logo


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αποτροπή εγκατάστασης Λατομείων και επανέναρξης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη. Το θέμα, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν αίφνης έγινε γνωστό πως η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ προτίθεται να ξεκινήσει εργασίες εξόρυξης μαρμάρου σε έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Διονύσου, στην περιοχή όπου παλιότερα λειτουργούσαν δυο, ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια, λατομεία. Οι κινήσεις της εταιρείας αιφνιδίασαν τους πάντες, μια που με ταχύτατες- και ελεγχόμενες για τη νομιμότητά τους- διαδικασίες είχε εξασφαλίσει και άδεια για έρευνες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ είχε καταθέσει και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής- πάνω από 10 έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Μάιο, οπότε και γνωστοποιήθηκε το θέμα- επεφύλασσε στους συμμετέχοντες και μια ευχάριστη έκπληξη, μια που επέστρεψαν στις τάξεις της εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, η οποία είχε αποχωρήσει νωρίς από τις εργασίες της. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο συντονιστής της, Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Γ. Φωτάκης προχώρησε σε καταγραφή των εξελίξεων, σε όλα τα μέτωπα:

Στην Περιφέρεια, ο Γ. Πατούλης ανέθεσε την υπόθεση στον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Θ. Αυγερινό, που με τη σειρά του συνέστησε ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς συνεργάτες του. Με την ομάδα αυτή συνεργάζεται από πλευράς Δήμου ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου. Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας έγκειται στην πρωτοβουλία για την κήρυξη ως ανενεργών των λατομικών ζωνών στην Πεντέλη

Στην Κυβέρνηση, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχει δεσμευθεί για τη μη λειτουργία Λατομείων στο Πεντελικό, διαβεβαίωση που έχει επαναλάβει σε συνάντησή της με εκπροσώπους του Δήμου και της διαπαραταξιακής, παρουσία Διευθυντών του Υπουργείου.

Μαζί με το ΥΠΠΟ, κρίσιμο υπουργείο στην εξέλιξη της υπόθεσης είναι και αυτό του Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Αμυράς, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Δήμου και της διαπαραταξιακής, επανέλαβε από την πλευρά του την άρνηση για την επαναλειτουργία Λατομείων. Ο ρόλος του ΥΠΕΝ είναι κομβικός μια που είναι αρμόδιο για την τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης, όπου προβλέπονται οι λατομικές ζώνες. Η λύση αυτή θεωρείται πως βάζει οριστικά τέλος στις όποιες επιδιώξεις για λατομική εκμετάλλευση.   

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δυο Εφορείες Αρχαιοτήτων με έγγραφά τους πλήρως τεκμηριωμένα αρνούνται την έγκριση της ΜΠΕ. Υπενθυμίζεται πως ο χώρος, όπου η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει την εξόρυξη μαρμάρου, εκτός από τον οικιστικό ιστό, γειτνιάζει άμεσα και με τον αρχαιολογικό χώρο της Ραπεντώσας στο Διόνυσο.

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η- δεσμευτική- γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Μελέτη θα έπρεπε να έχει εξεταστεί σε συνεδρίαση του ΚΑΣ εδώ και δυο μήνες τουλάχιστον, όμως δεν έχει ακόμη συζητηθεί, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και γεννά προβληματισμούς για την ύπαρξη πιέσεων από άδηλους κύκλους. Στη σχετική συζήτηση, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου θα παρέμβει με υπόμνημα, που ήδη έχει διαμορφωθεί.

