logo


Την πρώτη της συνεδρίαση για το 2022 θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, με τηλεδιάσκεψη και με 8 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η έγκριση δυο σχεδίων- του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.Α.) και του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Διονύσου.

Όσον αφορά στο Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των αποβλήτων, η εκπόνησή του έγινε για πρώτη φορά το 2015, ενώ το 2020 αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η επικαιροποίησή του. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Μ. Κόκκαλη, το ΤΣΔΑ περιλαμβάνει τρία στάδια, τα οποία παραδόθηκαν εγκαίρως από το μελετητή, στο πλαίσιο αυτής της επικαιροποίησης: Περιγραφή και οργάνωση της μεθοδολογίας, Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Αξιολόγηση υφιστάμενων δράσεων του ΤΣΔΑ του Δήμου και Τοπικοί στόχοι Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου, και τέλος Προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για την Εναλλακτική Διαχείριση και Ανακύκλωση, Σχεδιασμός Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων του Δήμου και Δράσεις Ευαισθητοποίησης.

Οι βασικές δράσεις που προτείνονται είναι συνοπτικά:

Α. Υλοποίηση προγράμματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) παραγόμενα από οικίες και μεγάλους παραγωγούς του Δήμου.

Β. Υλοποίηση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Γ. Ενίσχυση της υφιστάμενης διαχείρισης πράσινων αποβλήτων κήπων και πάρκων.

Δ. Επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό).

Ε. Ανάπτυξη και λειτουργία Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης για την ΔσΠ αποβλήτων διαφόρων ροών προερχόμενα από νοικοκυριά.

ΣΤ. Υλοποίηση και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ)

Ζ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ)

Η. Σχεδιασμός και Υλοποίηση συστηματικών και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη η θετική γνωμοδότηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, με την επιφύλαξη σχετικά με τις υποδομές διαχείρισης ΑΣΑ, που θα εξειδικευτούν στο επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ν. Αττικής. Πάντως, και παρά τα όσα αναφέρει η ίδια εισήγηση, ούτε το Σχέδιο ούτε η θετική γνωμοδότηση του ΕΔΣΝΑ βρίσκονται- τουλάχιστον όχι ακόμη- αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, έχουν κληθεί να παρευρίσκονται και οι μελετητές για να παράσχουν σχετικές διευκρινίσεις.

Όσο αφορά στο Σχέδιο Φόρτισης των Ηλεκτρικών Οχημάτων, από την άλλη πλευρά, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, η σύμβαση με το μελετητή υπογράφηκε το 2020 και αφορούσε στη χωροθέτηση δημοσίων προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης Η/ Ο, μέσα στα όρια του Δήμου Διονύσου.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται τρία παραδοτέα:

-Η Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης – Χαρτογράφηση της Περιοχής Παρέμβασης – Διαδικασία Επιλογής Χωροθέτησης Σημείων Επαναφόρτισης Η/Ο – Σενάρια Ανάπτυξης Δικτύου Σημείων Επαναφόρτισης Η/Ο – Παρακολούθηση Κάλυψης Αναγκών Φόρτισης Η/Ο (αποτύπωση όλων των μελετών και των σχεδίων- πολεοδομικών, κυκλοφοριακών, αστικών αναπλάσεων, συγκοινωνιακών κ.λπ. – που υφίστανται για την περιοχή, καθώς και στοιχείων όπως χρήσεις γης, οδικό δίκτυο, ποδηλατόδρομοι κ. ά.). Εν συνεχεία εξετάστηκαν πιθανά σημεία χωροθέτησης για την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, μέσα από διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και τους δημότες, οπότε και επελέγησαν δυο σενάρια- αυτό της ισόρροπης ανάπτυξης των υποδομών φόρτισης και αυτό της ανάπτυξης τους με βάση την ιεράρχησή τους. Η διαβούλευση “έδειξε” το πρώτο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη 26 σημείων με 49 παροχές επαναφόρτισης.

-Η Έκθεση διαβούλευσης, με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (ομαδική λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ερωτηματολόγιο μέσω διαδικτύου από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης)

-Η Ολοκλήρωση φακέλου- Εφαρμογή Σχεδίου, με την ανάλυση κόστους- οφέλους, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δυο σενάρια (Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση των σταθμών Φόρτισης από το Δήμο ή από Ιδιώτη). Το εν λόγω παραδοτέο περιλαμβάνει ακόμη επιτυχημένες πολιτικές κινήτρων, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Στην Ημερήσια Διάταξη, τέλος, περιλαμβάνονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Αγ. Στεφάνου. Το σχολείο περικλείεται από τις οδούς Τραπεζούντος- μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, με συχνά ατυχήματα ή και δυστυχήματα-, Μεγ. Αλεξάνδρου, και Λιβερών, με κύρια είσοδο επί της Λιβερών. Ο δρόμος αυτός, διπλής κατεύθυνσης, είναι εξαιρετικά στενός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και κυκλοφοριακό κομφούζιο αλλά και- κυρίως- μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, ιδιαιτέρως το πρωί και το μεσημέρι στην προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών και των συνοδών τους.

Ήδη το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, στην πρώτη για το 2022 απόφασή του, γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή τοπικής κυκλοφοριακής λύσης, με τη μονοδρόμηση της Λιβερών από την Τραπεζούντος προς τη Μ. Αλεξάνδρου από τις 7 το πρωί μέχρι της 4.30 το απόγευμα τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και μέχρι τη λήξη της σχολικής περιόδου, πρόταση που υιοθέτησε πλήρως στο τεχνικό μέρος της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπονώντας σημειακή μελέτη κυκλοφοριακής τροποποίησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το σχολείο έχει απευθύνει προς το Δήμο αλλεπάλληλα αιτήματα για την ανάγκη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή, ενώ η Διευθύντρια του σχολείου Κ. Μπρις απευθύνεται και στην Περιφέρεια Αττικής με το ίδιο αίτημα. Υπενθυμίζεται πως τα παιδιά τα ίδια, σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν παρουσιάσει μακέτα με πρόταση βελτίωσης του κυκλοφοριακού φόρτου στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου τους.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Εκλογή του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΘΕΜΑ 2ο: Εισήγηση για την έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.Α.) του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου (αρ. πρ.4071).

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου (αρ. πρ. 359).

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 6ο: Εξέταση αιτημάτων για κλάδεμα και κοπή δέντρων λόγω έκτακτων συνθηκών».

ΘΕΜΑ 7ο: Παραχώρηση χώρου στάσης – στάθμευσης οχήματος ΑμεΑ επί του οδοστρώματος της οδού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Δ.Κ. Άνοιξης.

ΘΕΜΑ 8ο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Λιβερών στη Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου.