logo


Διαβάζοντας σύντομη ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, ο Στ. Κριεμάδης, προεδρεύων σήμερα (Κυριακή 16 Ιανουαρίου) στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου για τις Δημαιρεσίες, ανακοίνωσε τη διαγραφή του μέχρι πρότινος προβεβλημένου στελέχους και τέως Αντιδημάρχου Ν. Καρυστινού, με απόφαση υπογεγραμμένη από 11 εκ των 14 εναπομεινάντων δημοτικών συμβούλων- μελών της παράταξης.

Η αντίδραση του κ. Καρυστινού, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν άμεση, μια που όπως υποστήριξε η διαγραφή του ήταν παράτυπη, με απόφαση μη αιτιολογημένη, ενώ δεν ήταν και παρών, ώστε να δώσει διευκρινίσεις. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η συνεδρίαση δεν μεταδιδόταν ζωντανά στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, όπως εδώ και καιρό είχε καθιερωθεί, για τεχνικούς λόγους, όπως διευκρίνισε σε σχετική μας ερώτηση ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Π. Πετρόπουλος. Έτσι ήταν αδύνατο να ακουστεί καθαρά η στιχομυθία που ακολούθησε ανάμεσα στον προεδρεύοντα, παρόντα στον Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, και τον κ. Καρυστινό που μιλούσε από τον υπολογιστή του.

Η ανακοίνωση της παράταξης, με την οποία διαγράφεται από το δυναμικό της ο τέως Αντιδήμαρχος και την οποία διάβασε ο προεδρεύων έχει ως εξής:

Σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 συγκεντρωθήκαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου προκειμένου να εκφράσουμε τη βούλησή μας για τη διαγραφή ή μη του δημοτικού συμβούλου κυρίου Νικολάου Καρυστινού με σκοπό τη διαφύλαξη αφενός μεν της ενότητας της παράταξης και αφετέρου τις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας που πρέπει να τη διέπει. Ο πιο πάνω δημοτικός σύμβουλος για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειδικά σε μια περίοδο όπου η δημοτική παράταξη στην οποία ανήκει, καλείται ως Διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα για τις περιοχές μας, εν μέσω πανδημίας και άλλων δυσκολιών, με την όλη στάση του αποδυναμώνει την προσπάθεια και συμπεριφέρεται ως μη μέλος της δημοτικής μας παράταξης. Κατόπιν διαλογικής συζήτησης οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν ομόφωνα τη διαγραφή του δημοτικού συμβούλου Νικολάου Καρυστινού από τη δημοτική ομάδα της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, διότι οι ενέργειες και η συμπεριφορά του δεν συνάδουν με τις αρχές, τα πιστεύω και τις πρακτικές της δημοτικής μας παράταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 5 του Νόμου 3852/2010 και του άρθρου 94 παρ. 5 του Νόμου 3463/2006.

Σε επικοινωνία της Οδού Διονύσου με τον κ. Καρυστινό, που – υπενθυμίζεται- διετέλεσε επί δυο χρόνια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Κοινωνικών Δομών και Πολιτισμού, ο τελευταίος δήλωσε απολύτως έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή, την οποία πληροφορήθηκε από τον… υπολογιστή του στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και επιφυλάχθηκε να προβεί σε επίσημες δηλώσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται πάντως πως η διαγραφή του συνδέεται με την πρόθεσή του να διεκδικήσει τις ψήφους των συναδέλφων του για την Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός γραμμής της παράταξης, και προφανώς και του Δημάρχου, που για το αξίωμα αυτό πρότεινε τον Θ. Κρητικό.

Λακωνικός ήταν και στη δική του δήλωση στην Οδό Διονύσου ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, που ρωτήθηκε σχετικά αμέσως μετά από τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης: “Δεν θέλω να πω τώρα τίποτα παραπάνω γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώ όμως ότι έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσα αυτή την εξέλιξη, έπρεπε όμως να διαφυλάξω την παράταξη και να μην επιτρέψω να πληγεί η ενότητά της, που θεωρώ ότι διακυβευόταν”.

