logo


Άγ. Στέφανος 10/1/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με αφορμή την επανέναρξη των μαθημάτων ευχόμαστε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων γίνεται δυστυχώς για άλλη μια φορά μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας, μετά και τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών της πανδημίας με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Για άλλη μία φορά, και παρά την εμπειρία δύο περίπου χρόνων, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μας.

Δεν έχουν αραιώσει οι τάξεις, αλλά αντίθετα έχουν πυκνώσει μετά και τις τελευταίες συγχωνεύσεις, ενώ το τραγικό 50% +1 παραμένει.

Δεν έχει προσληφθεί ικανός αριθμός αναπληρωτών ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, αντιθέτως ακόμα υπάρχουν κενά.

Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τη συνεργασία του κάθε σχολείου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας), καθώς και με ιδιώτες γιατρούς.

Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενημέρωση για τον εμβολιασμό των παιδιών μας, ώστε να ενισχυθεί παραπάνω η διαδικασία εμβολιασμού.

Τα rapid tests ως έκτακτο μέτρο μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί, αφού δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός και καμία οργάνωση, ενώ οι δημόσιες δομές που τα παρέχουν δωρεάν είναι ελάχιστες. Το αποτέλεσμα; Οι γνωστές ατελείωτες και ταυτόχρονα επικίνδυνες «ουρές», οι οποίες και θα μεγαλώνουν όσο θα αυξάνει ο αριθμός των κρουσμάτων και οι γονείς, που θα καλούνται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν ενδεχομένως ιδιωτικά να κάνουν το απαιτούμενο rapid στα παιδιά τους, πόσο μάλλον τώρα, που με τα νέα μέτρα αρκεί ένα κρούσμα ανά τμήμα.

Η απόφαση, λοιπόν, για άνοιγμα των σχολείων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στην κορύφωση των κρουσμάτων, φαντάζει ακατανόητη και φανερώνει μόνο εμμονή και ιδεοληψία. Τι τραγικό θα γινόταν αν δίνονταν μια μικρή παράταση στις διακοπές των παιδιών μας;

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ως φυσιολογικό γεγονός ότι η πανδημία θα εξαπλωθεί και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε το αν η νέα μετάλλαξη είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί λόγο για να μας αφήνουν στην τύχη μας. Τώρα συνειδητοποιούμε τι εννοούσαν όταν μιλούσαν για λιγότερο κράτος…

Ο Δήμος από την άλλη πλευρά δεν παίρνει κάποια πρωτοβουλία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, όπως για παράδειγμα την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών για αυτή την περίοδο.

Ζητάμε άμεσα από όλη τη σχολική κοινότητα (Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), ο καθένας από το πόστο του, να διεκδικήσει επιπλέον μέτρα που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και πάντα δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας.

15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