logo


Ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Διονύσου στο YouTube θα μεταδοθούν οι δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου- μια ειδική, στις 5 μ.μ., και αμέσως μετά, η τακτική, στις 6 το βράδυ.

Αποκλειστικό θέμα για την ειδική συνεδρίαση η έγκριση του απολογισμού και του ισολογισμού του Δήμου για το 2018. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ορκωτή λογίστρια Μ. Παναγιωτοπούλου, που τον υπογράφει, εκφράζει γνώμη με επιφύλαξη για ποσόν 4 εκατομμυρίων ευρώ από επισφαλείς- επίδικες απαιτήσεις. Για το ποσόν αυτό, τονίζει, δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη που να καλύπτει τις ζημίες από τη μη ρευστοποίηση των απαιτήσεων, κάτι που συνιστά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές. Παράλληλα, αν και ζητήθηκαν, δεν εστάλησαν από το νομικό σύμβουλο Γ. Βασιλείου, τυχόν αγωγές κατά του Δήμου (σ.σ. την επισήμανση αυτήν η κ. Παναγιωτοπούλου επανέλαβε και πρόσφατα- και όχι για πρώτη φορά-, όταν συζητήθηκε στην ΕΣΤΙΑ ο οικείος ισολογισμός για το 2020, προσθέτοντας πως χωρίς την εικόνα των τυχόν αγωγών, υπάρχει αδυναμία καθορισμού τυχόν επίδρασης των νομικών εκκρεμοτήτων στην οικονομική κατάσταση της ΕΣΤΙΑΣ, κάτι που προφανώς ισχύει και για το Δήμο). Τέλος, πρόβλημα- ακόμη και σήμερα- εντοπίζεται και με το ΦΠΑ του Νομικού Προσώπου ΘΕΣΠΙΣ, που όπως είναι γνωστό, έχει καταργηθεί από το 2015!

Όσον αφορά στην τακτική συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, κομφούζιο δημιουργήθηκε με την αρχική πρόσκληση, στην οποία περιλαμβάνονταν δυο από τα θέματα- αγορά οικοπέδου για το Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι και επέκταση μίσθωσης χώρων για το Δημαρχείο- που είχαν συζητηθεί στη διαπαραταξιακή συνάντηση, μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, και για τα οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί η από κοινού διαπραγμάτευση. Τα δυο θέματα μπήκαν εκ παραδρομής στην αρχική πρόσκληση, που στην ορθή επανάληψή της περιλαμβάνει τον καθορισμό των αυτοτελών οικισμών του Δήμου, τις παραιτήσεις μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και την ονοματοδοσία του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Κρυονέρι.

Πιο συγκεκριμένα:

*Ο καθορισμός των αυτοτελών οικισμών του Δήμου γίνεται στο πλαίσιο της απογραφής που ξεκίνησε το 2021 και είχε ξαναπεράσει από το πρώτο καλλικρατικό Δημοτικό Συμβούλιο το 2011. Τότε οι αυτοτελείς οικισμοί, που είχαν καθοριστεί, ήταν οι εξής: Πευκόφυτο και Άγ. Στέφανος στην Κοινότητα Αγ. Στεφάνου, Άνοιξη, Διόνυσος- Ραπεντώσα- Αναγέννηση- Πλατύ Χωράφι- Αλεξανδρέικα για την Κοινότητα Διονύσου, Δροσιά, Ροδόπολη και Γαλήνη για την Κοινότητα Ροδόπολης, Κρυονέρι, και Σταμάτα (Σταµάτα, Σπάτα, Άνω Σπάτα, Εύξεινος Πόντος, Προκόνησος,Τµήµα Παλαιάς Σταµάτας)- Αμυγδαλέζα (Αµυγδαλέζα, Μαγγινέικα, Φύριζα)- Κουκουνάρθι (Κουκουνάρθι, Πλούμθι) για την Κοινότητα Σταμάτας. Τα παραπάνω εμφανίζονται στη σχετική απόφαση της τότε Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που είχε εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά το θέμα δεν πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μια που δεν έχει σημειωθεί κάποια μεταβολή στους αυτοτελείς οικισμούς του Δήμου Διονύσου.

*Για προσωπικούς λόγους παραιτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ η τοπική σύμβουλος Π. Οικονομάκου. Ενώ λόγους ευθιξίας για την παραίτησή της από τη Σχολική Επιτροπή επικαλείται στην επιστολή της η Ε. Γαλαίου, ανατρέχοντας σε όσα διαδραματίσθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Λογοπαίγνια με το όνομά της, προσβλητικές εκφράσεις για μια γυναίκα και ανεπίτρεπτοι σχολιασμοί έρχονται σε σύγκρουση με το ήθος, την ηθική, το αίσθημα δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της, και ως εκπαιδευτικού, και δεν της επιτρέπουν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις, τονίζει συνοπτικά η κ. Γαλαίου στην επιστολή της, που απευθύνεται στο Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Επιτροπή. Και δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο γιατί οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα κοινά και να προσφέρουν ανιδιοτελώς, σύντομα απογοητεύονται, αποθαρρύνονται και γυρίζουν την πλάτη.

*Με ομόφωνη απόφασή του, τέλος, το Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου προτείνει να δοθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής το όνομα του παλαιού, και επί 2 τετραετίες, Κοινοτάρχη Εμμανουήλ Σκούρα, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το 2020. Στη διάρκεια της προεδρίας του, άλλωστε, είχε κατασκευαστεί το γήπεδο, και η ονοματοδοσία αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής, τονίζεται στην απόφαση του Τοπικού.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο: Καθορισμός αυτοτελών οικισμών Δήμου Διονύσου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 2ο: Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ ‘ΚΟΙΠΑΠ “Η ΕΣΤΙΑ” ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ’.

ΘΕΜΑ 3ο: Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ ‘Σχολική Επιτροπή σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ’.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΜΑ 4ο: Ονοματοδοσία του Γηπέδου Ποδοσφαίρου Κρυονερίου.