Κεντρικό σημείο στα επιχειρήματα του Δήμου είναι ο- αντισυνταγματικός- κατακερματισμός της έκτασης: Η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ υπέβαλε την αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ένα κομμάτι μόνο, 243 στρεμμάτων, από τη συνολική έκταση των 1000 στρεμμάτων όπου στην πραγματικότητα- και όπως προκύπτει από την ίδια Μελέτη- επιδιώκει λατομική δραστηριότητα.  Ο λόγος του κατακερματισμού αυτού έχει να κάνει με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις, τις προδιαγραφές και τις αδειοδοτήσεις που είναι πολύ πιο εύκολες και σύντομες για μικρότερες εκτάσεις. Εντωμεταξύ, όπως έγινε χτες γνωστό, η εταιρεία έχει υποβάλει άλλες τρεις Μελέτες, για ισάριθμους λατομικούς χώρους της συνολικής έκτασης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένη Διοίκησης. Η τελευταία έχει αποστείλει έγγραφο στο ΥΠΕΝ ζητώντας διευκρινίσεις για τον κατακερματισμό της έκτασης. Η απάντηση του Υπουργείου, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, παραμένει ακόμη άγνωστη.

Στην παραπάνω ενημέρωση του κ. Φωτάκη οι αντιδράσεις όσων συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής κυμαίνονταν από έντονες έως πολύ έντονες:

Το θέμα σέρνεται επί μήνες στους γραφειοκράτες, και μάλιστα υποβιβάζεται από την Περιφέρεια στην Αντιπεριφέρεια και από εκεί σε υπηρεσιακούς, υποστήριξε ο τοπικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Διονύσου Κ. Μπομπής, που ζήτησε επιπλέον να μάθει αν οι κινήσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ παρακολουθούνται από το Δήμο, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως όλες οι παραπάνω ενέργειες μόνο πρόοδο δεν συνιστούν και εκφράζοντας το φόβο πως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε μπουλντόζες στο Διόνυσο.

Στο ίδιο σημείο βρισκόμαστε ακόμη, μετά από 8 μήνες, χωρίς το θέμα των Λατομείων να έχει αναδειχθεί σε πρωτεύον, συμφώνησε από την πλευρά του και ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης. “Χωρίς διάθεση μηδενισμού, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε για να σταματήσουμε την καταστροφή του Πεντελικού, απειλή στην οποία είμαστε όλοι ενωμένοι, και απόδειξη είναι η επιστροφή των Ανοιχτών Οριζόντων στη διαπαραταξιακή επιτροπή”, συνέχισε ο ίδιος, βάζοντας και μια ακόμη- ανησυχητική- παράμετρο: Την άγνοια του κόσμου, ακόμη και κατοίκων στην- πλέον πληττόμενη από ενδεχόμενη λατομική δραστηριότητα- Κοινότητα Διονύσου, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όσο μεγαλύτερη δημοσιότητα του θέματος, αλλά και συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων όλου του Δήμου ανά ομάδες. Αυτή η ενημέρωση, και η επακόλουθη αντίδραση, θα αποτελέσει και το μοχλό πίεσης προς τις Υπηρεσίες και την Κυβέρνηση. Ο κ. Πανάγος πρότεινε, τέλος, την κλιμάκωση των αντιδράσεων του Δήμου, με εξώδικες δηλώσεις- διαμαρτυρίες προς όσους με αποφάσεις και ενέργειες ευνόησαν τα σχέδια της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, καθώς και χρονοπρογραμματισμό των επόμενων κινήσεων.

Με την παραπάνω τοποθέτηση συμφώνησε απόλυτα ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ζητώντας μεγαλύτερο δυναμισμό στις αντιδράσεις του Δήμου, αλλά και ο τοπικός σύμβουλος Διονύσου Θ. Κατσανεβάκης:

Ανοίγουν μέτωπα που τα θεωρούσαμε κλειστά. Λατομεία, διόδια, παραπομπή των θεμάτων σε κατώτερο επίπεδο, όλα αυτά είναι ύποπτα, τόνισε ο κ. Κατσανεβάκης, και ζήτησε μεγαλύτερη, συνεχή και συστηματική δημοσιότητα, τόσο από τα τοπικά όσο και από τα υπερτοπικά ΜΜΕ. Επανέφερε, τέλος, τις προτάσεις που είχε εκπονήσει το Τοπικό Συμβούλιο για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Πεντελικού ως χώρου ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για όλο το Λεκανοπέδιο. 

