logo


Με λευκή ψήφο στάθηκαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης και Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, στο θέμα που αφορούσε στην αποχέτευση της Άνοιξης, το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή (3/2) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου, πρώτη με τη νέα της σύνθεση, την οποία παρακολούθησε και ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χ. Μπακούρος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, για το εν λόγω έργο είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, με τη συμμετοχή 8 εταιρειών, από τις οποίες προσωρινός μειοδότης με ποσοστό έκπτωσης 50% είχε αναδειχθεί η ΤΕΚΑΛ. Αν και είχε έρθει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή σύμβασης, η εταιρεία- παρά τη σχετική πρόσκληση του Δήμου- δεν ανανέωσε την προσφορά και την εγγυητική επιστολή της, ενώ παράλληλα αναπάντητη έμεινε και η αντίστοιχη πρόσκληση προς το δεύτερο μειοδότη, την εταιρεία ΕΡΓΟΡΟΗ. Οι λόγοι αυτής της υπαναχώρησης (σ.σ. αλλά και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αποχέτευσης στην πόλη) οφείλονται, σύμφωνα με τις σχετικές διευκρινίσεις που δόθηκαν κατά τη συνεδρίαση, στις υπέρογκες ανατιμήσεις υλικών για τα έργα αυτού του είδους, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να κρίνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Έτσι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, και προκειμένου να μην επανεκκινήσει από το μηδέν η όλη διαδικασία με προκήρυξη νέου διαγωνισμού, η Διοίκηση του Δήμου, σε συνεννόηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ που χρηματοδοτεί το έργο, επέλεξε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση- να κληθούν δηλαδή εταιρείες και να υποβάλουν προσφορές, ώστε η αποχέτευση στην Άνοιξη να μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αξίζει εδώ να προστεθεί, πως μετά από διευκρινίσεις του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, αποσαφηνίστηκε πως η πρόσκληση αυτή μπορεί να απευθύνεται ακόμη και στις εταιρείες που συμμετείχαν στον αρχικό διαγωνισμό αλλά είχαν δώσει χαμηλότερο ποσοστό έκπτωσης και δεν προχώρησαν.

Χωρίς να αρνούνται την αναγκαιότητα του έργου, εντούτοις οι τρεις σύμβουλοι της μειοψηφίας διαφώνησαν με την παραπάνω διαδικασία, που προβλέπει την πρόσκληση εταιρειών από γνωμοδοτικό όργανο κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για τον αιφνιδιασμό τους, μια που είχαν ενημερωθεί για την εισήγηση την τελευταία στιγμή.

“Δεν θέλω να συμμετάσχω σε μια αρκούντως επικίνδυνη διαδικασία, όπου κάποιοι θα καλέσουν εταιρείες- αν είναι οι αρχικά συμμετέχουσες, ναι, αλλά όχι έτσι- και μάλιστα όταν μαθαίνω την εισήγηση σήμερα το πρωί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων, δίνοντας, όπως και η συνάδελφός του από την ίδια παράταξη λευκή ψήφο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εύπολι, υπογράμμισε πως ίσως η εξέλιξη του προβλήματος να οφείλεται σε ευθύνες πολλών, ενώ πρότεινε στη Δημοτική Αρχή να αναζητήσει τη συνδρομή των παρατάξεων, για να προχωρήσουν έργα που απευθύνονται σε όλους τους δημότες.

Η παραπάνω συζήτηση έδωσε, πάντως, την “ευκαιρία” για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για μια ακόμη φορά, ο νυν και ο τέως Δήμαρχος. Ο λόγος ανάγεται στο 2019 και στο διαγωνισμό για την αποχέτευση της Δροσιάς. Τότε μειοδότης είχε αναδειχθεί η ΙΛΙΟΝ με ποσοστό έκπτωσης 63%. Το ύψος των εκπτώσεων σ’ εκείνο το διαγωνισμό είχε οδηγήσει την τέως Διοίκηση του Δήμου να ζητήσει αιτιολόγηση των ποσοστών, να αποδείξουν δηλαδή οι συμμετέχοντες εργολάβοι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Την απόφαση εκείνη, που θεώρησε επιζήμια για την ομαλή εξέλιξη του έργου, ανέτρεψε το Φεβρουάριο του 2020 η νυν Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για πιθανή συναλλαγή με τον εργολάβο: “Είχαμε δίκιο, με τέτοια έκπτωση, να ζητάμε τότε την αιτιολόγηση, που εσείς αρνηθήκατε αμέσως μόλις εκλεγήκατε εγγυούμενος προσωπικά”, υποστήριξε χθες ο κ. Ζαμάνης.

“Το έργο και μόνο σκεφτόμασταν. Ο κόσμος αδημονεί και δεν μπορεί να περιμένει κι άλλο. Και δεν μπορούσαμε ασφαλώς τότε να γνωρίζουμε τις ανατιμήσεις που θα έρχονταν ενάμιση χρόνο μετά και θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες του κλάδου», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Καλαφατέλης.

Στα παραπάνω προσέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης: Στόχος της Διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα υποδομής, με δεδομένο πως η χρηματοδότηση μέσω των σχετικών προγραμμάτων τελειώνει το 2023. Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στην αποχέτευση της Άνοιξης, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα διεξαχθεί υπό την εποπτεία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, και με αυστηρές προδιαγραφές νομιμότητας λόγω του ΕΣΠΑ. Ο κ. Φωτάκης, τέλος, συμφωνώντας πως χρόνος ενημέρωσης για τις μειοψηφίες δεν υπήρξε, πρότεινε- αλλά δεν εισακούστηκε- να δοθεί προθεσμία μιας εβδομάδας, για να προτείνουν οι παρατάξεις εταιρείες, που εκείνες θεωρούν αξιόπιστες, ώστε να τους αποσταλεί η πρόσκληση για διαπραγμάτευση.