Περισσότερο επεξηγηματικός, πάντως, ήταν ο κ. Καλαφατέλης σε σχετική ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, όπου- απευθύνοντας ευθείες αιχμές για προσωπικά καπρίτσια και εκβιασμούς- αναφέρει:

Με λύπη αλλά παράλληλα κι αίσθημα ευθύνης είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω ότι η Δημοτική Ομάδα της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ αποφάσισε σε σημερινή  συνεδρίασή της ότι ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος κ.Νίκος Καρυστινός, τίθεται από εδώ και στο εξής εκτός της Δ.Ο. της Διοικούσας Παράταξης.

Δυστυχώς ο κ.Καρυστινός παρά τις αλλεπάλληλες κι επανειλημμένες προσπάθειές μας, κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνήθηκε να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας της Δημοτικής Ομάδας της Παράταξης με την οποία εξελέγη.

Παράλληλα ο κ.Καρυστινός τους τελευταίους μήνες ακολούθησε μία διφορούμενη στάση στα Δημοτικά Συμβούλια, επιλέγοντας να συμμετέχει «α λα κάρτ» ανάλογα με τις συνεδριάσεις και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Είναι μάλιστα  χαρακτηριστικό ότι απείχε από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ενός κορυφαίου θέματος για τη λειτουργία του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή εξελέγη από τους πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία λαμβάνοντας εντολή να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις επόμενες εκλογές, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο με πανδημία και φυσικές ή/και άλλες καταστροφές.

Σε αυτή τη δύσκολη κι επίπονη προσπάθεια με την οποία επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Δήμο για όλους, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σταθεί εμπόδιο στο έργο μας, νομίζοντας ότι θα εκμεταλλευτεί τη σημερινή συγκυρία με το μειωμένο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων της Διοίκησης, λόγω του ισχύοντος Εκλογικού Νόμου.

Οι προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ειδικά όταν έρχονται σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας της Δημοτικής μας Ομάδας.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ανοίξει όλα τα μεγάλα ζητήματα και θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να δουλεύει και να λύνει προβλήματα.

Η Διοίκηση δεν υπακούει σε προσωπικά καπρίτσια και  δεν εκβιάζεται!

Η διαγραφή τού κ. Καρυστινού καταφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην παράταξη της πλειοψηφίας, μια που μετά και από την ανεξαρτητοποίηση του Β. Φώτου πριν από λίγες μόνον ημέρες, απομένει με 14 μόλις δημοτικούς συμβούλους. Απέναντί της στο εξής- και μέχρι κάτι να αλλάξει- θα έχει να αντιμετωπίσει τέσσερις παρατάξεις που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την αδυναμία της να “περάσει” μεγάλα θέματα, και που συσπειρώνονται σε κάθε ευκαιρία, όπως συχνά συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Η Δύναμη Ευθύνης στην καλύτερη περίπτωση και για τα επόμενα δυο δύσκολα χρόνια θα κατορθώνει να συγκεντρώσει 18 δημοτικούς συμβούλους- μαζί με τους τρεις συμβούλους από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, καθώς και τον ανεξάρτητο, Αντιδήμαρχο, Δ. Ράικο-, για να τη στηρίζουν. Δεν είναι λίγοι εξάλλου αυτοί που υποστηρίζουν- εντός και εκτός Συμβουλίου- πως στην πραγματικότητα η Δύναμη Ευθύνης είναι πλέον παράταξη της μειοψηφίας, “βλέποντας” την άλλη πλευρά να διαθέτει συνολικά 23 δημοτικούς συμβούλους, μαζί με τους άλλους 3 ανεξάρτητους (Μ. Στυλιανού, Β. Φώτος και  πλέον και Ν. Καρυστινός).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η πρακτική της διαγραφής μελών της δημοτικής του ομάδας δεν είναι άγνωστη στο νυν Δήμαρχο: Στα τέλη του 2012, επί των ημερών της πρώτης καλλικρατικής θητείας του, είχε προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη διαγραφή των Γ. Ζυγούνα, Λ. Φέρμελη και της Β. Κοροβέση, επειδή είχαν συμμετάσχει σε συνεδρίαση, που είχε προκαλέσει η τότε παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με θέμα το φωτογραφικό- όπως είχε αποδειχθεί εκ των υστέρων- διαγωνισμό για την προμήθεια οργάνων σε δυο Παιδικές Χαρές του Δήμου.