logo


Στην αίθουσα των ποινικών Δικαστηρίων θα βρεθούν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά αιρετοί του Δήμου Διονύσου, μια που την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει η δίκη για την υπόθεση “οικόπεδο της Δροσιάς”. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για την αγορά οικοπέδου επί της οδού Κύπρου έναντι 160.000 ευρώ, στην οποία προχώρησε η προκαλλικρατική Διοίκηση του πρώην Δημάρχου Α. Πασιπουλαρίδη, λίγες μόνο ημέρες πριν λήξει η θητεία της το Δεκέμβριο του 2010. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η αγορά έγινε από ιδιώτη που δεν ήταν και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Η υπόθεση ήρθε στο φως από την πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, το χειμώνα του 2014, έτους δημοτικών εκλογών, αποτέλεσε κεντρικό σημείο της προεκλογικής της εκστρατείας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Έκτοτε, από κοινού με την άλλη περίφημη υπόθεση των νερών του Κρυονερίου, την οποία ανέδειξε η επόμενη Διοίκηση Ζαμάνη, απασχόλησαν επί σειρά ετών την τοπική επικαιρότητα, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τα Δικαστήρια, με ρήξεις και οξύνσεις. Στα μεν “νερά του Κρυονερίου”, όπου ανάμεσα στους κατηγορούμενους είχε περίοπτη θέση ο νυν Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο ένας από τους δυο μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο πρώην Δήμαρχος Δροσιάς, η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν αθωωτική τερματίζοντας μια διαμάχη χρόνων. Την Τετάρτη, σε μια αντιστροφή ρόλων, ο ίδιος μάρτυρας κατηγορίας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με το δικηγόρο που είχε αναλάβει το 2010 τη διεκπεραίωση της αγοραπωλησίας του οικοπέδου, καθώς και με τους απογόνους του μη ιδιοκτήτη που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορά σε μια σειρά αδικημάτων, όπως χρήση πλαστού εγγράφου, απάτη στο Δικαστήριο, άμεση συνέργεια σε απάτη στο Δικαστήριο, απάτη από κοινού με την επιβαρυντική περίσταση εις βάρος του Δημοσίου, καθώς και απλή συνέργεια. Όλα τα παραπάνω, με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος που το καθένα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, επισύρουν ποινή ως κακούργημα.

Από πλευράς Δήμου μάρτυρες κατηγορίας είναι ο σημερινός Δήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος  Χ. Παπαβασιλείου, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Ν. Παππάς και Δ. Σακελλαρίου, η δικηγόρος Λ. Μήλα και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Από την άλλη πλευρά, μάρτυρας υπεράσπισης για τον κ. Πασιπουλαρίδη θα είναι ο Δ. Ζαμάνης, Αντιδήμαρχος στον προκαλλικρατικό Δήμο Δροσιάς και τέως Δήμαρχος Διονύσου.

Το Δήμο θα εκπροσωπήσουν στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο νομικός σύμβουλος Γ. Βασιλείου, από κοινού με το δικηγόρο Γ. Ζηκίδη στο ποινικό κομμάτι. Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με απόφασή της το Μάρτιο του 2021, έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Βασιλείου για την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης του Δήμου για τη ζημία που υπέστη.