logo


Παραμονή της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου μετά από τις Δημαιρεσίες, η Λαϊκή Συσπείρωση προχωρεί σε αποτίμηση του ρόλου της απελθούσας Προέδρου, καθώς και των πρόσφατων εξελίξεων στη δημοτική ομάδα της Διοίκησης, αλλά και σε εκτιμήσεις για την πρακτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος την επόμενη διετία, απαντώντας στο ερώτημα «Τι σηματοδοτεί ο <διορισμός> του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  1. Πλήρη αποτυχία της προηγούμενης Προέδρου κας. Σοφίας Κατσίγιαννη.

Είναι αλήθεια ότι η απελθούσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς η εκλογή της δεν ήταν μονοπαραταξιακή και οι υποσχέσεις της έδειξαν αν μη τι άλλο διάθεση για δημοκρατική λειτουργία, διαμόρφωση κλίματος σεβασμού και επίτευξης συναινέσεων καθώς και επιθυμία να ενώνει και όχι να διχάζει.

Όμως επειδή ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και γι’ αυτό άλλωστε την πρότεινε ο Δήμαρχος τίποτα από τα παραπάνω δεν μπόρεσε να πετύχει αντιθέτως εκτέθηκε ανεπανόρθωτα επανειλημμένες φορές, για μεροληπτική και αυταρχική λειτουργία και συμπεριφορά με πρόσχημα πάντα την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., με αποκορύφωμα να υποβαθμίσει ακόμα και το θεσμικό της ρόλο ζητώντας, εν θερμώ, την κάλυψη του Δημάρχου, ως πολιτικού της προϊσταμένου(!!!).      

  1. Υποβάθμιση του ήδη αποδυναμωμένου δια χειρός Θεοδωρικάκου Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια ότι εν ονόματι της επικληθείσας κυβερνησιμότητας των Δήμων, λόγω εφαρμογής έστω και αυτής της εκδοχής της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή Κυβέρνηση για να στηρίξει τους δικούς της Δημάρχους δια Νόμου κατέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο πλήρως διακοσμητικό. Και αυτό γιατί μετέφερε αρμοδιότητές του στις δυο επιτροπές (οικονομική και ποιότητας ζωής) και έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου παραβιάζοντας, άνευ προηγουμένου, την λαϊκή εντολή των εκλογών.

Παρόλα αυτά και ενώ υπάρχει πάντα το περιθώριο να αμβλυνθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να ενισχυθεί η λειτουργία του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων αυτό δεν καθίσταται εφικτό όταν ο  Πρόεδρος του λειτουργεί ως Παραταξιακός και Δημαρχιακός εντολοδόχος. Και αυτό ήταν η μοναδική κρίσιμη παράμετρος της νέας επιλογής του Δημάρχου καθώς θέλει ο νέος «διορισμένος» Πρόεδρος να είναι 110% όχι μόνο απόλυτα πειθαρχημένος εντολοδόχος του αλλά και να υποβαθμίζει ή και να διακόπτει, με κάθε τρόπο, την ασκούμενη από την αντιπολίτευση κριτική επί των πεπραγμένων του ή τις προτάσεις της, ώστε να μην αποκαλύπτονται η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα.   

  1. Επίδειξη δύναμης και ξεκαθαρίσματος ενδοπαραταξιακών λογαριασμών.

Είναι αλήθεια ότι η μεθόδευση με την οποία διορίστηκε ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ ο Δήμαρχος θέλει να δείξει προς τα έξω ότι έχει την δύναμη να επιβάλλει με κάθε τρόπο τις επιλογές του και δεν επιτρέπει σε κανένα να τον αμφισβητεί. Επίσης  με  το ξεκαθάρισμα των ενδοπαραταξιακών του λογαριασμών στέλνει μήνυμα και προς το εσωτερικό της Παράταξής του ότι δεν θα ανεχθεί στο μέλλον «μύγα στο σπαθί του» και όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πάνω από καταστατικά και δημοκρατικές διαδικασίες ισχύει πάντα η «Ενός Ανδρός Αρχή». 

