logo


Με 21 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, και με τηλεδιάσκεψη, θα συνεδριάσει την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου. Και αν εξαιρέσουμε τα 7 θέματα που αφορούν σε δωρεές για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, τα υπόλοιπα είναι ένα κι ένα!

Πιο συγκεκριμένα:

*Ένσταση έχει υποβάλει η μια από τις δυο εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης, για υποβολή προσφορών για το χημικό και μικροβιολογικό έλεγχο του νερού μετά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η ένσταση στρέφεται κατά της δεύτερης εταιρείας και γίνεται καθ’ολοκληρία δεκτή από Επιτροπή του Δήμου που την εξέτασε και γνωμοδότησε σχετικά. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως καμιά από τις δυο εταιρείες δεν ήταν πιστοποιημένη σε κρατικό φορέα, της Ελλάδας ή του εξωτερικού, μια που εκ παραδρομής δεν το απαιτούσε- απ’ ό, τι φάνηκε στην εξέταση της ένστασης- η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τα παραπάνω δεδομένα καταγράφονται αναλυτικά στην εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου Γ. Τσουδερού που έρχεται προς συζήτηση στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ο ίδιος σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου προσθέτει πως ο έκτακτος έλεγχος στο νερό ζητήθηκε από το Υπουργείο αμέσως μετά από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, για τη διαπίστωση ύπαρξης διοξινών, που οφείλονται είτε σε καύση πλαστικών είτε σε ανεξέλεγκτη απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τον κ. Τσουδερό, δειγματοληπτικό έλεγχο το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε και η ΕΥΔΑΠ, χωρίς να εντοπίσει το παραμικρό πρόβλημα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις πυρκαγιές, τον Αύγουστο, και στην απόφαση Δημάρχου για την απ’ ευθείας ανάθεση του ελέγχου του νερού, στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή 4 μήνες αργότερα.    

*Ένας και πάλι- ο ίδιος επί σειρά ετών- υποψήφιος προσήλθε στον ανοιχτό διαγωνισμό με αντικείμενο την οργάνωση της Μουσικής Σχολής αλλά και των επιμορφωτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 996.673 ευρώ, στην οποία ο μειοδότης προσέφερε έκπτωση 11.000 ευρώ. Το ποσόν επιμερίζεται σε 486.000 ευρώ για τη Μουσική Σχολή και σε 178.000 ευρώ για τα επιμορφωτικά προγράμματα. Και στις δυο περιπτώσεις προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή επέκτασης της σύμβασης, κατά 50%, οπότε και φτάνουμε στο συνολικό ποσόν των 985. 411 ευρώ.

*Με το ποσόν των 13.300 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος Διονύσου, στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και του προγράμματος ΑΡΓΟΣ για τα αδέσποτα ζώα. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα θα διατεθούν για την προμήθεια κατάλληλων αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς καθώς και για άλλες επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται στη σχετική πρόσφατη νομοθεσία (Ν. 4830.2021), η οποία πάντως δίνει ιδιαίτερο βάρος στα καταφύγια- δημοτικά ή και διαδημοτικά- αδέσποτων ζώων, αλλά και σε προγράμματα υιοθεσίας τους.

*Οικόπεδο εκτός σχεδίου στο Κρυονέρι, έκτασης 1686 τ.μ. με οικία κτίσμα, και μάλιστα ελεύθερο από βάρη και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, αφήνει ως δωρεά στο Δήμο κάτοικος της περιοχής, που έφυγε από τη ζωή.

*Απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής στους λογαριασμούς του νερού για άλλον ένα μήνα προτείνεται για την περίπτωση 13 συμπολιτών, που ζητούν επανέλεγχο των καταμετρήσεων. Η εκπρόθεσμη καταβολή του ποσού οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, τονίζεται στην εισήγηση του κ. Τσουδερού.

