logo


Διαπαραταξιακή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα, μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη, ενόψει της επανάληψης της ειδικής συνεδρίασης για τις Δημαιρεσίες την προσεχή Κυριακή 16 Ιανουαρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, πλην του κ. Ζαμάνη, ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ν. Κλήμης από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”. Από την πλευρά της Διοίκησης συμμετείχαν ο Στ. Κριεμάδης (σ.σ. που, ως πλειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης στις εκλογές του 2019, αποστέλλει τη σχετική πρόσκληση και προεδρεύει στη συνεδρίαση μέχρις ότου οι συνάδελφοί του εκλέξουν το Προεδρείο του Σώματος), καθώς και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, κατεβλήθη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ώστε η συνεδρίαση της Κυριακής να πραγματοποιηθεί κανονικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε όλα τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της συνεδρίασης, όπως επιβάλλονται από σειρά εγκυκλίων του ΥΠΕΣ, τις οποίες ο Δήμος Διονύσου δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει κατά γράμμα,  άλλως υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας της όλης διαδικασίας, όπως υποστήριξε ο κ. Κριεμάδης. Στα παραπάνω οι επικεφαλής των παρατάξεων αντέταξαν τα αιτήματά τους, όπως είχαν αποτυπωθεί στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους, δηλαδή την ακαταλληλότητα του χώρου, μια που επιλέγεται η (μικρή) αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγ. Στεφάνου, έναντι μιας πολύ μεγαλύτερης όπως είναι το Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής, την ακυρότητα της πρόσκλησης, που παραλείπει ουσιώδεις πληροφορίες όπως αυτές αναγράφονται σε σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ, αλλά και τον κίνδυνο να μην κατοχυρωθεί η δημοκρατική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, μια που δεν προβλέπεται τίποτα για τη συμμετοχή των πιθανόν νοσούντων από κορονοϊό. Κοινός τόπος, τελικά δεν βρέθηκε, έτσι οι παρατάξεις της μειοψηφίας θα απουσιάζουν και πάλι στη συνεδρίασης για τις Δημαιρεσίες.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή αυτής καθαυτής της ειδικής συνεδρίασης την προσεχή Κυριακή, το πρώτο σκέλος της, για την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά. Προεδρεύοντος του κ. Κριεμάδη, όσοι προσέλθουν είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, μπορούν να εκλέξουν Πρόεδρο του Σώματος, που προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου, ενώ- με δεδομένη την απουσία των παρατάξεων της μειοψηφίας- η νομοθεσία προβλέπει την κατά πλάσμα δικαίου εκλογή  ως Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Σώματος, των επικεφαλής των δυο επόμενων σε εκλογική δύναμη παρατάξεων αντιστοίχως. Εν συνεχεία, και πάντως πριν από την επόμενη κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη διαδικασία των διαδοχικών παραιτήσεων, φτάνουμε στην εκλογή Αντιπροέδρου και Γραμματέα από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιστοίχως.

Το δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης, αφού έχει πλέον συγκροτηθεί το Προεδρείο, αφορά στην εκλογή μελών για τις δυο 9μελείς Επιτροπές του Δήμου-την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Εκεί η αναλογία είναι 5 μέλη της Διοίκησης, 2 από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ένα μέλος από τον Εύπολι και ένα μέλος από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”. Απουσών των μειοψηφιών, πιθανολογείται πως η Δημοτική Αρχή θα προτείνει τα μέλη που της αναλογούν, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις θα προτείνει- όπως προβλέπεται- δημοτικούς συμβούλους των αντίστοιχων παρατάξεων, ανάλογα με τη σειρά εκλογής τους με βάση τον αριθμό των ψήφων στις εκλογές του 2019.