Τα όσα αναφέρονται στο σχετικό πρακτικό αλλά και σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δικαιολογήσουν την διαγραφή του πρώην ελπιδοφόρου  αντιδημάρχου του είναι φανερό ότι κρύβουν κυρίως το φόβο του για το πιθανά αντίπαλο δέος της παράταξής του, την ανασφάλειά του να ελέγξει την δημοτική του ομάδα και τους συνοδοιπόρους του στη λήψη των αποφάσεων στο ΔΣ και βέβαια την αδυναμία του να διαχειριστεί τις προσωπικές διαδρομές και φιλοδοξίες όσων τον έσπρωξαν στην συγκεκριμένη αποσπασματική και αψυχολόγητη ενέργειά του.

  1. Προάγγελος για βελούδινη διαδοχή με απευθείας ανάθεση και του δαχτυλιδιού. 

Είναι αλήθεια ότι τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά την εξέλιξη των δημαιρεσιών  ανέδειξαν για την Παράταξη του Δημάρχου την ύπαρξη αντικρουόμενων τάσεων «ιδεολογικών» και συμφεροντολογικών που έπρεπε να ελεγχθούν, ανεξαρτήτως παραταξιακού κόστους. Και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η εξυπηρέτηση των «κολλητών τους» στην αρχόμενη προεκλογική διετία(!) και αφετέρου το μέλλον όταν μια άλλη δημοτική αρχή αποφασίσει να ψάξει σε βάθος απευθείας αναθέσεις και άλλα πολλά.

Το μέλλον λοιπόν επιβάλλει αρραγή κατά το δυνατόν δημοτική ομάδα εξυπηρέτησης των ημετέρων και βελούδινη διαδοχή κατά την οποία ο Δήμαρχος κατά την προσφιλή τακτική του θα δώσει με απευθείας, και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης, ανάθεση, το δαχτυλίδι της διαδοχής στον εκλεκτό και απολύτως ελεγχόμενο άνθρωπό του. Μπροστά σε αυτό το γεγονός δεν χωράνε δημοκρατικές ευαισθησίες και συλλογικές διαδικασίες καθώς τα αποτελέσματά τους δεν είναι πάντοτε αρεστά στην ηγεσία.

  1. Πάταξη των «μπαχαλάκιδων» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια ότι η αναφορά περί «μπαχαλάκιδων» του ΔΣ στις ενδοπαραταξιακές συζητήσεις για τη επιβολή του εκλεκτού του Δημάρχου για το αξίωμα του Προέδρου δείχνουν πριν καλά – καλά  διοριστεί την αντίληψή τους για την κριτική και τον έλεγχο των πεπραγμένων τους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Και αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο το οποίο βάρυνε στην επιλογή του για την Προεδρεία καθώς εκτιμήθηκε ότι μπορεί πιο αποτελεσματικά από την προκάτοχό του να επιβληθεί με κάθε τρόπο στους δημοτικούς συμβούλους ειδικά της αντιπολίτευσης και να κάμψει ή και να καταστείλει, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού, τις όποιες πιθανές αντιδράσεις σε μια κρίσιμη για την δημοτική αρχή περίοδο από κάθε άποψη (π.χ. αποδυναμωμένη δημοτική ομάδα, προεκλογική περίοδος, ανύπαρκτο έργο, σοβαρές εκκρεμότητες από Μήδεια, πυρκαγιές κ.ά.). 

  1. Αποκατάσταση ενός καρατομημένου Εντεταλμένου που επέστρεψε από καιρό στο «yes man».

Είναι αλήθεια ότι οι έμμισθες θέσεις του Δήμου αποτελούσαν και αποτελούν πάντα το δέλεαρ για κάθε μέλος της δημοτικής αρχής και εργαλείο επιβολής «σιδηράς» πειθαρχίας και «σιωπής ασυρμάτου» από τον Δήμαρχο όταν αυτό εκτιμάται αναγκαίο για το συμφέρον του Δήμου ή της Παράταξης έτσι όπως αυτός και μόνο αυτός το ερμηνεύει ή το αντιλαμβανεται στη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Ο κάθε δημότης θυμάται ότι ο τωρινός εκλεκτός του Δημάρχου ήταν ο αποδιοπομπαίος «τράγος» μετά την Μήδεια και φορτώθηκε από κοινού με τον άλλον τότε εντεταλμένο την αποτυχία της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου να αντιμετωπίσουν το ακραίο πράγματι καιρικό φαινόμενο καθώς όχι μόνο δεν υπήρχε απολύτως κανένας σχεδιασμός αλλά και πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κρίσης με τα γνωστά αποτέλεσμα για μέρες χωρίς νερό, ρεύμα, θέρμανση, πρόσβαση και φυσικά αποζημιώσεις. 