*Δυο ενστάσεις, κατά ισάριθμων ενεργειών του Δήμου, έχει υποβάλει η εταιρεία ΙΛΙΟΝ, που εκτελεί το έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά. Όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου τις προηγούμενες ημέρες, η εταιρεία ξεκίνησε με γοργούς ρυθμούς την εκτέλεση του έργου, τόσο που θεωρείτο πως θα το ολοκλήρωνε νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία, κατά δήλωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στ. Κριεμάδη. Το τελευταίο, εντούτοις, διάστημα επιβράδυνε τις εργασίες της, με αποτέλεσμα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να αποστείλει μια ειδική διαταγή και ένα έγγραφο εντολών, με τα οποία καλεί τον εργολάβο να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Κατά των δυο αυτών κινήσεων η ΙΛΙΟΝ υπέβαλε ενστάσεις, υποστηρίζοντας- συνοπτικά- πως η αποκατάσταση των οδοστρωμάτων είναι σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που είχε συμφωνηθεί και αξιώνει επιπλέον πληρωμή και πως κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου διαπιστώθηκαν δυσμενείς συνθήκες, ενώ επικαλείται την έλλειψη ποσοτήτων εργασιών λόγω µη σύνταξης και έγκρισης Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών από υπαιτιότητα του Δήμου. Στα παραπάνω η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου αντιτείνει πως ο ανάδοχος, πριν προχωρήσει την υπογραφή της σύμβασης, είχε – ή θα έπρεπε να έχει- πλήρη και σαφή εικόνα της περιοχής του έργου (βραχώδες υπέδαφος, καιρικές συνθήκες), δραστηριοποιείται άλλωστε στο Δήμο την τελευταία τριετία τουλάχιστον. Επιπλέον, τον κατηγορεί πως η καθυστέρηση στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος οφείλεται στο ότι δεν διέθεσε επαρκή εξοπλισμό και μηχανήματα λόγω έλλειψης πόρων και εσωτερικών προβλημάτων της εταιρείας. Υπογραμμίζει, τέλος, πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που επικαλείται η ΙΛΙΟΝ. Μετά και από τα παραπάνω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ζητεί την απόρριψη των ενστάσεων της εταιρείας.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω: Το έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά χωρίζεται ουσιαστικά σε δυο κομμάτια. Αυτό που ξεκίνησε το 2011, για όλη την Κοινότητα, και ένα χρόνο αργότερα εγκαταλείφθηκε από τον τότε εργολάβο, ο οποίος είχε κατασκευάσει το 55% του έργου. Για το δεύτερο κομμάτι, το λεγόμενο υπόλοιπο της Δροσιάς, η δημοπράτηση ξεκίνησε το 2019 και αφορούσε στο 45% του έργου, δηλαδή 18,9 χιλιόμετρα δικτύου ακαθάρτων και 700 συνδέσεις. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 µε προθεσµία περαίωσης 28 µηνών, δηλαδή στις 24-12-2022. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 31,5% των αγωγών και το 37% των ιδιωτικών συνδέσεων. Ο προϋπολογισμός για το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανερχόταν στα 5.400.000,00 € (πλέον ΦΠΑ). Η δημοπράτηση έγινε με διεθνή διαγωνισμό και μειοδότης αναδείχθηκε η ΙΛΙΟΝ προσφέροντας μέση έκπτωση 62,96%, δηλαδή δυόμιση εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσοστό της έκπτωσης, υπενθυμίζεται, όπως και οι διαφορετικοί χειρισμοί της Διοίκησης Ζαμάνη, που αποχωρούσε, και της Διοίκησης Καλαφατέλη που είχε μόλις εγκατασταθεί, απέναντι στον εργολάβο, αποτέλεσαν σημείο τριβής στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

*Υποβάλλεται, τέλος, στην Οικονομική Επιτροπή η έκθεση πεπραγµένων και ο απολογισµός διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου για το εξάμηνο από 1 Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου Γ. Κριεμάδη, τον Ιούλιο το Κοινωνικό Παντοπωλείο συνέδραμε 201 οικογένειες. Ο αριθμός αυτός στο τέλος του χρόνου μεγάλωσε: Ακόμη 10 οικογένειες, 211 συνολικά, στηρίχθηκαν το Δεκέμβριο από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: ∆ιαβίβαση για την έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής των υπηρεσιών για την παροχή “∆απάνες Πιστοποιήσεων Καταλληλότητας Παιδικών Χαρών από διαπιστευµένο Φορέα του ΕΣΥ∆”.

