logo


*Γράφει ο Στ. Μιχιώτης, κάτοικος Άνοιξης και τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου

1. Το Σάββατο 22/1, η διοίκηση Καλαφατέλη ανακοίνωσε ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και συνεχή επιφυλακή, ώστε «κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει μόνος» και παρέθεσε σειρά φωτογραφιών με γκρέιντερ, βουνά αλατιού, γεννήτριες, συσκέψεις κι επισκέψεις. Ο δήμαρχος δε, ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 60 μηχανήματα, 40 νοικιασμένα και 20 του δήμου.

2. Αν όμως κάποιος δώσει προσοχή στα δημοσιεύματα αυτά, θα δει ότι υπήρχαν ορισμένα σημεία, που φανέρωναν το πώς αντιλαμβάνεται ο δήμος τον «σχεδιασμό» και την «ετοιμότητα». Πηγαίνοντας από τις λεπτομέρειες στα σημαντικά, αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

α) η γεννήτρια για το κεντρικό δημαρχείο δεν είχε ακόμα παραληφθεί, αλλά αναμενόταν την Κυριακή (!)

β) για να προμηθευτούν αλάτι οι κάτοικοι της Άνοιξης και της Δροσιάς θα έπρεπε να πάνε στη Σταμάτα ή τον Διόνυσο (!) αντί να το βρουν στις γειτονιές τους, όπως πέρυσι.

γ) ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία Αντιδήμαρχος ήταν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, χωρίς να είναι γνωστός ο επιτόπιος αντικαταστάτης του, για όσο καιρό θα παρέμενε σπίτι του και

δ) οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και το προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος δεν ήταν στην ίδια τηλεδιάσκεψη, κάτι που θα παίξει ρόλο παρακάτω, στην επίρριψη ευθυνών.

3. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι δεν είχε δημοσιοποιηθεί η παραμικρή πληροφορία για κρίσιμα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου, δηλαδή, για τις περιοχές όπου θα έπρεπε να διαταχθούν και να επιχειρήσουν τα μηχανήματα, για τα πληρώματα και τις βάρδιες, για το ποιοι θα καθοδηγούσαν τα μηχανήματα των εργολάβων (για τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες), για το δίκτυο επικοινωνίας και το κέντρο λήψης αποφάσεων και άλλα πολλά.

4. Τελικά, σύμφωνα με δηλώσεις της δημοτικής αρχής, οι δράσεις αποχιονισμού άρχισαν το πρωί της Τρίτης. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι περίμεναν να περάσει το πρώτο κύμα χιονόπτωσης. Αλλά η χιονόπτωση ΔΕΝ ήταν σφοδρή, ώστε να εμποδίσει τον αποχιονισμό. Ουσιαστικά λοιπόν, υπήρξε ένα κενό ΑΠΡΑΞΙΑΣ τουλάχιστον 15 ωρών (μετά την αποσυμφόρηση της Λ. Μαραθώνος), που θα πρέπει να εξηγηθεί από τους αρμοδίους.

5. Χώρια που, το μπλοκάρισμα των κεντρικών οδικών αρτηριών δεν θα είχε επηρεάσει τον αποχιονισμό, εάν (με βάση την περσινή εμπειρία και για την αποφυγή αποκλεισμών) είχε γίνει αποτελεσματική χωροταξική κατανομή των μηχανημάτων στις περιοχές κάθε Κοινότητας. Έτσι, τα μηχανήματα θα είχαν στη διάθεσή τους τρεις επιπλέον παραγωγικές βάρδιες (όλη τη Δευτέρα), όπου θα μπορούσαν να ανοίγουν διαρκώς το δευτερεύον δίκτυο και τους δρόμους στις γειτονιές, πριν το χιόνι φτάσει και ξεπεράσει το μισό μέτρο παντού.

6. Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, χρειάστηκαν άλλες 48+ ώρες για τη διάνοιξη του 90% του οδικού δικτύου της πόλης. Όπως όμως έδειξα σε ανάρτησή μου, ο χρόνος αυτός είναι εντελώς δυσανάλογος με τον μηχανισμό που υποτίθεται ότι είχαμε διαθέσιμο. Εκτός κι αν δεν τον είχαμε στην πράξη, αλλά μόνο στα «χαρτιά». Γιατί ακόμα κι αν προσαυξήσουμε τον τυπικό χρόνο εκχιονισμού κατά 100% (για καθυστερήσεις, αλλαγή βαρδιών, βλάβες απρόβλεπτα κ.λπ)., θα έπρεπε στο διάστημα αυτό μέχρι και ο τελευταίος δρόμος να έχει περαστεί 6 φορές! (κλαυσίγελος).

7. Είναι σαφές ότι με βάση την περσινή εμπειρία και τις προειδοποιήσεις για την «Ελπίδα», ο δήμος Διονύσου θα έπρεπε να είναι ο μόνος στο λεκανοπέδιο που δεν θα αιφνιδιαζόταν. Δυστυχώς όμως ο αιφνιδιασμός συνέβη ξανά και, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση ανάληψης ευθυνών από τη διοίκηση, τουλάχιστον για λόγους αξιοπρέπειας. Από τη άλλη, όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει το γνωστό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, με «δαιμονοποιήσεις» κάποιων Προέδρων και «ηρωοποιήσεις» κάποιων άλλων

Ανεξαρτήτως όμως σε ποιον θα κάτσει η «μπίλια» του αναθέματος, υπάρχουν τρία σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν από τον δήμαρχο και τους αρμόδιους πολιτικής προστασίας και οικονομικών.

α) Αν αληθεύει ότι ο συντονισμός των επιχειρήσεων είχε ανατεθεί και πάλι στους Προέδρους των Κοινοτήτων, ποιος ήταν αυτός που το αποφάσισε, όταν πέρυσι, κάποιοι από αυτούς είχαν αξιολογηθεί (από την Εκτελεστική Επιτροπή) ως «αδύναμοι κρίκοι»; Ή μήπως πρόκειται για επίρριψη – συγκάλυψη ευθυνών;

β) Υπάρχει όντως επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου έδρασε η διοίκηση; Αν ναι, μπορεί κάποιος να το παρουσιάσει δημόσια;

γ) Ποιος θα είναι ο λογαριασμός που θα χρεωθούν οι δημότες για τα «60» μηχανήματα;

Αυτά για αρχικό προβληματισμό.

27/1/2022

Στέφανος Μιχιώτης