Επίσης ο εκλεκτός του Δημάρχου κατά την συνεδρίαση του ΔΣ, που επέβαλαν οι τέσσερεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη Μήδεια εκτός των άλλων, που ανέφερε, για την ανεπάρκειά του επιπλέον τον κατήγγειλε για μεθόδευση για να του «φορτωθούν» όλες οι σχετικές ευθύνες. Άραγε τι έχει μεσολαβήσει και όλα αυτά ξεχάστηκαν(!) και αναδείχθηκε ως ο πλέον έμπιστός του;;; Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτή την επιλογή;;; Θα το μάθουμε κάποτε;;;

  1. Βελτίωση λειτουργιας Δημοτικου Συμβουλιου & Υπηρεσιών.

Είναι αλήθεια ότι η λέξη αξιοκρατία απουσιάζει εντελώς τόσο από το λεξιλόγιο του Δημάρχου και της «παρεούλας» του όσο και από την άσκηση, ούτε καν ερασιτεχνικής, διοίκησης στο Δήμο. Σειρά ενεργειών μέχρι σήμερα και το επιβεβαιώνουν αλλά και δίνουν ανάγλυφα την απαράδεκτη διοικητική εικόνα αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών τα οποία είτε είναι ταυτισμένα είτε είναι πλήρως εξαρτημένα από το Δήμαρχο και τους «κολλητούς» του (δυσλειτουργικός ΟΕΥ, ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού, προσωρινές αναθέσεις, μεταθέσεις, προαγωγές, κλήσεις σε απολογία κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι προφανώς και δεν φέρουν την ευθύνη καθώς όχι μόνο στερούνται καθοδήγησης και παρακίνησης αλλά έχουν κυριολεκτικά αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε με την σχετική επάρκεια στα εντελώς απαραίτητα για την ποιότητα ζωής των δημοτών.  Πώς λοιπόν θα καταστεί εφικτό ο νέος «διορισμένος» Πρόεδρος να ανταποκριθεί στα όσα υπόσχεται, μέσω FB (!), για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΔΣ και με ποιες προϋποθέσεις και εφόδια;;;

  1. Επιδίωξη συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Είναι αλήθεια τέλος ότι η συνεργασία με τις Παρατάξεις, που προτίθεται να επιδιώξει ο νέος «διορισμένος» Πρόεδρος, έχει ήδη υποθηκευτεί από τον ίδιο το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του αντιδημάρχους οι οποίοι επιεικώς διαγκωνίζονται να αποδείξουν ποιος είναι «βασιλικότερος του Βασιλέως» καθώς η μόνη σκέψη που τους απασχολεί είναι να έχουν την εύνοιά του ενόψει της πιθανής απευθείας ανάθεσης του «δαχτυλιδιού».

Το τελευταίο μόνο χρονικό διάστημα παρ’ όλες τις προσπάθειες, που κατέβαλαν οι τέσσερεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι προτάσεις που κατέθεσαν για συνεννόηση και συνεργασία με στόχο τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας και της δια ζώσης ή και μικτής (δια ζώσης και φυσικής παρουσίας) συνεδρίασης του ΔΣ καθώς και για την αποτελεσματική διαχείριση σοβαρών προβλημάτων της Πόλης, εισέπραξαν αφενός πείσμονα άρνηση αποδοχής τους και αφετέρου την κλασική και προσφιλή απάντηση του Δημάρχου «…εμείς διοικούμε, δεν διοικούμε μαζί…».

Ο διαπαραταξιακός δίαυλος επικοινωνίας που προσδοκά να καθιερώσει ο νέος «διορισμένος» Πρόεδρος, μέσω FB (!), από μόνος του δεν προσφέρει απολύτως τίποτα χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο πλέγμα καθημερινής πρακτικής ώστε να χτιστεί σταδιακά αυτό που απαιτείται για την συνεργασία και τη συνεννόηση  «Εμπιστοσύνη»!!!

Εν κατακλείδι κ. Πρόεδρε «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου