logo


Οι πιεστικές ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην προχθεσινή (8/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου οδήγησαν στον προγραμματισμό συνεδρίασης της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα Λατομεία στην περιοχή της Ραπεντώσας, την άλλη εβδομάδα, ώστε να εξεταστούν οι όποιες εξελίξεις και να επαναπροσδιοριστούν οι επόμενες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στο μέτωπο των Λατομείων, αλλά και σ’ αυτό των διοδίων, για τα οποία δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, απηύθυνε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση προς τη Διοίκηση και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο που χειρίζεται τα δυο θέματα Γ. Φωτάκη.

Ο τελευταίος, από την πλευρά του, για μεν τα διόδια περιέγραψε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Κηφισιάς- που κυρίως πλήττεται από τα έργα της πρώτης φάσης στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Ελαιών- σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να στοιχειοθετηθούν οι μεγάλες κυκλοφοριακές επιπτώσεις από τα εν λόγω έργα. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Αδάμες, για την οποία ο Δήμος Διονύσου- όπως είπε ο Αντιδήμαρχος- δεν είχε ενημερωθεί, ώστε να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο, συμβολικές δενδροφυτεύσεις στις περιοχές των έργων και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου. Υπενθυμίζεται πως το θέμα αντιμετωπίζει διαδημοτική διαπαραταξιακή επιτροπή, που όπως παραδέχθηκε ο κ. Φωτάκης, παρουσιάζει κωλυσιεργία, γι’ αυτό και επίκειται συνάντηση ανάμεσα στους Δημάρχους των δυο πόλεων στην κατεύθυνση επανενεργοποίησής της, μια που “σήμερα στην Κηφισιά, αύριο όμως και στο Δήμο Διονύσου”.

Όσο για το μέτωπο των Λατομείων:

Στο κομμάτι που αφορά στην Περιφέρεια, η οποία είναι αρμόδια για την κήρυξη των λατομικών ζωνών ως ανενεργών, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής και σε συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Αυγερινού, από κοινού με το δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου, ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου Διονύσου, μια που το ζήτημα είναι νομικής φύσεως.

Βασική παράμετρο στην υπόθεση αποτελεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μια που οι περιοχές στις οποίες η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα, γειτνιάζουν με χώρους μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. Η αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ θεωρείται βέβαιη, μετά και από τις ρητές σχετικές τοποθετήσεις τόσο της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, όσο και δυο Εφορειών Αρχαιοτήτων. Εντούτοις υπάρχει καθυστέρηση (σ.σ. μηνών) στην εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του ΚΑΣ, στην οποία ο Δήμος Διονύσου έχει ζητήσει να παρίσταται για την υποστήριξη της θέσης του με σχετικό υπόμνημα.

Μετά και από τις παραπάνω διευκρινίσεις του Αντιδημάρχου, την αμέσως επόμενη ημέρα, χθες Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκαν αμέσως όλα τα μέλη. Υπενθυμίζεται πως στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην αυτής των Ανοιχτών Οριζόντων που αποχώρησε νωρίς, αλλά και τοπικοί σύμβουλοι της Κοινότητας Διονύσου, στα όρια της οποίας μεθοδεύεται από εταιρεία η επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας και εξόρυξης μαρμάρου σε έκταση πάνω από 900 στρέμματα.