logo


Εμμένουν στη στάση της αποχής από την ειδική συνεδρίαση της προσεχούς Κυριακής 16/1 οι 4 από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας, και επανέρχονται- όπως είχε ήδη πιθανολογήσει η Οδός Διονύσου- με νέα κοινή ανακοίνωσή τους. Σ’ αυτήν κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις τους, αποσιωπά σημεία του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που επιτρέπουν την αλλαγή του χώρου συνεδριάσεων για εξαιρετικές περιστάσεις, αποφασίζει αυθαίρετα πως το  Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου σήμερα είναι ασφαλές για δια ζώσης συνεδρίαση αλλά αύριο όχι,  επιβεβαιώνει πως αποτελεί βραχίονα της κεντρικής Διοίκησης εφαρμόζοντας άκριτα τις υπουργικές εγκυκλίους, ενώ καθόλου δεν ενημέρωνε τις παρατάξεις για τυχόν ενέργειες και προβληματισμούς της γύρω από την ομαλή διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης. Για τους παραπάνω λόγους, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι τέσσερις παρατάξεις  επιλέγουν τη στάση της αποχής “ως ελάχιστη ένδειξη υπευθυνότητας, συνέπειας και ευθύνης έναντι των δημοτών του Δήμου Διονύσου”:

Διόνυσος, 12/1/2022

Ανακοίνωση

Πριν καλά–καλά απενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικές συνδέσεις της Διαπαραταξιακής συνάντησης της 11ης/1/2022, που έγινε με πρωτοβουλία των 4 Παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πριν αξιολογηθούν τα όσα ειπώθηκαν, ώστε να πραγματοποιηθεί η επαναληπτική ειδική συνεδρίαση της 16ης/1/2022, η διοίκηση του Δήμου μας είχε ήδη έτοιμη την σχετική ανακοίνωση (!!!) απόσεισης των ευθυνών της για την μη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την μη διασφάλιση των μελών του από τον κίνδυνο νόσησης.

Η χθεσινή της ανακοίνωση, για μια φορά ακόμα, προσπαθεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και παράλληλα, με την έκδοση της νέας Πρόσκλησης, όχι μόνο δείχνει την αλαζονεία και την εξουσιομανία της,  αλλά κυρίως αυτοδιαψεύδεται (!)

Συγκεκριμένα:

1. Αποσιωπά ηθελημένα και δεν εφαρμόζει, όπως θα μπορούσε, το άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, με απόφασή του η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε χώρο εντός ή και εκτός έδρας του Δήμου (νόμιμη σύγκληση και λήψη απόφασης «δια περιφοράς», όπως ήδη έγινε στις 3/1/2022 για άλλο επείγον θέμα).

2. Αποδίδει στις Παρατάξεις μας παρερμηνεία της 643/69472/24-9-2021 εγκυκλίου του ΥΠΕΣ “…φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν με αυθαίρετη ερμηνεία την εγκυρότητα της Πρόσκλησης για τη συνεδρίαση…” ενώ στη νέα Πρόσκληση με αριθ. πρωτ. 928/12-1-2022 υιοθετεί την «αυθαίρετη ερμηνεία μας» και προσθέτει τη σχετική παράγραφο με το χρονικό διάστημα προσέλευσης των μη εμβολιασμένων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος! 

Άραγε, πότε έκανε λάθος ο Προεδρεύων, όταν μας απάντησε εγγράφως (αριθ. πρωτ: 413/7-1-2022) ότι δεν υφίσταται ακυρότητα ή τώρα που εφάρμοσε την εν λόγω εγκύκλιο (αναγραφή της ουσιώδους πληροφορίας στη πρόσκληση), όπως εξαρχής είχαμε ζητήσει;;

3. Αποφασίζει αυθαίρετα η διοίκηση του Δήμου ότι “…ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου αδιαμφισβήτητα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την  πραγματοποίηση της συγκεκριμένης KAI MONO συνεδρίασης αναφορικά με τις δημαιρεσίες.”(!!!). Αντίθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, “…η απόφαση για τη μόνιμη φιλοξενία των υπόλοιπων Δημοτικών Συμβουλίων στην εν λόγω αίθουσα δεν μπορεί να ληφθεί σε αυτή τη φάση της πανδημίας…

Με δυο λόγια, στις 16/1/2022 το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου είναι ασφαλές, από την επόμενη μέρα όμως… δεν είναι ασφαλές και θα επανεξεταστεί στο μέλλον, γεγονός που δεν απορρέει από την επικαλούμενη 70η εγκύκλιο παρ. (γ) καθώς οι μικτές συνεδριάσεις (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο ακόμα και πιο απαιτητικό και για τον ανωτέρω χώρο.

Ο λόγος εμμονής της είναι προφανής, η δημοτική αρχή δεν θέλει αλλά και φοβάται την δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς η κριτική για τα πεπραγμένα της γίνεται πιο επώδυνη και δεν θα μπορεί πλέον να υπεκφεύγει (δεν άκουσα, είχα πρόβλημα σύνδεσης κ.α.) και η λήψη των αποφάσεων πιο δύσκολη τώρα, που τα μαύρα σύννεφα των επιλογών της την έχουν ζώσει από παντού.

