logo


Αρραγές μέτωπο προέβαλαν οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Διονύσου απέναντι στην εισήγηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Τ. Κώνστα, για τη μείωση- δραματική, από 550 σε 250 ευρώ!- της μηνιαίας επιχορήγησής τους. Και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη για να αποφευχθεί η μείωση αυτή, η οποία- όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης- οφειλόταν σε παράλειψη της Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει σχετικά τη Σχολική Επιτροπή! Παράλληλα, και σύμφωνα με την Πρόεδρο, δεν βρέθηκε- σε έλεγχο που ήδη διενεργεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας- απόφαση της Επιτροπής στα πρακτικά της, που διασώθηκαν από την πυρκαγιά στα γραφεία της το 2015, η οποία και να  κατοχυρώνει αυτή τη μηνιαία επιχορήγηση!

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, οι λόγοι που οδήγησαν στην πρόταση περί μείωσης της μηνιαίας πίστωσης προς τους Διευθυντές οφείλονται στη μείωση των εσόδων της Σχολικής Επιτροπής: Επιχορήγηση από το Δήμο Διονύσου, όπως γινόταν μέχρι τον Ιούλιο 2019, δεν μπορεί πλέον να δίδεται μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άρα οι Σχολικές Επιτροπές ενισχύονται μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα έσοδα από τα μισθώματα των κυλικείων έχουν μειωθεί κατά πολύ λόγω της υπολειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τεράστιες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο (σ.σ. σύμφωνα με την Πρόεδρο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 δαπανήθηκαν για το πετρέλαιο των σχολείων 35.000 ευρώ, όταν η αντίστοιχη επιχορήγηση από το Υπουργείο ήταν μόλις 8.000 ευρώ!), ενώ και η εικόνα οφειλών από και προς την Επιτροπή δεν είναι ξεκάθαρη, μια που η τέως Διοίκηση Δελαγραμμάτικα δεν παρέδωσε ως όφειλε. Σημειώνεται εδώ πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί ήδη έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία και τη διαχείριση της Επιτροπής για περασμένα έτη, με άδηλα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Η ίδια Αρχή, πάντως, στη διάρκεια του ελέγχου της, “δεν ακούμπησε τα σχολεία, όπως υπογράμμισε η κ. Κώνστα, μια που διαπίστωσε πως τα πάντα γίνονταν με απόλυτη διαφάνεια”, ενώ δεν εντόπισε και παλαιότερη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής για τη μηνιαία επιχορήγηση των σχολείων.

Μιλώντας εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων του, με τους οποίους επικοινώνησε σχετικά, ο Λυκειάρχης στο Κρυονέρι Π. Γιατζάκης υπογράμμισε την καθολική αντίθεσή τους σε μια τέτοιας έκτασης μείωση, που καθιστά ανέφικτη την ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων, κάλεσε μάλιστα το Δήμο Διονύσου- παρά τη στάση του κράτους, που κάθε τρόπο εμποδίζει την επιχορήγηση οργανισμών που επιτελούν πραγματικό έργο- να εξαντλήσει την εφευρετικότητά του στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων, αντί- για παράδειγμα- των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της πόλης: “Αυτό δεν θα το καταλάβω ποτέ, προέχει δηλαδή το κλοτσοσκούφι ή προέχουν τα σχολεία;”, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατζάκης.   

Τα παραπάνω συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Διονύσου Ν. Πλέσσας, που συμφώνησε απολύτως με το συνάδελφό του: “Οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλυφθούν από το προτεινόμενο ποσόν”, υποστήριξε ο κ. Πλέσσας, προτείνοντας να αναλάβει ο Δήμος τμήμα εργασιών, που μέχρι σήμερα εκτελούνται από τη Σχολική Επιτροπή, ώστε να αποδεσμευθεί το απαραίτητο κονδύλι για την- ισχύουσα- μηνιαία ενίσχυση των σχολείων.

Στο σημείο εκείνο σημειώθηκε παρέμβαση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, ο οποίος αφού επικοινώνησε με το Δήμαρχο, τόνισε πως τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών ενισχύονται στο εξής με 80.000 ευρώ, προερχόμενο από το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, όπως έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022.

Η σχετική πρόβλεψη όμως δεν είχε αποσταλεί στη Σχολική Επιτροπή, με αποτέλεσμα η εισήγηση να τροποποιηθεί επί τόπου και η μηνιαία επιχορήγηση να επανέλθει- σχεδόν- στα σημερινά δεδομένα, διαμορφούμενη στα 495 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες, με επιπλέον 300 ευρώ το Μάιο για τα σχολεία που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα την περίοδο των Πανελληνίων εξετάσεων.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, όπως τις μετέφερε στην Επιτροπή ο κ. Φωτάκης, θα υπάρξει μέριμνα για έκτακτη επιχορήγηση της Σχολικής Επιτροπής λόγω κορονοϊού, ώστε τα σχολεία να διευκολυνθούν στη λειτουργία τους.

Μετά και από τα παραπάνω, η ομόφωνη αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησης ήταν αναμενόμενη, με λευκή ψήφο από την Ι. Δακτυλίδη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, που ζήτησε γραπτές τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις του Δημάρχου.

Τέλος, ο Λυκειάρχης του Κρυονερίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμαρχο προσωπικά για την ευνοϊκή εξέλιξη, ενώ κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να επισκεφθούν τα σχολεία, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων. Ο κ. Γιατζάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά (σ.σ όπως και στην περίπτωση της ενσύρματης σύνδεσης όλων των σχολείων με το internet) πως ο Δήμος Διονύσου είναι από τους πολύ λίγους ΟΤΑ, που στηρίζουν τα σχολεία διαχρονικά με σταθερό τρόπο και με αυξημένα έσοδα για τα δεδομένα των ελληνικών Δήμων, σε μια αρμονικότατη συνεργασία Δήμου, Σχολικής Επιτροπής και Διευθυντών σχολείων: “Ευχαριστούμε όλες τις δημοτικές Διοικήσεις για αυτό και είμαστε απολύτως ευγνώμονες. Δεν θα φθάσουμε βέβαια με τη δημοσιονομική μας κατάσταση στο επίπεδο οικονομικής αυτονομίας των σχολείων του εξωτερικού, την οποία έχω διαπιστώσει λόγω της συμμετοχής του σχολείου μου σε προγράμματα ERASMUS, αλλά τουλάχιστον ο Δήμος Διονύσου προς τιμήν του πρωτοπορεί, σε αντίθεση με γειτονικούς Δήμους που είναι ουραγοί σε τέτοια θέματα”, σημείωσε ο Λυκειάρχης.