logo


Πώς λέμε Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, δηλαδή κραυγές, διακοπές, προσβολές και άλλα συναφή; Καμία σχέση! Γιατί τελείως διαφορετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη με τους επικεφαλής των παρατάξεων, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου με στόχο την ενημέρωση για τα σημαντικά ζητήματα της πόλης και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων αντιμετώπισής τους.

Αποχέτευση, οικιστικό- δασικό, πολεοδομικές μελέτες, απειλή από τα νέα Λατομεία και τα διόδια, εξοπλισμός του Δήμου σε μηχανήματα και οχήματα, αντιπλημμυρικά έργα, αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Δήμου, Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, νέο Κοιμητήριο, νέα δομή Ψυχικής Υγείας, Φυσικό Αέριο, υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ- ήταν τα ζητήματα για τα οποία έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον κ. Καλαφατέλη προς τους Δ. Ζαμάνη από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, Κ. Κουριδάκη από τον «Εύπολι», Ν. Κλήμη από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», Ν. Καρυστινό ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, ενώ στη θέση του Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν μπόρεσε να παραστεί, προσήλθε ο Κ. Μπαλτάς, τοπικός σύμβουλος Αγ. Στεφάνου από την ίδια παράταξη. Από την πλευρά της Διοίκησης παρόντες, πλην του Δημάρχου, ήταν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, Παιδείας Σπ. Αρνής, Καθημερινότητας Μ. Τσιλιγκίρης, Αθλητισμού και Επιχειρηματικότητας Π. Λουκάτος (που προέρχεται από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”) και ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Τσουδερός. Ενώ από τα τοπικά ΜΜΕ που είχαν προσκληθεί παρέστη μόνον η Οδός Διονύσου.

Υπήρξε ταύτιση απόψεων για όλα τα παραπάνω; Προφανώς και όχι. Άλλωστε οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, έχοντας διοικήσει την πόλη για 5 χρόνια, ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα το οικιστικό ή ο δημοτικός οδοφωτισμός με τα LED, που την ανέτρεψε εν συνεχεία η νυν Δημοτική Αρχή.

Ήταν η ευκαιρία χθες να συζητηθούν, σοβαρά, όλα- και τα 20 πάνω κάτω- θέματα για τα οποία υπήρξε ενημέρωση; Προφανώς και όχι. Απαιτείται ιεράρχηση, προτεραιότητες και σχεδιασμός των διαδικασιών και μετά διεξοδική προσέγγιση ανά τομέα έργων και κινήσεων, και όχι τσουβάλιασμα για τα πάντα όλα, όπως επεσήμανε ο κ. Κλήμης.

Αποκαταστάθηκε ξαφνικά η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις παρατάξεις και τη Διοίκηση; Δύσκολο, μια που, όπως είπε ο κ. Κουριδάκης, επί δυο χρόνια οι παρατάξεις απαξιώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, που σήμερα- μετά από τη συρρίκνωσή της με την ανεξαρτητοποίηση Φώτου και Καρυστινού-  αποφασίζει να αναζητήσει συναινέσεις. Και θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη πως αυτή η διάθεση για συναίνεση δεν θα είναι ευκαιριακή και στο πλαίσιο επικοινωνιακής τακτικής, αλλά ουσιαστική και ειλικρινής. Εξάλλου για να έχουμε αποτέλεσμα στα τεράστια προβλήματα του Δήμου, απαιτούνται ευρείες συναινέσεις που μόνο τέτοιες συζητήσεις μπορούν να φέρουν, συμπλήρωσε ο κ. Καρυστινός.

Τελικά, θα υπάρξει συναίνεση, για να βγει η πόλη από τα αδιέξοδά της, να εξασφαλίσει όσα όλοι οι Δήμοι της Αττικής απολαμβάνουν εδώ και χρόνια και ως καλλικρατικός Δήμος να βαδίσει στην επόμενη ημέρα; Άγνωστο, και μένει να το δούμε στις διαδικασίες που θα ακολουθήσει στο εξής η Δημοτική Αρχή. Ναι, τα πρώτα δυο χρόνια ήταν δύσκολα, με την πανδημία στην αρχή, με τη Μήδεια στη συνέχεια, με τις πυρκαγιές αργότερα, παραδέχθηκε ο κ. Κριεμάδης. Τα παραπάνω σωρεύτηκαν σε όλες τις παθογένειες που ταλαιπωρούσαν τις 7 Κοινότητες, από την ημέρα που ενώθηκαν στην ομπρέλα του καλλικρατικού Δήμου. Αλλά είναι η ώρα να αναζητηθεί ο κοινός τόπος προσέγγισης στις λύσεις, ώστε και οι αντιπαραθέσεις να αποφεύγονται κατά το δυνατόν και η αποτελεσματικότητα να επιτυγχάνεται, τόνισε ο Δήμαρχος.