 

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, επισημαίνοντας την ταχύτητα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανταποκρίθηκε εξαρχής στα αιτήματα της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ έναντι της ολιγωρίας που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι υπόλοιποι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς στις αντιδράσεις του Δήμου Διονύσου.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος με τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Λ. Φέρμελη, αναφέρθηκε στο περίφημο masterplan που εκπονείται για τη νότια πλευρά της Πεντέλης, αλλά που μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθε. Η κ. Φέρμελη αναρωτήθηκε μάλιστα αν τα όσα προβλέπει αυτό το masterplan αποτελούν ήπια αξιοποίηση ή οριστική καταστροφή του βουνού. Ζήτησε τέλος και από την πλευρά της την πραγματοποίηση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα Λατομεία, που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο: Η συνεδρίαση, και η επακόλουθη ενημέρωση, θα κινητοποιήσει και άλλους δημοτικούς συμβούλους που με τη σειρά τους θα ευαισθητοποιήσουν και θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους, εκτίμησε η κ. Φέρμελη, που ζήτησε και τη δημιουργία σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συνεχή ενημέρωση γύρω από το θέμα.

Απαντήσεις στα παραπάνω, και στο κομμάτι που τον αφορούσαν, έδωσε ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, που όπως αναφέρθηκε συμμετέχει από πλευράς Δήμου στην ομάδα εργασίας της Αντιπεριφέρειας για την κήρυξη των λατομικών ζωνών της περιοχής ως ανενεργών: “Η παραπομπή του θέματος στο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και εν συνεχεία σε υπηρεσιακούς παράγοντες είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία και αυτή που θα φέρει αποτέλεσμα. Διαφορετικά το θέμα θα παρέμενε στη σκιά” τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως για τυχόν κινήσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ παρακολουθείται συστηματικά η σελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο διαδίκτυο, μια που οι αδειοδοτήσεις, οι εγκρίσεις κ.λπ. από εκεί περνούν.

Ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωτάκης, αν και συμμερίστηκε την ανησυχία όλων για τη χαρακτηριστική και αναιτιολόγητη καθυστέρηση στην κομβικής σημασίας συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απέκρουσε τις αιτιάσεις των συναδέλφων του για αδράνεια και απουσία ενεργειών από πλευράς Διοίκησης, υπενθυμίζοντας σε καθέναν ξεχωριστά ότι έγιναν επισκέψεις, συναντήσεις, έρευνες και συνομιλίες με φορείς, από κοινού με πολλούς από τους παρευρισκομένους. Υπενθύμισε ακόμη πως οι δράσεις αξιοποίησης του Πεντελικού, στην πλευρά του Δήμου Διονύσου, περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, και μένει να ερευνηθεί πώς ο σχεδιασμός θα “κουμπώσει” στο masterplan (σ.σ. που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ), σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς που δεν είναι και λίγοι (Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη, Περιφέρεια, κ.λπ.). Συμφώνησε, τέλος, πως ο μόνος σίγουρος αποτρεπτικός παράγοντας “μ’ αυτούς που έχουμε να κάνουμε” είναι η κινητοποίηση του κόσμου, των τοπικών κοινωνιών, με συστηματική ενημέρωση, αναγνώρισε εντούτοις την- πραγματική- έλλειψη συμμετοχής του παράγοντα αυτού, ενώ παραδέχθηκε και την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Λατομεία.

Η συνεδρίαση έληξε βιαστικά λόγω της εκδήλωσης για το σχεδιασμό δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών που ξεκινούσε εκείνη την ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου (σ.σ. και που, ειρήσθω εν παρόδω, συνδέθηκε με την αποτροπή λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, με αφορμή την παρουσία στην εκδήλωση και της υφυπουργού Πολιτισμού Σ. Ζαχαράκη), με τη συμφωνία για εκ νέου συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη, ώστε να ετοιμαστεί εισήγηση που θα παρουσιαστεί στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όποτε αυτή οριστεί.