ΘΕΜΑ 2ο: Πρακτικό ∆ιατύπωσης Γνώµης της Επιτροπής Αξιολόγησης Ενστάσεων της 583/2021 ΑΟΕ σχετικά µε ένσταση που υποβλήθηκε κατά της 3688/40961/3-12-2021 Απόφασης ∆ηµάρχου περί ανάθεσης της Υπηρεσίας Χηµικού και Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερού Μετά από Εκδήλωση Πυρκαγιάς.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Πρακτικών Ανοικτού Ηλεκτρονικού ∆ιαγωνισµού κα ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για την υλοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων επιµόρφωσης στον ∆ήµο ∆ιονύσου.

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ 4ο: Λήψη απόφασης περί αποδοχής χρηµατοδότηση ύψους (13.300,00)€ του προγράµµατος «ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδοµές και δραστηριότητες των ∆ήµων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισµός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισµός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραµµάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραµµα «Άργος» και λοιπές διατάξεις».

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟ∆ΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης περί έγκρισης αποδοχής κληρονοµιάς.

ΘΕΜΑ 6ο: ∆ιαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων.

ΘΕΜΑ 7ο: Παράταση ηµεροµηνίας απαλλαγής από προσαυξήσεις.

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση παράτασης προθεσµίας παράδοσης της µελέτης: «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ», προϋπολογισµού 122.000,00€ (πλέον ΦΠΑ).

ΘΕΜΑ 9ο: Αποστολή απόψεων Προϊσταµένης Αρχής επί της ένστασης της εταιρείας ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ ΑΤΕ κατά της υπ’αριθµ. 39345/19-11-2021 Ειδικής ∆ιαταγής της ∆/σας Υπηρεσίας του έργου «Ολοκλήρωση έργων ακαθάρτων υδάτων ∆.Κ. Αγ. ∆ροσιάς» (κωδ πράξης (ΟΠΣ): 5008942).

ΘΕΜΑ 10ο: Αποστολή απόψεων Προϊσταµένης Αρχής επί της ένστασης της εταιρείας ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΚΑΤ ΑΤΕ κατά του υπ’αριθµ. 39346/19-11-2021 εγγράφου εντολών της ∆ιευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου «Ολοκλήρωση έργων ακαθάρτων υδάτων ∆.Κ. Αγ. ∆ροσιάς» (κωδ πράξης (ΟΠΣ): 5008942).

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση Έκδοσης Χρηµατικών Ενταλµάτων Προπληρωµής για την Πληρωµή Τελών ∆ιέλευσης Απορριµµατοφόρων από την “Αττική Οδό”.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 12ο: Έκθεση πεπραγµένων και απολογισµός διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου ∆ήµου ∆ιονύσου περιόδου 01/07/2021 – 31/12/2021.

ΘΕΜΑ 13ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από το SUPER MARKET ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την ενίσχυση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 14ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε.» για την ενίσχυση των Κοινωνικών ∆οµών του ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 15ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι∆ΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου (815).

ΘΕΜΑ 16ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι∆ΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου.(1652)

ΘΕΜΑ 17ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την “ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών ∆οµών του ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 18ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι∆ΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου.(1525)

ΘΕΜΑ 19ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι∆ΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ για την ενίσχυση των Κοινωνικών ∆οµών του ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 20ό: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την” ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.” για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου. (2832)

ΘΕΜΑ 21ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιµα από την” ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.” για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του ∆ήµου ∆ιονύσου. (2834)