (ε) σχετικά χωρίς να αποκλείονται να υπάρχουν κι άλλες εγκύκλιοι ή έγγραφες οδηγίες τις οποίες να αγνοούμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι στους πάντες γνωστό, ότι τα δημοτικά συμβούλια έχουν απωλέσει πληθώρα των κύριων αρμοδιοτήτων των, οι οποίες έχουν μεταβιβασθεί στις επιτροπές «Οικονομική» και «Ποιότητα Ζωής». Είναι επίσης γεγονός ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου από την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα δε τους τελευταίους 3 μήνες με αποκορύφωμα την τελευταία συνεδρίαση (08/02/2022) του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε προβληματική, με παρεκτροπή στην συμπεριφορά τόσο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και του Προεδρείου (Πρόεδρος). Δεν θα αναφερθώ σε ποσοστά συμμετοχής ευθύνης, απλώς θα επικαλεστώ την λαϊκή ρήση «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Αγαπητό Προεδρείο το (στ) σχετικό το οποίο προσφάτως παραλάβαμε βρίσκεται μεν στη σωστή κατεύθυνση πλην όμως πιστεύω ότι για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτείται η σύνταξη νέου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου στον οποίον να συμπεριληφθούν όλοι οι νόμοι – εγκύκλιοι, τοπικές συνθήκες , ιδιαιτερότητες κ.τ.λ.

Τέλος επειδή η σύνταξη νέου κανονισμού είναι χρονοβόρα (σύνταξη, ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο κ.α.), παράλληλα καλόν είναι μέχρι την ύπαρξη νέου κανονισμού λειτουργίας να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εγγράφως με όλες τις διαφοροποιήσεις που έχει υποστεί μέχρι σήμερα ο εν ισχύ κανονισμός (γ) σχετικό ώστε όλοι, Προεδρείο – Δημοτικοί  Σύμβουλοι να ομιλούμε την ίδια γλώσσα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη εάν δεν γίνει αυτό τότε η τελευταία παράγραφος της Ανακοίνωσής σας δεν μπορεί να εφαρμοστεί  γιατί ούτε το Προεδρείο θα γνωρίζει πλήρως τι ισχύει ούτε οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι.

Με εκτίμηση,

Σπυρίδων Γιαννουλάτος