logo


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, στις 20 Δεκεμβρίου του 2021, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγος, αναφέρθηκε στην- πρόσφατη τότε- εξαγγελία για τη χρηματοδότηση του έργου της υπογειοποίησης καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ στο γειτονικό Δήμο Πεντέλης. Το γεγονός είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Τ. Μάνου κ.λπ.,  όπου καλεσμένος ήταν και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Ο τελευταίος σ’ εκείνη την εκδήλωση έλαβε προφορική δέσμευση από τον υπουργό πως ο Δήμος Διονύσου είναι ο αμέσως επόμενος Δήμος στη λίστα με τους ΟΤΑ όπου θα προχωρήσει η υπογειοποίηση. Δυο ήταν τα ερωτήματα τότε του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας: 1. Πώς είναι δυνατόν να δίδεται προτεραιότητα, στο θέμα της υπογειοποίησης, σε ένα Δήμο με λιγότερο πράσινο που δεν επλήγη τόσο από τη «Μήδεια», ενώ ο παριστάμενος Δήμαρχος Διονύσου δεν παρενέβη σχετικά; και 2. Θα αρκεστεί η Δημοτική Αρχή Διονύσου στην προφορική διαβεβαίωση του Υπουργού; Και πότε αυτή τοποθετείται χρονικά;

Απαντώντας ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως το εν λόγω έργο στην Πεντέλη είχε ξεκινήσει να μελετάται πολύ πριν από τη «Μήδεια»και αφορά σε μήκος 110 χιλιομέτρων, ενώ στην πόλη μας θα ανέλθει στα 190 χιλιόμετρα. Προσέθεσε μάλιστα πως για το θέμα επίκειτο συνάντηση της Διοίκησης του Δήμου με τον υπουργό και το Γενικό Γραμματέα Μ. Γραφάκο μέσα στον Ιανουάριο που διανύουμε.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες (12/1/2022), στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύθηκε σχετικό άρθρο, όπου ανακοινώνεται η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, σε 62 περιοχές της χώρας, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάμεσα στις 62 αυτές περιοχές, πουθενά δεν εμφανίζεται ο Δήμος Διονύσου. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται με την παρακάτω παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού  και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου και τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής:

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΚΑΛΩΔΙΩΝ  ΔΕΗ

Πρόσφατα πληροφορήθηκα από σχετικό δημοσίευμα του Τύπου ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12.01.2022), ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογειοποίηση των καλωδίων τής ΔΕΗ σε πολλούς Δήμους τής χώρας με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω πτώσης δένδρων στα καλώδια της ΔΕΗ, αλλά και για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών από τους σπινθήρες που δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ψάχνοντας τα ονόματα των Δήμων που θα γίνει η υπογειοποίηση, διαπίστωσα ότι απουσιάζει δυστυχώς ο πολύπαθος Δήμος Διονύσου.

Ως γνωστόν τον Φεβρουάριο του 2021 από την έντονη χιονόπτωση που δημιούργησε το φαινόμενο ΜΗΔΕΙΑ, είχαμε σοβαρές ζημιές στον Δήμο Διονύσου από την πτώση πλέον των 2000 πεύκων, τα περισσότερα στα καλώδια τής ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων ζημιών, την διακοπή του ρεύματος σε όλο τον Δήμο Διονύσου για 5-6 μέρες.

Τότε τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών είχαν ανακοινώσει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Διονύσου για υπογειοποίηση των καλωδίων τής ΔΕΗ, για το οποίο σημειωτέον έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές συμπολιτών μας, προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον, αφενός δασικές πυρκαγιές και αφετέρου διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος από πτώσεις δένδρων.

Όμως από το ανωτέρω δημοσίευμα φαίνεται δυστυχώς ότι τα συναρμόδια Υπουργεία πολύ γρήγορα ξέχασαν τις εξαγγελίες τους του Φεβρουαρίου 2021 για τον Δήμο Διονύσου, αποδεικνύοντας ότι οι εξαγγελίες αυτές αποτελούσαν μάλλον τότε «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όπως λέει και το σχετικό λαϊκό άσμα.

Τα μεγάλα ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ όμως είναι και παραμένουν, ΕΑΝ οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι τυχαίνει να είναι και συντοπίτες μας, έμαθαν κάτι από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ του φαινομένου ΜΗΔΕΙΑ στην περιοχή μας, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τον Δήμο μας στην υπογειοποίηση των καλωδίων, όπως άλλωστε είχαν δεσμευθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και ΕΑΝ βεβαίως και ο Δήμος Διονύσου επίσης πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα της υπογειοποίησης των καλωδίων τής ΔΕΗ που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ;;;;;

Περιμένουμε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ανωτέρω ερωτήματά μας, που αποτελούν βεβαίως και ερωτήματα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.