4. Διαστρεβλώνει η διοίκηση του Δήμου τη θέση μας για τους νοσούντες.  Ουδέποτε “στηλιτεύσαμε τη μη συμμετοχή των «νοσούντων» από Covid-19 στην ψηφοφορία”. Αντίθετα ζητήσαμε εξαρχής διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τους νοσούντες γιατί δεν αναφέρονται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Το λογικό ερώτημά μας στηριζότανε (και εξακολουθεί να ισχύει) στο πώς είναι δυνατόν οι νοσούντες να έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην συνεδρίαση διαδικτυακά, να συμβάλουν στην λήψη της απαρτίας ή/και να συμμετέχουν στις διαδικασίες ενώ δεν μπορούν να ψηφίσουν λόγω της μυστικότητας της ψήφου καθώς δεν προβλέπεται ο τρόπος. Συμφωνεί ή διαφωνεί η διοίκηση του Δήμου με το ερώτημά μας και αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη;

5. Αναγνωρίζει την αδυναμία της, απορίας άξιο με την ικανότητά της στις απ’ ευθείας αναθέσεις, να υποστηρίξει την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Στεφάνου επικαλούμενη “αργό internet” στην εποχή της οπτικής ίνας αλλά και “άλλες τεχνικές δυσκολίες”, όπως η λειτουργία μικροφωνικής εγκατάστασης, η έλλειψη καλωδίων(!!) κ.λπ.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η θέση της αυτή αποτελεί κυνική δήλωση ανικανότητας! Εμείς αντίθετα, αναμένουμε την επόμενη απευθείας ανάθεση για υλικοτεχνική υποστήριξη οποιασδήποτε (εορταστικής ή μη) εκδήλωσης του Δήμου, ώστε να της θυμίσουμε την δήλωσή της αυτή!

Επιβεβαιώνει και αναγνωρίζει απροκάλυπτα και χωρίς απολύτως κανένα δισταγμό ότι είναι ένας άβουλος εκτελεστικός βραχίονας, ο οποίος δεν έχει καμιά δυνατότητα αντίδρασης έναντι των προβλημάτων και των ερωτημάτων που δημιουργούν οι εγκύκλιες του ΥΠΕΣ, όπως και η ίδια αποδέχεται εγγράφως (αριθ. πρωτ: 413/7-1-2022).

Κύριοι της διοίκησης του Δήμου,

Το δημοκρατικό «παρών» που ζητάτε πρέπει να είναι ειλικρινές, να έχει ουσία και περιεχόμενο, και δεν εξαντλείται με την παρουσία των δημοτικών συμβούλων για την λήψη μιας τυπικής απαρτίας, ούτε για την τήρηση προβληματικών ή προχειρογραμμένων εγκυκλίων του ΥΠΕΣ.

Άλλωστε ουδεμία ενημέρωση είχαμε ως Παρατάξεις πριν την έκδοση της Πρόσκλησης με αρ. πρωτ. 350/5-1-2022 για την συνεδρίαση της 9ης/1/2022, για τυχόν προβληματισμούς ή ενέργειες της διοίκησης. Αντίθετα, εμείς ως Παρατάξεις θέσαμε με υπευθυνότητα τους προβληματισμούς μας με την από 7/1/2022 επιστολή προς τον προεδρεύοντα Σύμβουλο και εμείς και πάλι ζητήσαμε την σύγκληση της τηλεδιάσκεψης της 11ης/1/2022, προσπαθώντας να εξευρεθεί λύση, σε αντίθεση με αυτά που λανθασμένα αναφέρονται σε ηλεκτρονικά μέσα. Άραγε οι διοικούντες, ως μεγαλόσχημοι και γνώστες, ποια πρωτοβουλία πήραν πριν φθάσουμε σε αδιέξοδο;

Σε κάθε περίπτωση όλοι, ΥΠΕΣ – διοίκηση του Δήμου – δημοτικές παρατάξεις – δημοτικοί  σύμβουλοι – δημότες, γνωρίζουν ότι την προσεχή Κυριακή 16/1/2022 θα συγκροτηθεί το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία θα συγκροτηθούν και οι Επιτροπές του Δήμου, είτε υπάρξει απαρτία είτε όχι. Ο νόμος έχει φροντίσει γι’ αυτό και η ομαλή λειτουργία του Δήμου είναι εξασφαλισμένη…

Το μήνυμα προς τους δημότες επίσης, είναι σαφές.

Ως παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναλάβαμε κάθε πρωτοβουλία για την ομαλή διεξαγωγή της ειδικής αυτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε και η δημοκρατική λειτουργία να διασφαλιστεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρηθούν. Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου αρκέστηκε να προσπαθεί να εφαρμόσει, κατά πως την εξυπηρετεί, τις εγκυκλίους του ΥΠΕΣ και να απαντά αρνητικά σε κάθε πρότασή μας.

Η αποχή μας από την συνεδρίαση της 16ης/1/2022 αποτελεί ελάχιστη ένδειξη υπευθυνότητας, συνέπειας και ευθύνης έναντι των δημοτών του Δήμου Διονύσου.

Για τις Παρατάξεις

Διονύσης Ζαμάνης /Ανοιχτοί Ορίζοντες

Κωστής Κουριδάκης/ Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου

Τεύκρος Παντελόγλου/ Λαϊκή Συσπείρωση

Νίκος Κλήμης/Μαζί για το Διόνυσο